avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retineri salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retineri salariale

Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema.

In urma unor neintelegeri cu angajatorul, mi-am depus demisia luna trecuta. In urma neacordarii demisiei imediate conform cererii, am refacut demisia cu mentiunea conform Art.79(8) din CM, deoarece angajatorul a intarziat plata obligatiilor salariale conform CIM.
Ulterior demisiei am fost informat de catre angajator ca doreste sa mi se impute retineri salariale pentru niste motive inventate. Are dreptul angajatorul sa faca aceste retineri salariale din obligatiile datorate catre mine? Precizez ca inca nici acum angajatorul nu si-a achitat obligatiile salariale pentru perioada in care am fost angajat.
De asemenea, eu am semnat un CIM standard (asemanator cu cel atasat ca si acte conexe la Codul Muncii) fara a semna o fisa a postului in care sa mi se aduca la cunostinta indatoririle pe care le am la firma respectiva.
Cel mai recent răspuns: MihaiAlex , utilizator 17:55, 28 Iunie 2008
Nicolaie Ciobotaru a scris:

Cum percep eu ca s-au petrecut lucrurile in realatia dvs. cu angajatorul.

1. A intarziat plata si v-a suparat sau v-ati suparat si a intarziat plata.
2. V-ati dat demisia pretinzand plecarea imediata ( ceea ce nu e in concordanta cu legislatia )
3. A refuzat-o
4. Ati fortat nota dandu-va demisia fara preaviz legal mizind pe vina angajatorului privind plata.
5. Angajatorul s-a suparat ca ati plecat fara sa va dati lichidarea si a considerat fie ca aveti datorii de lichidare fie ca i-ati adus prejudicii directe prin parasirea postului detinut fie v-a facut o cercetare disciplinara pentru absente nemotivate, in care probabil a motivat anumite pierderi de care nici nu stiti.


Am plecat din cauza atitudinii angajatorului cu privire la unele lucruri. Am cerut demisia la 15 zile inainte sa aflu faptul ca nu am fost platit in intregime pentru munca prestata, iar dupa aceea am depus demisia conform art.79(8) cu motivatia neplatii drepturilor salariale.
Precizez ca nota de lichidare a fost semnata de catre toate departamentele din firma, inclusiv contabilitate si nu apare nici o datorie catre firma.
Bineinteles exista copii dupa toate documentele, inclusiv cele 2 demisii. De cercetare disciplinara nici nu poate fi vorba, deoarece:
1. nu exista absente
2. demisia s-a facut conform Codului Muncii
3. nu s-a facut nici o ancheta interna sau in caz in care a existat una, eu nu am fost invitat sa particip, ceea ce ii atrage nulitatea conform Codului Muncii

Nicolaie Ciobotaru a scris:

Intrebari :
Aveti inregistrata in firma si prima si a doua demisie ?
Ati fost anuntat sa veniti sa rezolvati problema prejudiciului inventat verbal sau in scris
si ati neglizat problema ?

Am inregistrate ambele demisii si nu mi s-a cerut sa rezolv problema "prejudiciului".
Sunt de parere pe baza celor relatate de dvs. ca aveti de urmat una din caile:

1. In urma unei analize personale privind valoarea insusita ilegal de firma si efortul, timpul si stresul necesar pentru recuperarea ei sa decideti sa intentati actiune in justitie sau nu.

2. Sa faceti o reclamatie la Inspectoratul Teritorial de Munca privind privarea de drepturi salariale cuvenite.

3. Sa vorbiti cu directorul de resurse umane sau persoana care se ocupa de resurse umane si sa-i comunicati ceea ce am mai scris in interventia anterioara si sa asteptati reactia care s-ar putea sa va rezolve problema.

4. Sa renuntati la actul de justitie umana si la propriile drepturi banesti 9 asa cum ati renuntat la a mai lucra in firma) in favoarea centrarii pe actiuni necesare prezentului si viitorului dvs. si sa-i lasati in plata Domnului.

Personal consider cea mai buna varianta pct. 3

Sunt convins ca veti gasi resursele interioare necesare pentru o decizie cu maxim de satisfactie personala si liniste personala.
Succes dupa luarea deciziei in implinirea ei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iunie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Multumesc pentru sfaturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este posibil ca itm sa ceara obligatoriu cursul de inspector resurse umane? ovidiu7676 ovidiu7676 asta inseamna ca un economist va avea si un alt contract de munca cumul de functie resurse umane salarizare, respectiv chiar si un alt contract de munca ... (vezi toată discuția)
Ce cor sa aleg? mihaelatanya mihaelatanya Buna ziua. Un raspuns va rog. Sunt licentiata in contabilitate si m-am angajat la o firma ca si secretar contabil dar ma voi ocupa si de personal si de ... (vezi toată discuția)
Licentiata in stiinte economice Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, Va rog sa-mi raspundeti si mie la urmatoarele intrebari: 1. Ca licentiata in stiinte economice pot tine contabilitatea, inclusiv intocmirea ... (vezi toată discuția)