avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... certificat de rezidenta fiscala
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

certificat de rezidenta fiscala

In cazul unei PFA italiene care desfasoara activitati in Ro persoana prezinta in loc de certificat de rezidenta fiscala,o cerere catre Agentia dell'Entrate(finantele lor) in care cere confirmarea faptului ca este rezident fiscal in Italia ,cerere care poarta timbrul care dovedeste plata taxei de eliberare a certific.(timbru care se regaseste in mod normal pe certificatele de rezidenta similare) si semnatura si stampila direct.institutiei,motivand ca aceasta este procedura in cazul in care nu functioneaza sistemul informatic de acolo (ceea ce s-a intamplat in ziua cand persoana s-a prezentat la ei).Mi s-a explicat ca semnatura stampila directorului pe cerere si timbrul respectiv are valoare de "aprobat" (asa mi-a si explicat persoana respectiva). Evident cei de la finante nu accepta asa ceva desi C.fiscal si normele de aplicare fac referire la "certificatul de rezidenta fiscala sau alte documente justificative" pt. aplicarea prevederilor conventiilor privind evitarea dublei impuneri...s-a mai lovit cineva de sit similare?:-/
Cel mai recent răspuns: ContSters59477 , utilizator 08:44, 9 Iulie 2008
va recomand sa luati legatura cu un avocat specializat in activitati financiare transfrontaliere si care are si colaborari cu case de avocatura din italia si care pote interpreta bilateral conventiile de dubla impunere
pt acest subiect va recomand si articolul aparut pe site:
Ce este certificatul de rezidenta fiscala?
Autor: Av. Andreea Preotesoiu
Publicat la: 9 Iulie 2008
Conform unor principii de echitate fiscala, dublate de diferite conventii care au ca scop evitarea dublei impuneri, anumite tari au decis ca, in cazul in care contribuabilii lor intra in relatii contractuale cu nerezidenti, impozitul pe venit sa se aplice doar o data, intr-una din cele doua tari.

Romania este una dintre aceste tari, incheind in acest sens conventii de evitare a dublei impuneri cu foarte multe state. Astfel, in cazul in care o persoana juridica romana, spre exemplu, incheie un contract cu un furnizor din alt stat (dar cu care Romania sa fi incheiat astfel de conventie) si in baza acelui contract are de platit o anumita suma de bani, impozitul aferent acestui venit nu se va aplica si in Romania si in tara terta, ci doar in aceasta din urma.

Pentru a face dovada ca respectivul furnizor strain nu este inregistrat fiscal in Romania, acesta trebuie sa ofere contractantului roman un certificat de rezidenta fiscala, emis de autoritatea fiscala competenta din statul sau, pe baza unei cereri formulate de persoana interesata. El dovedeste astfel ca este platitor de impozit pe venit in tara sa, evitandu-se impunerea si in Romania pentru aceeasi suma.

In cazul in care furnizorul nerezident, desi indeplineste conditiile pentru a beneficia de evitarea dublei impuneri, nu aduce certificatul doveditor contractantului roman, se vor aplica regulile de drept comun in materie, prevazute de titlul V al codului Fiscal Roman (Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti). Astfel, contribuabilul roman nu mai poate sa plateasca legal nerezidentului intreaga suma la care s-a obligat conform contractului, ci trebuie sa retina la sursa impozitul pe venit aferent acestei sume, conform legii romane. (pentru detalii despre modul de impozitare a veniturilor nerezidentilor, a se vedea articolul anterior).

Pentru a fi considerat valabil, certificatul de rezidenta fiscala trebuie prezentat de catre nerezidentul contractant la momentul realizarii venitului (sau in anul urmator realizarii acestuia). El trebuie depus in original, sau tradus si legalizat de organul autori
Odata obtinut acest certificat, intra automat in vigoare prevederile speciale ale conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu statul respectiv (chiar daca in mare parte sunt asemanatoare, conventiile pot avea diferente specifice de la tara la tara).

Astfel, va fi efectuata regularizarea impozitului in cadrul termenului legal de prescriptie, cu conditia mentiunii exprese in certificat ca respectivul nerezident beneficiar al venitului a avut, in termenul de prescriptie, rezidenta fiscala in statul contractant cu care este incheiata conventia de evitare a dublei impuneri, pentru toata perioada in care s-au realizat veniturile din Romania.

Conform Codului Fiscal, certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta.

Macheta certificatului de rezidenta fiscala pentru rezidentii romani, precum si termenul de depunere de catre nerezidenti a documentelor de rezidenta fiscala, emise de autoritatea din statul de rezidenta al acestora, se stabilesc prin norme.

In principiu, orice astfel de certificat trebuie sa contina un minim de informatii: statul de rezidenta al contractantului, datele de identificare ale acestuia, mentiunea ca respectivul este rezident in acel stat in sensul conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata cu Romania, mentiunea ca respectivul contractant este un platitor regulat de taxe si impozite in statul sau de resedinta, eventual cu aratarea ultimei perioade pentru care a achitat impozitele, mentionarea anului in care este valabil certificatul, data, semnatura si stampila oficiala a autoritatii emitente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat rezidenta fiscala crystyna2000 crystyna2000 majoritatea furnizorilor firmei la care lucrez sunt persoane juridice straine, unele activand pe teritoriul Romaniei trebuie sa le cer certificat de rezidenta ... (vezi toată discuția)
Evitarea dublei impuneri i_simina i_simina Cum se impoziteaza redeventele obtinute din Romania de catre un rezident al Italiei? Daca se impoziteaza in romania, prin retinere la sursa, care este temeiul ... (vezi toată discuția)
Impozit nerezident alexandru08 alexandru08 Buna ziua! Am primit o factura de la un nerezident din Suedia. Nerezidentul mi-a prestat servicii de natura consultantelor. Aplic stopajul la sursa tinand ... (vezi toată discuția)