avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Consultanta si emitere factura
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Consultanta si emitere factura

Firma din Austria presteaza serv de consultanta si managment in Ro Beneficiar firma platitor de tva inreg in Romania .Consultanta are loc pe teritoriul Romaniei.
Firma din Austria cum emite factura , cu TVA sau fara?
Care sunt obligatiile fiscale si declarative al firmei din Romania?
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Palaghia , Contabil 18:26, 9 Decembrie 2014
Daca prestarea serviciilor nu se incadreaza pe exceptiile de la art. 133 alin. 4 lit.a (daca nu sunt efectuate in legatura cu bunuri imobile), societatea din Austria va factura fara TVA, pe art. 133 alin. 2
Totusi, trebuie verificata si conditia sediului permanent (sau fix) conform art. 8, caci in aceasta situatie, sediul fix din Romania este tratat ca orice firma romaneasca cu obligatii in ale TVA-ului. Ca mentiune, in aceasta din urma varianta, obligatiile pe linie de TVA pot fi atribuite unui reprezentat fiscal.
Ca o completare va trebui sa solicitati certificatul de rezidenta fiscala de la soc. din Austria inaintea oricarei plati. Verificati in acest sens si conventia de evitare a dublei impuneri pt a vedea cota mai favorabila.

[ link extern ]

CF:
ART. 118 Coroborarea prevederilor Codului fiscal cu cele ale convenţiilor de evitare a dublei impuneri şi a legislaţiei Uniunii Europene

(1) În înţelesul art. 116, dacă un contribuabil este rezident al unei ţări cu care România a încheiat o convenţie pentru evitarea dublei impuneri, cota de impozit care se aplică venitului impozabil obţinut de către acel contribuabil din România nu poate depăşi cota de impozit prevăzută în convenţie care se aplică asupra acelui venit. În situaţia în care sunt cote diferite de impozitare în legislaţia internă sau în convenţiile de evitare a dublei impuneri, se aplică cotele de impozitare mai favorabile. Dacă un contribuabil este rezident al unei ţări din Uniunea Europeană, cota de impozit care se aplică venitului impozabil obţinut de acel contribuabil din România este cota mai favorabilă prevăzută în legislaţia internă, legislaţia Uniunii Europene sau în convenţiile de evitare a dublei impuneri. Legislaţia Uniunii Europene se aplică în relaţia României cu statele membre ale Uniunii Europene, respectiv cu statele cu care Uniunea Europeană are încheiate acorduri de stabilire a unor măsuri echivalente.


Norme:
(9) Prevederile titlului V din Codul fiscal se aplică atunci când beneficiarul venitului obţinut din România este rezident al unui stat cu care România nu are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri sau când beneficiarul venitului obţinut din România, rezident al unui stat cu care România are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri, nu prezintă certificatul de rezidenţă fiscală sau documentul prevăzut la pct. 13 alin. (1) ori atunci când impozitul datorat de nerezident este suportat de către plătitorul de venit.
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil
Pertinenta completarea colegului Ioan Butariu, cu mentiunea ca de certificatul de rezidenta fiscala se va pune problema in situatia in care nu discutam de sediu fix. Tot aici as mai aminti obligatia declararii acestui contract la ANAF, desigur daca este cazul (a se vedea prevederile OMF 2310/2007).
Daca discutam de sediu fix, impunerea se face in Romania si urmeaza ca firma din Austria sa solicite certificatul de atestare a platii impozitelor in Romania in vederea obtinerii creditului fiscal in statul de rezidenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat rezidenta fiscala crystyna2000 crystyna2000 majoritatea furnizorilor firmei la care lucrez sunt persoane juridice straine, unele activand pe teritoriul Romaniei trebuie sa le cer certificat de rezidenta ... (vezi toată discuția)
Persoanele nerezidente plătesc cass la dividendele obținute din românia? Brem Brem Buna ziua,am o firma in RO,iar din 2012 primesc dividende,din care am platit impozitul aferent.Sunt nerezident,cetatean german si am locul de munca in ... (vezi toată discuția)
Evitarea dublei impuneri i_simina i_simina Cum se impoziteaza redeventele obtinute din Romania de catre un rezident al Italiei? Daca se impoziteaza in romania, prin retinere la sursa, care este temeiul ... (vezi toată discuția)