avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale client rauplatnic
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

client rauplatnic

Buna ziua,as vrea sa va intreb cum se procedeaza in situatia unui client care nu-si onoreaza platile?
Eu ca furnizo,am livrat marfa,am emis factura pe care am incasat-o partial de la client iar pt.restul se face nevazut,neauzit.Cum as putea sa-l fac sa plateasca restul de factura,poate chiar inainte sa ajung in procese.
Cea maiscurta cale este procedura somatiei de plata, dat fiind ca a achitat deja partial factura emisa de dvs si prin urmare e clar ca acceptat-o. Se face o cerere in fata instantei de la domiciliul clientului (cererea ar fi bine sa fie redactat de un jurist) si avand in vedere ca este o procedura urgenta in aprox 2 luni obtineti o hotarare prin care instanta il someaza pe clientul dvs. sa plateasca intr-un anumit termen suma pe care vi-o datoreaza. Pe aceasta cale puteti solicita si dobanda legala la suma ramasa neachitata.
Va multumesc!
Ordonanta nr. 5/2001
privind procedura somatiei de plata*
Art. 1. - (1) Procedura somatiei de plata se desfasoara, la cererea creditorului, in scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.
(2) Suma ce reprezinta obligatia prevazuta la alin. (1), precum si dobanzile, majorarile sau penalitatile datorate potrivit legii se actualizeaza in raport cu rata inflatiei aplicabila la data platii efective.

Art. 2. - (1) Cererile privind somatia de plata se depun la instanta competenta pentru judecarea fondului cauzei in prima instanta.*
(2) La instantele prevazute la alin. (1) cererile se solutioneaza de un singur judecator.
(3) Judecatorul verifica din oficiu competenta instantei, procedand potrivit legii.

*Alineatul (1) a fost modificat prin art. IV pct. 1 din O.U.G. nr. 58/2003, astfel cum a fost introdus prin Legea de aprobare nr. 195/2004.

Art. 3. - (1) Cererea introdusa potrivit art. 2 va cuprinde:
a) numele si domiciliul sau, dupa caz, denumirea si sediul creditorului;
b) numele si domiciliul debitorului persoana fizica, iar in cazul debitorului persoana juridica, denumirea si sediul, precum si, dupa caz, numarul certificatului de inmatriculare in registrul comertului sau in registrul persoanelor juridice, codul fiscal si contul bancar;
c) sumele prevazute la art. 1 alin. (2), temeiul de fapt si de drept al obligatiilor de plata, perioada la care se refera acestea, termenul la care trebuia facuta plata si orice element necesar pentru determinarea datoriei.
(2) La cerere se anexeaza contractul sau orice alt inscris doveditor al sumelor datorate.
(3) Cererea si actele anexate la aceasta se depun in copie in atatea exemplare cate parti sunt, plus unul pentru instanta.

Art. 4. - (1) Abrogat*
(2) In toate cazurile, pentru solutionarea cererii, judecatorul dispune citarea partilor, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila referitoare la pricinile urgente, pentru explicatii si lamuriri, precum si pentru a starui in efectuarea platii sumei datorate de debitor ori pentru intelegerea partilor asupra modalitatilor de plata.*
(3) La citatia pentru debitor se vor anexa in copie cererea creditorului si actele depuse de acesta in sustinerea cererii.
(4) In citatie se va face mentiunea ca pana cel mai tarziu in ziua fixata pentru infatisare debitorul poate sa depuna intampinare, precum si actele ce pot contribui la solutionarea cererii.
___________
*Alineatul 1 a fost abrogat prin art. I pct. 1 din O.U.G. 142/2002
- Alineatul 2 a fost modificat prin articolul unic, pct. 1 din Legea nr. 295/2002.

Art. 5. - In cazul in care creditorul primeste plata datoriei ori declara ca este multumit cu intelegerea asupra platii, judecatorul va lua act despre aceasta si va proceda la inchiderea dosarului, pronuntand o incheiere irevocabila. Incheierea privind intelegerea partilor asupra platii constituie titlu executoriu.

Art. 6. - (1) Daca nu a intervenit inchiderea dosarului in conditiile art. 5, judecatorul va examina cererea pe baza actelor depuse, precum si a explicatiilor si lamuririlor partilor, ce i-au fost prezentate potrivit art. 4.*
(2) Cand in urma examinarii prevazute la alin. (1) constata ca pretentiile creditorului sunt justificate, judecatorul emite ordonanta care va contine somatia de plata catre creditor, precum si termenul de plata.
(3) Termenul de plata nu va fi mai mic de 10 zile si nici nu va depasi 30 de zile. Judecatorul va putea stabili alt termen potrivit intelegerii partilor.
(4) Ordonanta se va inmana partii prezente sau se va comunica fiecarei parti de indata, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.*
___________
*Alineatele 1 si 4 au fost modificate prin art. I pct. 2 si 3 din O.U.G. nr. 142/2002.

Art. 61. - In cazul creantelor reprezentand obligatii de plata a cotelor din cheltuielile comune fata de asociatiile de proprietari sau locatari, precum si a cheltuielilor de intretinere ce revin persoanelor fizice corespunzator suprafetelor locative pe care le folosesc ca locuinte, judecatorul, la cererea debitorului, va putea, prin derogare de la dispozitiile art. 6 alin. (3), sa dispuna stabilirea unui termen de plata ori esalonarea platii, tinand seama de motivele temeinice invocate de debitor in ceea ce priveste posibilitatile efective de plata.*
___________
*Articolul a fost introdus prin art. I pct. 4 din O.U.G. nr. 142/2002.

Art. 7. - Ordonanta prin care judecatorul a respins cererea creditorului este irevocabila. In acest caz, precum si in cazul in care prin ordonanta cererea sa a fost admisa in parte, creditorul poate introduce cerere de chemare in judecata potrivit dreptului comun.

Art. 8. - (1) Impotriva ordonantei prevazute la art. 6 alin. (2) debitorul poate formula cererea in anulare, in termen de 10 zile de la data inmanarii sau comunicarii acesteia.
(2) Cererea in anulare se solutioneaza de catre instanta competenta pentru judecarea fondului cauzei in prima instanta.
(3) Abrogat.*
(4) Daca instanta investita admite cererea in anulare, aceasta va anula ordonanta, pronuntand o hotarare irevocabila. Prevederile art. 7 se aplica in mod corespunzator.
(5) Hotararea prin care a fost respinsa cererea in anulare este irevocabila.*
___________
*Articolul a fost modificat prin articolul unic, pct. 2 din Legea nr. 295/2002.
- Alineatul (3) a fost abrogat prin art. IV pct. 2 din O.U.G. nr. 58/2003, astfel cum a fost introdus prin Legea de aprobare nr. 195/2004.
- Alineatul (5) a fost modificat prin art. IV pct. 3 din O.U.G. nr. 58/2003, astfel cum a fost introdus prin Legea de aprobare nr. 195/2004.

Art. 9. - (1) Ordonanta de admitere in tot sau in parte a cererii creditorului, impotriva careia nu a fost introdusa cerere in anulare potrivit art. 8, este irevocabila.*
(2) La cererea creditorului ordonanta prevazuta la alin. (1) sau, dupa caz, ordonanta impotriva careia a fost introdusa cererea in anulare prevazuta la art. 8, care insa a fost respinsa prin hotarare ramasa irevocabila prin nerecurare ori prin respingerea recursului, va fi investita cu formula executorie, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila. Astfel investita, ordonanta constituie titlu executoriu, care se elibereaza creditorului. Totodata titlul, in copie, se comunica si debitorului.*
___________
*Alineatul 1 a fost modificat prin art. I pct. 5 din O.U.G. nr. 142/2002.
- Alineatul 2 a fost modificat prin articolul unic, pct. 3 din Legea nr. 295/2002.

Art. 10. - (1) Cel interesat poate face contestatie la executare, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila.
(2) Prin contestatia la executare debitorul poate invoca aparari de fond impotriva titlului executoriu, cu exceptia cazului in care a formulat, potrivit art. 8, cerere in anulare impotriva ordonantei de admitere a cererii creditorului.*
___________
*Alineatul 2 a fost modificat prin art. I pct. 6 din O.U.G. nr. 142/2002.

Art. 11. - Abrogat.*
___________
*Articolul a fost abrogat prin articolul unic, pct. 4 din Legea nr. 295/2002.

Art. 111. - (1) Ordonanta privind somatia de plata nu are autoritate de lucru judecat cu privire la fondul raporturilor juridice dintre parti.*
(2) Prevederile art. 338 din Codul de procedura civila se aplica in mod corespunzator.*
___________
*Articolul a fost introdus prin articolul unic, pct. 5 din Legea nr. 295/2002.
- Alineatul 1 a fost modificat prin art. I pct. 7 din O.U.G. 142/2002.
Aceasta procedura inseamna insa instanta, iar omul tocmai de proces nu vrea...
Sunt insa de acord ca e cea mai buna si rapida solutie...
Referitor la faptul ca toata lumea vrea sa-i oblige pe altii sa faca ceva fara interventia instantei, acest lucru nu se poate.
Asa ioncat, ori obtinem o hotarare impotriva lor prin care-i obligam ori isi indeplinesc obligatiile singuri.
Nu se poate sa obligam oamenii sa faca ceva (oricat de indreptatiti am fi) pentru ca ar insemna lipsa unui proces echitabil, incalcarea dreptului la aparare si multe altele...
Solutionarea conflictelor - modalitati alternative
Medierea
Medierea reprezinta reprezinta o activitate de interes public, o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, în conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate cu ajutorul unei terte persoane specializate – mediatorul.
Temei juridic
Legea nr. 192 din 16 mai 2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 441 din 22 mai 2006.
Cine poate recurge la mediere?
Persoanele fizice sau persoanele juridice au dreptul de a-si solutiona disputele prin mediere atât în afara, cât si în cadrul procedurilor obligatorii de solutionare amiabilã a conflictelor prevãzute de lege.
Dacã legea nu prevede altfel, pãrtile, persoane fizice sau persoane juridice, pot recurge la mediere în mod voluntar, inclusiv dupã declansarea unui proces în fata instantelor competente, convenind sã solutioneze pe aceastã cale orice conflicte în conditiile prevãzute de lege.
Procedura de mediere
a. procedura prealabila incheierii contractului de mediere:
Partile aflate in conflict se prezinta impreuna la mediator, iar in cazul in care se
prezinta numai una dintre parti, mediatorul, la cererea acesteia, va adresa celeilalte parti
invitatia scrisa, in vederea acceptarii medierii si incheierii contractului de mediere, stabilind
un termen de cel mult 15 zile. Invitatia se transmite prin orice mijloace care asigura
confirmarea primirii textului.
In situatia in care partea convocata nu se prezinta, mediatorul poate stabili, la cerere, o noua
data pentru prezentarea la mediere, cu acordul ambelor parti.
Daca cealalta parte refuza in mod explicit medierea sau nu se prezinta de doua ori la rand la
datele fixate pentru semnarea contractului de mediere, medierea se considera neacceptata.
b. desfasurarea medierii:
Medierea se bazeaza pe cooperarea partilor si ulilizarea, de catre mediator, a unor metode si
tehnici specifice, bazate pe comunicare si negociere.
De regula, medierea are loc la sediul mediatorului, legea reglementand si posibilitatea de a
se desfasura si in alte locuri convenite de mediator si de parti.
Partile aflate in conflict au dreptul sa fie asistate de avocat sau de alte persoane, in conditiile
stabilite de comun acord. In cursul medierii partile pot fi reprezentate de alte persoane, care
pot face acte de dispozitie.
In situatia unui conflict care prezinta aspecte dificile sau controversate de natura juridica ori
din orice alt domeniu specializat, mediatorul, cu acordul partilor, poate sa solicite punctul de
vedere al unui specialist din domeniul respectiv.
c. inchiderea procedurii:
In urma incheierii procedurii de mediere se va intocmi un proces-verbal, care se semneaza
de catre parti personal sau prin reprezentant.
Conform legii, procedura de mediere se poate inchide:
- prin incheierea unei intelegeri intre parti in urma solutionarii conflictului;
Cand partile au ajuns la o intelegere, se redacteaza un acord care va cuprinde toate clauzele consimtite de acestea si care are valoarea unui inscris sub semnatura privata, si care poate fi supusa verificarii notarului public.
- prin constatarea de catre mediator a esuarii medierii;
- prin depunerea contractului de mediere de catre una dintre parti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citatie glia glia sfatuitima va rog am fost citata in judecata pt.somatie de platarespectiv 3 facturi neplatite[2006,2008,2009].Cele din 2009-am dovada platii,dar la celelalte ... (vezi toată discuția)
Sentinta definitiva ContSters82010 ContSters82010 Am solicitat investirea cu formula executorie a unei sentinte, pe ordonanta 5/2001, insa a fost respinsa pe motiv ca nu este definitiva. Sentinta a fost ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata ContSters14151 ContSters14151 Mai este in vigoare dispozitia din Ord. 5/2001- privind somatia de plata, conform careia, somatia in materie civila este de competenta judecatoriei in prima ... (vezi toată discuția)