avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... recuperare bani pe licenta software nedorita
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

recuperare bani pe licenta software nedorita

Am citit o stire in care un domn din Franta, care a achizitionat un laptop Asus cu sistem de operare Windows XP preinstalat, a solicitat returnarea banilor pe licenta Windows, pe motiv ca nu are nevoie de aceasta, si ca va folosi Linux.
Dupa refuzul ASUS, domnul respectiv a dat in judecata firma ASUS si, ajutat de OPC-ul francez a avut castig de cauza - curtea de judecata a obligat divizia franceza a Asus sa-i plateasca omului o anumita suma in contravaloarea licentei de Windows. Sursa articolului este disponibila in engleza aici: [ link extern ]

Intrebarea mea ar fi daca in Romania exista asemnea prevederi legislative. Practic eu vreau sa cumpar un anumit laptop, cu anumite specificatii pe care il gasesc doar in varianta cu Sistem de Operare preinstalat, dar nu vreau sa platesc si licenta de Windows (XP sau Vista) pe care nu o voi folosi. Deci as vrea sa-mi recuperez banii pe aceasta licenta (indiferent de suma).

Are cineva vreo idee daca se poate incepe un demers in acest sens si care ar fi pasii pentru asa ceva?

Multumesc,
Ciprian Cucu
Cel mai recent răspuns: gabosdenes , utilizator 22:59, 2 Februarie 2009
personal nu am auzit de asa ceva in romania.
poate cei de la protectia consumatorului sa poata spune ceva in legatura cu ceva clauze abuzive sau vanzare fortata.
Inspectoratul Regional pentru Protecţia Consumatorilor BUCUREªTI
Judeţe acoperite: Bucureşti, Ilfov
Tel.: 310.63.75/76, 310.63.78/79/81
Fax: 310.63.80
Email: bucurestiilfov@inspectorat.anpc.ro
Ordonanţă nr. 21/1992 din 21/08/1992 privind protecţia consumatorilor
practici comerciale abuzive şi/sau incorecte - orice acţiune, inacţiune, conduită, demers sau comunicare comercială, inclusiv publicitate, din partea unui operator economic în relaţie directă cu promovarea, vânzarea sau furnizarea unui produs sau serviciu, care aduce atingere în mod direct intereselor consumatorilor;
Dificil.

in cazul dumneavoastra avem de a face cu un contract de tipul "oferta reala urmata de executare". Cu alte cuvinte, vanzatorul face publica oferta de vanzare a produlului la pretul x iar cei interesati il cumpara. |Faptul ca dumneavoastra achizitionati produsul respectiv inseamna ca ati acceptat atat componentele sale hardware si software dar si pretul. Nu cred deci ca putem vorbi de practici inselatoare sau altceva.


Puteti solicita sa va ofere un pret fara sistemul de operare instalat, cred ca e singura posibilitate de a nu plati licenta.

George

E ca si cum ai spune ca-ti iei o masina noua si n-ai nevoie de roti ca urmeaza sa-ti pui roti custom "de-alea late" si sa-ti returneze vanzatorul pretul rotilor :)

Sunt perfect de acord cu george... in cazul francezului probabil nu scria in oferta ca pretul contine si un sistem de operare si a fost inselat (altfel nu-mi explic solutia)... dar in cazul de fata din moment ce initiatorul topicului stie ca acel laptop contine in pret si un sistem de operare chiar daca nu ar scrie in oferta acest lucru cumparatorul ar fi de rea credinta si nu va putea cere restituirea acelei sume (cumpar ceva numai ca sa-l dau in judecata pe vanzator?)

Later Edit: Daca s-ar adopta solutia de returnare a acelei sume s-ar crea un precedent ciudat... eu personal as cere banii inapoi de la Microsoft ca-mi vinde Windows-ul cu media player, internet explorer, windows movie maker, pinball, solitaire etc. iar eu folosesc alte playere video, alte browsere, alte editoare de filme etc. si nu fac parte integranta din sistemul de operare :)
Ultima modificare: Joi, 17 Iulie 2008
Attila-Arpad Dombi, Avocat
Si ce se intampla daca eu nu sunt de acord cu EULA (End User License Agreement)?
Eu stiam ca pretul sistemului de operare este inclus in pretul laptopului, dar nu stiam ca Microsoft ma va obliga sa folosesc sistemul dupa anumiti termeni pe care nu sunt dispus sa le accept. Ce se intampla in cazul acesta? Cel putin pentru Vista am citit pe net ca poti cere banii inapoi pentru sistemul de operare. Stiti astfel de cazuri in Romania?

Deni

Alte discuții în legătură

Licenta la windows w0lfshad3 w0lfshad3 E pe user, pe calculator, pe firma, pe ce? (vezi toată discuția)
Licente software michelangelo michelangelo compania in care lucrez este o mica companie care apartine unei companii bulgaresti iar azi au venit cei de la politia economica sa verifice niste acte printre ... (vezi toată discuția)
Licenta durusoctavia durusoctavia Cat costa o licenta de Windows? (vezi toată discuția)