avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Vamuirea sau taxarea coletelor din China
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Vamuirea sau taxarea coletelor din China

Buna seara tuturor. Intreb aici dupa lungi cautari fara rezultat pe google. Sper ca cineva sa imi raspunda daca nu din experienta personala cat de cat actualizata atunci cu mentiuni din legi etc... Am comandat de pe un site din China niste produse, deci de la firma catre persoana fizica, precum face oricare cumparator si de pe la noi. Produsele sunt haine, incaltaminte, cercei, etc, pt uzul meu personal. Am platit prin paypall, e vorba de aproxmativ 400 USD (incluzand transportul postal) Mi-au venit produsele, la un oficiu postal vamal. Asa ceva m-a luat prin surprindere, dar mai mult ceea ce mi s-a spus acolo. Fiind amanata pana maine, maine urmeaza asadar sa achit niste taxe dure de tot ca sa pot intra in posesia marfii. In primul rand si ce vreau eu sa stiu: mi s-a cerut sa aduc extrasul de cont de la paypall ca sa vada ei exact suma pe care am platit-o pe fiecare colet (sunt 4 colete insumand 400 USD toate) Desi pe fiecare colet in parte expeditorul, adica firma, a scris suma corecta de plata ei mi-au cerut si extrasul meu. Vreau sa stiu daca e corect, daca e legal asa ceva. Mai apoi urmeaza partea cea mai enervanta pt mine, respectiv faptul ca mi-au spus ca trebuie sa platesc si vama si TVA, ceea ce nu corespunde cu ceea ce stiam eu. Eu stiam ca doar pt colete de 150 USD sau cam asa ceva, chiar 200 daca nu ma insel, se aplica taxa vamala. Am intrebat atunci, ok, unde pot afla si citi din lege pt a verifica ceea ce spuneti? Mi-au spus sa intru pe www.customs.ro, adica pe Autoritatea Nationala a Vamilor, iar acolo o sa vad pt fiecare produs in parte in procente ce anume din valoarea produsului trebuie sa dau lor. Pe acest site nu am gasit nimic si nu inteleg o boaba. Caut sa aflu si sa calculez pt haine, incaltaminte, cercei, ochelari de soare si genti ce anume se plateste ca taxa vamala si care e treaba legal vorbind. Dupa ce eu am facut comentarii urate si am spus ca ma voi informa, doamna mi-a spus ca ea are un frate director la Garda, iar asta mi s-a parut un fel mediocru de a ameninta sau nu stiu cum sa ii spun. Dupa care, surpriza, tot doamna de acolo isi da cu leaga in cap si imi spune ca maine dimineata vamesul o sa imi spuna ce si cat sa platesc pt toate, iar daca nu sunt de acord cu el atunci o sa imi desfaca coletele pe rand si produs cu produs o sa il calculeze. Deci, atunci mi s-a parut cu adevarat suspect, pt ca daca e legal, atunci ei sunt chiar obligati sa desfaca si sa puna pretul corespondent grupei din care face parte produsul, din cate am inteles, insa nu sa faca el un pret dupa ureche sau cam asa ceva. Chiar as vrea sa inteleg unde e adevarul, ce pot face si cum sa procedez. M-am gandit inclusiv sa ii inregistrez. va multumesc pt timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: naomi77 , utilizator 09:39, 17 Noiembrie 2012
1.eliberarea bunurilor se poate face cu scutire de la plata taxelor vamale numai dacă valoarea globală a bunurilor nu depăşeşte valoarea de 150 EURO.
2.bunurile primite ca urmare a unei comenzi efectuată prin Internet, corespondenţă, telefon sau telechat, pot fi eliberate cu scutire de la plata TVA, numai dacă valoarea globală a bunurilor nu depăşeşte valoarea de 10 EURO/trimitere.

părerea mea sinceră este că trebuie să achitaţi taxe vamale şi TVA.
Pai chiar dvs spuneti ca daca nu depaseste 150 EURO, nu trebuie platit TVA.OK, cu taxa vamala pot chiar si intelege, insa eu pe colet nu am mai mult de 150 EURO. de ce sa insumeze? Eu am 4 colete pt cvare am efectuat 4 plati diferite, deci fiecare este sub plafonul de 150 EURO. Si totusi cine ma lamureste cu taxa vamala: cat? Pt ca la fiecare produs e diferit. incerc si eu sa ma apar de minciunile celor de acolo, care vor sa pacaleasca, ca asta e tara in care traim!
cred ca nu aţi citit cu atenţie, se plăteşte TVA pentru valori mai mari de 10 euro.
iar cu privire la taxele vamale, valoarea globală a bunurilor dvs. este mai mare de 150 euro, fiind de 400 USD.
Ok, am inteles acum ceea ce ati vrut sa imi spuneti, va multumesc. Mai astept pareri si eventual cine stie exact cum se aplica acele taxe vamale pt fiecare categorie in parte. Bineinteles ca imi pun semne de intrebare atata timp cat mi s-a spus ca vamesul imi va spune, ca si cum "mi-ar face" un pret, iar daca acest lucru nu imi convine, mai pe romaneste "daca comentez" atunci imi desface coletele si ia fiecare produs in parte cu ceea ce i se corespunde. Eu aia caut, eventual sa imi calculez singura, sa stiu ce ma asteapta si cum sa reactionez.
As avea nevoie urgenta de cateva sfaturi. Vreau sa dau o comanda in china pentru bunuri de uz personal si am innebunit cititnd diverse forumuri si site-uri despre vama...fara vreun raspuns clar...

este vb de 6 perechi de ochelari de soare, modele diferite, in valoare de 200$ cu tot cu transport, pusi intr-un singur colet. Trebuie sa platesc vama? ce pb as putea sa intampin? va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns

Alte discuții în legătură

Evitarea taxelor vamale si a tva-ului pt importurile din china MirelaRotarescu MirelaRotarescu Buna ziua! 1. Urmarind pe forum discutia privind plata de taxe vamale si TVA pentru comenzile online provenind din China, sa inteleg ca pentru a evita orice ... (vezi toată discuția)
Cumparaturi pe ebay,shipping, taxe vamale, taxe postale, tva.... ContSters169673 ContSters169673 Am cumparat niste pandantive si cercei de argint si doua ceasuri de mana vechi, am platit valoarea lor 830 dolari + 70 dolari shipping + 33 taxa de paypal, ... (vezi toată discuția)
Tva si taxe vamale legale sau abuzive? raluca_baltatanu raluca_baltatanu Buna ziua! Numele meu este Raluca, iar in randurile de mai jos va voi prezenta o speta des intalnita, insa niciodata explicata de cineva specializat si ... (vezi toată discuția)