avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... furt sau abuz de incredere?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

furt sau abuz de incredere?

In urma cu un aproximativ un an de zile mama mea a achizitionat un laptop(cu factura) pe care i l-a incredintat spre folosinta concubinei mele cu care locuiam in aceeasi locuinta cu parintii. In momentul in care a decis sa ne despartim(in urma cu 3 luni) , a luat din locuinta si laptopul respectiv, fara acordul proprietarului(al mamei mele). Incercarile mele repetate prin care i-am cerut returnarea bunul respectiv pe cale amiabila au fost sortite esecului, ea considerand acel bun "cadou".
In final, proprietarul bunului facut o plangere la politie iar dansii l-au considerat furt in plangerea respectiva.

Este furt sau abuz de incredere? In final, se va recupera bunul indiferent de incadrarea faptei?
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
george666, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 16:21, 1 Iunie 2011
Daca-i abuz de incredere au cam trecut doua luni....:D
Este furt. Pentru ca fapta sa fie calificata drept abuz de incredere este necesar ca cel ce dispune de bun sa detina un titlu in baza caruia sa i se atribuie un drept de folosinta.
Deosebirile esentiale dintre cele doua infractiuni, constau in: pentru furt, bunul este luat din posesia ori detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, in timp ce pentru abuzul de incredere, bunul a ajuns in detentia altuia cu un titlu (acordat de propietar), iar faptuitorul fie dispune de acest bun pe nedrept (in cazul in care l-a gasit), fie refuza sa- l restituie celui de la care l-a primit cu un titlu;
In speta dvs., daca laptop-ul "a fost luat din locuinta", fiind proprietatea mamei dvs., fara acordul acesteia, cu scopul insusirii, atunci este vorba de furt. Daca insa, se dovedeste ca a fost dat spre folosinta de mama dvs. iar faptuitoarea refuza sa-l restituie, este abuz de incredere. Cat despre cadouu, darul manual este o forma de donatie, dar in formele si conditiile prevazute de lege.
In concluzie, important este probatoriul prin care se sustin acuzatiile si apararile. In situatia in care mama dvs. poate proba ca nu a oferit acest bun nici macar spre folosinta concubinei dvs., atunci cu siguranta este vorba de furt, insa numai cu indeplinirea si a celorlalte conditii speciale si generale (scopul insusirii, intentia )
In momentul in care a scos din locuinta laptopul mama dumneavoastra s-a opus sau a specificat ca nu are niciun drept asupra laptopului? Odata ce ati spus ca i l-ati incredintat spre folosinta, iar concubina a considerat de cuviinta ca este un cadou atunci se poate face foarte usor trecerea de la furt la abuz de incredere, iar un avocat nu ar avea nicio problema in a demonstra acest lucru.
In situatia expusa, cum au spus si colegii, important este probatoriul. Incercati sa va intelegeti, altfel va veti complica si mai tare.
mama mea nu a observat ca il are in posesie in momentul in care a plecat deoarece era prinsa in alte discutii cu persoana respectiva, deci nu s-a purtat discutia respectiva despre obiectul cu pricina. La o intelegere nu se poate ajunge pentru ca nu doreste acest lucru, dupa ce a fost depusa plangerea respectiva in care este acuzata de furt sau abuz de incredere sau ce-o fi si doreste sa se ajunga in instanta unde sa demonstreze ca nu a "furat". In conditiile expuse mai sus, ce ma sfatuiti?

Alte discuții în legătură

Cine nu plateste la restaurant?? muntean t.i. muntean t.i. Merge un grup de prieteni la restaurant si consuma de 650 lei. Pleaca si nu platesc. Sunt identificati cu camera de supraveghere si ei ... (vezi toată discuția)
Masina imprumutata si refuz de restituire saeedelena saeedelena cu respect pentru oricine care poate sa imi dea un sfat si pentru cine nu am imprumutat masina unui ,,prieten,, pentru o zi si in aceeasi zi a fost implicat ... (vezi toată discuția)
Furt si abuz de incredere! DOTZ DOTZ Deranjez cu o intrebare. As dori sa stiu daca diferenta dintre furt si abuz de incredere este aceea ca in cazul furtului, bunul a fost insusit fara acordul ... (vezi toată discuția)