avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt si abuz de incredere!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt si abuz de incredere!

Deranjez cu o intrebare. As dori sa stiu daca diferenta dintre furt si abuz de incredere este aceea ca in cazul furtului, bunul a fost insusit fara acordul proprietarului, iar in cazul abuzului de incredere acesta a fost incredintat de catre proprietar unei persoane dupa care acea persoana a refuzat sa il mai restituie???
Ultima modificare: Duminică, 15 Decembrie 2013
DOTZ, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 16:20, 15 Decembrie 2013
Cam aceasta este diferența între cele două infracțiuni, sub aspectul elementului material al laturii obiective a infraciunii.Altfel, sub aspect punitiv (pedeapsă) și sub alte aspecte,mai există unele diferențe.
Din boul Cod Penal:
"Art. 227 Furtul
(1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Fapta constituie furt si daca bunul apartine in intregime sau in parte faptuitorului, dar in momentul savarsirii acel bun se gasea in posesia sau detentia legitima a altei persoane .
(3) Se considera bunuri mobile si inscrisurile, energia electrica, precum si orice alt fel de energie care are valoare economica.
(4) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Art. 213
Abuzul de încredere

Însuşirea unui bun mobil al altuia, deţinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 4 ani sau cu amendă.

Dacă bunul este proprietate privată, cu excepţia cazului când acesta este în întregime sau în parte al statului, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală"

sub aspect punitiv (pedeapsă) și sub alte aspecte, avand in vedere ca mai exista si alte diferente, binevoiti sa imi dati un exemplu-doua??


multumesc tuturor pentru ajutorul si atentia acordata!!! va doresc o zi frumoasa!!!
cam asa suna definitiile celor doua infractiuni

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalcularea pedepselor anemary29 anemary29 daca ar intra noul cod penal in vigoare cum s-ar recalcula pedepsele?pt o tentativa de furt pedepsita cu 2 ani ce recalculare ar fi? (vezi toată discuția)
Refuzul persoanei de a incheia contract de depozitare deseuri municipale este furt? tibstefaug tibstefaug In conditiile in care persoana juridica refuza sa incherie contract de salubritate deseuri municipale, aceasta continuand sa depoziteze deseuri in sistemul ... (vezi toată discuția)
Masina imprumutata si refuz de restituire saeedelena saeedelena cu respect pentru oricine care poate sa imi dea un sfat si pentru cine nu am imprumutat masina unui ,,prieten,, pentru o zi si in aceeasi zi a fost implicat ... (vezi toată discuția)