avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort in olanda
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort in olanda

Buna Ziua,

Doresc si eu disperata ajutorul d-voastra !
M-am casatorit in anul 2009 / 3 ianuarie cu cetatean olandez in Romania, Jud. Hunedoara (resedinta mamei),caci ne aflam in vizita la ea.

In acelasi an Luna Octombrie am venit in olanda sa locuiesc.
A fost inregistrata casatoria legal la primaria din Rotterdam iar in anul 2010 / 3 septembrie a venit pe lume un baietel al nostru in varsta de 9 luni acum care are ambele cetatenii. (olandeza cat si romana).
Am permis de sedere si drept de munca ptr urmatorii 5 ani avand in vedere ca sunt casatorita cu cetatean olandez.

Datorita unor neintelegeri,diferenta de cultura,neimplicarea sotului in nici-un fel in familie au dus la o ruptura intre noi ireparabila.
Deci vom divorta.
El ma ameninta ca imi ia copilul si ma va trimite in tara caci statul olandez nu-mi da drept de sedere dupa divortul cu el.
Tin sa va comunic ca datorita lui am lasat tot in tara si am venit sa incep o noua viata cu el.
Ulterior am aflat ca are credite neachitate in valoare lunara de 500 euro pana la intrarea lui la pensie.
Eu nu mai am nimic in tara doar o garsoniera cu credit in bucuresti la care platesc rate ptr urmatorii 30 ani.
Nu ma mai pot intoarce in tara cu un copil,nu as avea venituri necesare sa-l cresc.
Va rog din suflet sa ma sfatuiti ce este de facut caci sotul doreste sa ma trimita in tara si sa plateasca la sfantul asteapta pensie alimentara.
Deci,nici macar program de vizita nu doreste pentru copil.
Pot sa ramn in continuare in Olanda sa-mi cresc copilul,statul olandez ma poate ajuta chiar daca sunt nationalitate romana si copilul este nascut pe teritoriul olandei dintr-un tata olandez?

Astept svaturile d-voastra.

Va multumesc din suflet

Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 21:49, 12 Iunie 2011
va puteti judeca in olanda pt divort, incredintarea copilului si pensie de intretinere. mai departe, privind drepturile dvs , intrebati autoritatile de acolo.
daca veti castiga inccredintarea copilului, nu cred sa va trimita cineva in romania
De fapt numai in Olanda puteti sa divortati, nu in Romania, intrucat in Olanda este resedinta comuna a sotilor potrivit art.3 din Regulamentului 2201/2003. Aceeasi instanta va judeca si incredintarea copilului, partajul bunurilor comune si pensia alimentara.
De ce statul olandez nu va da drept de munca daca divortati?
Sunteti cetatean european, aveti dreptul de a munci in Olanda, drept recunoscut de Regulamentul nr. 1612/68.
Consultati un avocat din Olanda.
Nu va pot "expulza" pentru ca exista o prevedere europeana privind liberul acces in Uniunea europeana a cetatenilor europeni. Mai aveti un contract de munca, deci drept de munca legal in Uniunea europeana. Daca minorul va este incredintat dvs., iar minorul este cetatean olandez si dvs. aveti dreptul de sedere si munca in Olanda.
A nu se intelege ca aveti drept de munca si de sedere in Olanda doar daca vi se incredinteaza copilul. Le aveti oricum, in virtutea calitatii de cetatean european !
Dansa a primit dreptul de munca datorita acestei casatori.Pe spatele cardului de verblijsvergunning scrie ca e sotia lui X.
Prin despartire , logic il pierde.Dansa a primit dreptul de sedere si cel de munca datorita casatoriei cu cetateanul olandez.De aceea a primit toate drepturile pe care le are si el. Atata timp cat doamna nu este inca cetatean olandez nu poate beneficia de aceste drepturi fiind divortata decat in anumite cazuri.
Unul din ele ar putea fi faptul ca minorul este cetatean olandez si daca mama ramane cu copilul in Olanda atunci poate pastra anumite drepturi dar nu toate.
Va putea de asemenea primi subsidie de la primarie ptr anumite cheltuieli ce tin de minor.
Ce stiu este ca doamna nu poate primi ajutor social atata timp cat nu are cetatenia olandeza.Cererea ajutorului social poate ajuta IND-ul sa ceara expulzarea dansei.
Dreptul de munca in Olanda nu este unul la liber si nu se obtine doar pt ca esti cetatean european.Pentru el se aplica la IND si in urma unor dovezi din partea partenerului( adeverinte salariu , contract pe minim 1 an , dovada unui contract fie el si de inchiriere ) poate primi sau nu acel permis.

Am editat pentru ca am rectificat termenul de somaj cu ajutor social.T Georgescu are dreptate , somaj primesti daca ai muncit si ajutor social e cu totul altceva .Pentru cererea ajutorului social poti fi expulzat.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iunie 2011
AlexaDankloff, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatie/ pensie handicap gradul ii din romania in olanda damma damma Buna seara, sunt o persoana cu handicap gradul II, accentuat si permanent pentru care primesc o indemnizatie lunara de la Guvern. Urmeaza sa ma mut in ... (vezi toată discuția)
Parinte al unui copil cu cetatenie irlandeza florin196527 florin196527 sant parintele unui copil cu cetatenie irlandeza ,eu am cetatenie romana vreau sa ma mut intr_o alta tara europeana ,primesc dreptul de sedere si dreptul de ... (vezi toată discuția)
Divort de o persoana de alta nationalitate mariusgmg mariusgmg ce se intampla unei persoane casatorite,rezidente in romania daca sotia sa va cere divortul,mentionez ca aceasta persoana este din Tunisia si cardul de ... (vezi toată discuția)