avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort in olanda
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort in olanda

Buna Ziua,

Doresc si eu disperata ajutorul d-voastra !
M-am casatorit in anul 2009 / 3 ianuarie cu cetatean olandez in Romania, Jud. Hunedoara (resedinta mamei),caci ne aflam in vizita la ea.

In acelasi an Luna Octombrie am venit in olanda sa locuiesc.
A fost inregistrata casatoria legal la primaria din Rotterdam iar in anul 2010 / 3 septembrie a venit pe lume un baietel al nostru in varsta de 9 luni acum care are ambele cetatenii. (olandeza cat si romana).
Am permis de sedere si drept de munca ptr urmatorii 5 ani avand in vedere ca sunt casatorita cu cetatean olandez.

Datorita unor neintelegeri,diferenta de cultura,neimplicarea sotului in nici-un fel in familie au dus la o ruptura intre noi ireparabila.
Deci vom divorta.
El ma ameninta ca imi ia copilul si ma va trimite in tara caci statul olandez nu-mi da drept de sedere dupa divortul cu el.
Tin sa va comunic ca datorita lui am lasat tot in tara si am venit sa incep o noua viata cu el.
Ulterior am aflat ca are credite neachitate in valoare lunara de 500 euro pana la intrarea lui la pensie.
Eu nu mai am nimic in tara doar o garsoniera cu credit in bucuresti la care platesc rate ptr urmatorii 30 ani.
Nu ma mai pot intoarce in tara cu un copil,nu as avea venituri necesare sa-l cresc.
Va rog din suflet sa ma sfatuiti ce este de facut caci sotul doreste sa ma trimita in tara si sa plateasca la sfantul asteapta pensie alimentara.
Deci,nici macar program de vizita nu doreste pentru copil.
Pot sa ramn in continuare in Olanda sa-mi cresc copilul,statul olandez ma poate ajuta chiar daca sunt nationalitate romana si copilul este nascut pe teritoriul olandei dintr-un tata olandez?

Astept svaturile d-voastra.

Va multumesc din suflet

Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 21:49, 12 Iunie 2011
Doamna Mihaela , eu m-am lovit de birocratia olandeza mai mult decat un avocat din Romania care doar citeste legea.
Nu toate statele UE au liber ptr Romania si Bulgaria pe piata muncii. Altfel la ce bun toata tevatura pe la IND cu ditamai dosarul de acte si acea taxa de 830 €?
Nu mai spun ca dreptul de sedere si cel de munca se acorda in doua etape:
-primul card este valabil 1 an si costa 830€
-cu 3 luni inainte de expirarea primului card se cere extensia si costul acestei aplicatii este de 286€ .Acest nou card se acorda pe 3 sau 5 ani.Dupa aceea se poate trece la aplicare pentru cetatenia olandeza.Aplicatia costa in jurul la 600 € si este mult mai costisitoare ca timp decat dreptul de sedere.
Pentru cei care nu cunosc termenii olandezi dar afirma sus si tare ca i se acorda dreptul de munca oricum , oricarui cetatean roman doar ptr ca suntem in UE tin sa anunt ca pe card trebuie sa scrie : Verblijfsdocument iar pe spatele acestuia ptr dreptul de munca scrie asa ...verblijf bij echtgenote xy .Arbeid vrij toegestaan.TWV niet vereist.
echtgenote inseamna sot . Deci eu am cardul datorita casatoriei cu un supus olandez.Fara aceasta casatorie ar fi trebuit sa fac dovada sederii mele cu alte acte.
In cazul cardurilor de 41€ cum are fiica mea in varsta de 11 ani scrie :Familielid een burger van de Unie.Arbeid toegestaan, TWV alleen gedurende eerste 12 maanden vereist.


M-am casatorit in anul 2009 / 3 ianuarie cu cetatean olandez in Romania, Jud. Hunedoara (resedinta mamei),caci ne aflam in vizita la ea.

In acelasi an Luna Octombrie am venit in olanda sa locuiesc.

Stii ca de la data primirii primului document dupa ce se scurg 3 ani ( daca esti casatorita sau in parteneriat cu supus olandez) poti cere cetatenia olandeza.
Daca ai obtinut primul card dec 2009 , normal ar fi ca in dec 2012 sa poti cere cetatenia. Tot atunci trebuie sa faci dovada ca ai trecut testul de limba.Ti se va cere Inburgering diploma sau NT2.Fara aceste documente nu poti aplica ptr cetatenie.
Am vazut ca voi ati locuit 6 luni pe teritoriul unei tari UE.Daca ati locuit impreuna puteai cere card de 41 €.Acum oricum nu mai conteaza pt ca il ai deja.


Anca daca vrei iti recomand pe cineva de aici care stie cum sta treaba cu legea.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iunie 2011
AlexaDankloff, utilizator
"Cererea somajului poate ajuta IND-ul sa ceara expulzarea dansei."
Cu tot respectul stiu ca sunt cateva tari care restrictioneaza accesul , dreptul la munca si sedere dar ele nu pot expulza un cetatean european decat in anumite situatii. In niciun caz, pe acest motiv, mai ales daca are in ingrijire un minor, cetatean olandez. Expulzarea este abuziva si va puteti adresa instantelor pentru solutionarea acestei situatii.
Conditiile generale de sedere intr-un alt stat al UE: [ link extern ]

Conditiile de sedere si de munca in Olanda (articolul e scris pentru studenti, dar multe lucruri sunt valabile si in general): [ link extern ]

Despre dreptul de munca al romanilor: [ link extern ]

Pentru somaj, in Olanda oamenii sunt asigurati prin munca proprie, si primesc somaj in masura in care au muncit. Ajutorul social e alta mancare de peste si a primi ajutor social peste 50% din venit constituie temei de expulzare (vorbind in general).

Acum, daca minorul ii va fi incredintat ei, e un motiv sa ramana in Olanda pentru a ingriji minorul, care nu poate fi expulzat din propria tara.

Nu stiu daca are dreptul de a primi ajutor social, in orice caz poate solicita pensie alimentara (alimentatie) in procesul de divort.

A fi avut de munca in Olanda in calitate de angajat timp de 12 luni neintrerupt indreptateste cetatenii romani si bulgari la a primi drept de munca la liber in Olanda. Lucrul trebuie sa fi fost legal, adica sa fi avut drept de munca. Acelasi lucru poate fi valabil doar pentru functionarea cu drept de munca in Olanda, timp de 12 luni neintrerupt, fara a fi nevoie sa fi muncit efectiv (un strain care nu avea drept de munca din oficiu este admis pe piata muncii din Olanda din momentul in care primeste drept de munca in Olanda).

Restul poate sa discute cu avocatul. La Juridisch Loket are la dispozitie consiliere juridica gratuita sau la pret foarte scazut.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iunie 2011
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie/ pensie handicap gradul ii din romania in olanda damma damma Buna seara, sunt o persoana cu handicap gradul II, accentuat si permanent pentru care primesc o indemnizatie lunara de la Guvern. Urmeaza sa ma mut in ... (vezi toată discuția)
Parinte al unui copil cu cetatenie irlandeza florin196527 florin196527 sant parintele unui copil cu cetatenie irlandeza ,eu am cetatenie romana vreau sa ma mut intr_o alta tara europeana ,primesc dreptul de sedere si dreptul de ... (vezi toată discuția)
Divort de o persoana de alta nationalitate mariusgmg mariusgmg ce se intampla unei persoane casatorite,rezidente in romania daca sotia sa va cere divortul,mentionez ca aceasta persoana este din Tunisia si cardul de ... (vezi toată discuția)