avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... cursuri de formare mediatori
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

cursuri de formare mediatori

Buna seara!
Considerati ca este util sa urmezi un curs de 14 zile de formare mediatori?
Poate fi "valorificat" mai tarziu?
Ar fi mai util un master in mediere?
Multumesc. O seara placuta.
:help:
Da, este util . Trebuie insa sa aveti anumite aptitudini si sa aplicati anumite tehnici pentru a profesa cu succes : excelenta comunicare cu partile, identificarea intereselor si pozitiilor acestora, rabdare, diplomatie, intelegerea nevoilor lor, echilibru in abordarea problemelor.
Poate fi valorificat , daca doriti sa profesati efectiv intr-un birou (individual) sau in asociere cu alti mediatori. Mai greu va fi sa identificati clientela si sa o convingeti in legatura cu avantajele medierii.
Nu cunosc sa se fi organizat masterate in mediere. In cazul in care sunt recunoscute de catre Consiliul de mediere, probabil va vor ajuta in specializare (care inca nu este obligatorie) si in obtinerea unor puncte in programul de formare continua pe care il veti urma dupa obtinerea autorizarii ca mediator.
Ultima modificare: Marți, 14 Iunie 2011
MIHAELA MOCENCO-KAMBERIAN, Avocat
COMUNICAT Spre ştiinţa persoanelor interesate care:
a) au absolvit un curs de formare a mediatorilor neavizat de Consiliul de mediere
b) au absolvit un program postuniversitar de nivel master în domeniul medierii.
Vă comunicăm următoarele: Consiliul de mediere, în baza principiilor care îl guvernează şi a faptului că reprezintă interesul public, urmăreşte ca toţi mediatorii să aibă aceleaşi competenţe profesionale. Potrivit art. 7 lit. f) din Legea 192/2006, poate fi mediator persoana care "a absolvit cursurile pentru formare a mediatorilor, în condiţiile legii, cu excepţia absolvenţilor de programe postuniversitare de nivel master în domeniul medierii, acreditate conform legii şi avizate de Consiliul de mediere" Art. 9 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 dispune următoarele: “Programele de formare în domeniul medierii vor fi întocmite pe baza criteriilor cuprinse în standardele de formare în domeniu, elaborate de Consiliul de mediere, şi vor fi avizate în prealabil de către acesta.” Până în prezent, Consiliul de mediere nu a avizat niciun program postuniversitar de nivel master în domeniu. Lipsa avizului Consiliului de mediere echivalează cu neîndeplinirea uneia dintre condiţiile a căror întrunire este cerută de art. 7 din Legea nr. 192/2006, în vederea dobândirii calităţii de mediator. Condiţia avizării programului postuniversitar de către Consiliul de mediere a fost prevăzută şi în actul normativ al Legii nr. 192/2006, astfel că persoanele care doresc să exercite profesia de mediator trebuie să se conformeze acestor dispoziţii legale, lor incumbându-le obligaţia de a urma un program de pregătire postuniversitar avizat de Consiliul de mediere, în caz contrar asumându-şi riscul absolvirii unor programe de pregătire neavizate. Programele de formare sunt evaluate în baza criteriilor din Standardul de Formare al Mediatorului, cu scopul de a asigura aceeaşi calificare profesională şi implicit îndeplinirea condiţiei art. 7 lit f) din Legea 192/2006, atât pentru cei care au absolvit cursul de formare înaintea Legii 192/2006, a absolvenţilor de după intrarea în vigoare a Legii 192/2006, cât şi a celor care au urmat un program de nivel master în domeniul medierii neavizat de Consiliul de mediere.
2
Pentru persoanele care au absolvit un curs de formare înainte sau la momentul intrării in vigoare a Legii 192/2006 şi pentru persoanele care au urmat un program postuniversitar de nivel master în domeniul medierii, verificarea îndeplinirii condiţiei prevăzute la art. 7 lit f) din Legea 192/2006, se face, potrivit art. 72 alin (2) din Legea 192/2006, pe baza evaluării programei de curs de către Consiliul de mediere. Oricum, acest articol conferă prerogativa Consiliului de mediere de a decide autorizarea după evaluarea conţinutului programei de formare, inclusiv a duratei pregătirii. Procedura de evaluare se face pe baza solicitării instituţiei de învăţământ superior, a furnizorului de formare sau a documentelor complete depuse de absolvenţii unor astfel de programe. În cazul documentelor incomplete sau insuficiente pentru evaluarea programului de formare, Consiliul de Mediere solicită documentele considerate relevante, în conformitate cu cadrul legal. În evaluarea calificării, Consiliul de mediere are la bază principiile imparţialităţii, al transparenţei şi al responsabilităţii, prin urmare are obligaţia de a asigura un tratamentul unitar, atât pentru absolvenţii cursurilor de formare cât şi a programelor postuniversitare de nivel master. Consiliul de mediere nu răspunde pentru programa de formare a instituţiilor de învăţământ care nu au solicitat avizul său. În cazul în care este solicitată avizarea, evaluarea programei de formare se va face în conformitate cu criteriile din Standardul de formare a Mediatorului iar rezultatul evaluării se va face public. Ţinând cont de perioada necesară adaptării la cerinţele Legii 192/2006, Consiliul de mediere a oferit prin art. 51 alin.(2) din Standardul de formare a mediatorului care prevede posibilitatea organizării unui examen de absolvire în colaborare cu Consiliul de mediere, în cazul în care instituţiile de învăţământ superior acreditate nu au fost avizate de Consiliul de mediere. Organizarea acestui examen se face exclusiv la solicitarea instituţiilor de învăţământ superior. Începând din octombrie 2007 şi până în prezent, Consiliul de mediere a fost acţionat în instanţă în 19 (nouăsprezece) cazuri de către absolvenţii programelor postuniversitare de nivel master în domeniul medierii pentru care a fost emisă Hotărâre prin care se constată că nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi mediator. Vă aducem la cunoştinţă că toate acţiunile de chemare în judecată finalizate până în prezent au fost respinse, fie cu recurs, fie irevocabile, sentinţele fiind favorabile Consiliului de mediere. CONSILIUL DE MEDIERE
Cursul este util.
Chiar daca nu veti profesa ca si mediator, pentru dobandirea de cunostinte in dezvoltarea personala, este binevenit un astfel de curs. Veti reusi sa intelegeti mecanismul medierii si o sa incepeti sa va schimbati mentalitatea privind dintr-o alta perspectiva rezolvarea disputelor si conflictelor cu care va veti intalni pe parcursul vietii.

Daca doriti sa si profesati, DA, trebuie sa va instruiti continuu, atat prin mastere cat si prin cursuri de formare continua a mediatorilor sau participand la seminarii. Aveti nevoie pentru dezvoltarea abilitatilor in acest domeniu.

Mesajele de mai sus sunt foarte bine argumentate.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum devii mediator? TurcuOvi TurcuOvi Cum poti se devi mediator si sa profesezi? Daca sunt recent absolvent al unei facultati este necesar sa treaca o anumita perioada pana sa pot lua parte la un ... (vezi toată discuția)
Juridice alexccc11.@yahoo.com alexccc11.@yahoo.com sal., ce pasi trebuiesc urmati pentru a deveni MEDIATOR.Multumesc! (vezi toată discuția)
Angajare mediator florinplaton florinplaton As dori sa intreb care sunt conditiile de angajare ca mediator, unde trebuie sa ma interesez, cine face aceste angajari si daca faptul ca am absolvit ... (vezi toată discuția)