avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... plagiat lucrare de disertatie
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

plagiat lucrare de disertatie

Buna ziua. Ieri trebuia sa-mi sustin lucrarea de disertatie. In schimb, fara a exista o lista initiala cu persoanele care sunt respinse pe motiv de plagiat, m-am prezentat la examen, unde, in momentul in care am intrat in comisie, am fost acuzata de plagiat, desi in ghidul de elaborare al lucrarii de disertatie, la sursele pe care le continea lucrarea nu se specifica decat numele autorului, editura, fara a fi necesare ghilimelele. Am fost acuzata de plagiat, ba chiar de furt intelectual, desi am urmarit ghidul postat de facultate. Intr-unul dintre paragrafele din lucrare, chiar daca s-a specificat sursa(autor,editura), s- a considerat a fi plagiat, pentru lipsa ghilimelelor. Mentionez ca lucrarea a fost coordonata de un profesor universitar din cadrul facultatii care si-a asumat raspunderea pt. lucrarea mea, sustinand inainte de examen ca a fost corectata si ca este apta pt a fi sustinuta in comisia de evaluare. Profesorul respectiv mi-a spus ca ii pare rau si ca nu mai are cu sa ma ajute. Este legal? Pot face ceva sa dovedesc ca nu este corect? Mentionez de asemenea, ca nici decanului facultatii nu ma pot adresa, fiindca si dansul mi a spus ca nu ma poate ajuta, deoarece asta e hotararea comisiei de evaluare si nu se poate pune problema unei contestatii, tinand cont ca examenul a fost oral. In schimb, eu nu am sustinut nici un discurs referitor la lucrare, nu mi-au permis sa mi prezint lucrarea. Ajutati-ma!!!
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 18:10, 5 Iulie 2011
Profesorii dvs. v-au acuzat de plagiat? Era de inteles daca autorii materialelor din care ati elaborat lucrarea ar fi facut o asemenea auzatie.
Ar trebui sa vi se permita sa refaceti lucrarea cu indeplinirea conditiilor cerute initial.ca sa vi se respinga dreptul de a mai sustine lucrarea nu mi se pare legal.
Se intampla si la alte universitati , la master, insa despre lucrarea de dizertatie nu stiu vreun astfel de caz.Despre lucrarile de semestru stiu ca profesorii mai dadeau si nota 1 , tot pentru ,,plagiat,,, insa masteranzii aveau ulterior posibilitatea refacerii lucrarii.
La dizeratie erau depunctati cei care, de pilda, nu aveau sursele bibiografice actualizate ( aici este vorba despre un master in drept) , insa nu stiu niciun caz de astfel de acuzatie de ,,plagiat,, Si , intr-adevar, ar trebui ca profesorul coordonator sa-si asume , daca tot este vorba despre o raspundere.S-ar putea considera ca neglijenta ii apartine.Si ca nu a citit atent lucrarea.
Solicitati sa vi se ingaduie sa refaceti lucrarea sub indrumarea unui alt coordonator.
Adresati-va si rectoratului cu o cerere.Succes.
Va multumesc pt. sfat! Am nevoie de mai mult ajutor! Nu cunosc f bine legile in ceea ce priveste plagiatul, iar in legea 8/1996 privind drepturile de autor am gasit ca atata timp cat e specificata sursa , nu se poate pune problema de plagiat!!!
In ceea ce proviveste sustinerea lucrarii, am primit ironic raspunsul ca am timp pana in sesiunea din februarie, sa pun ghilimele la citatul respectiv!!!!!
Uitati inca ceva care s-ar putea sa va fie de folos :

Legea 206 din 27 mai 2004 (Legea 206/2004)

[ link extern ]

Legea nr.8 din 14 martie 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe
Legea nr. 285 din 23 iunie 2004;
Ordonanţa de urgenţa 123 din 1 septembrie 2005.

[ link extern ]

Si cateva sfaturi pentru a evita acuzatia de plagiat :


Pentru a nu fi acuzati de plagiat, e necesar sa luati urmatoarele precautii:
- intotdeauna, cand citati texte care nu va apartin, mentionati autorul;
- daca copiati texte de pe alte situri web, mentionati adresa web exacta a sursei;
- cand citati stiri din presa, mentionati intotdeauna adresa web exacta de unde le-ati copiat; citati doar fragmente, nu le copiati in intregime, deoarece acest lucru ar reprezinta o incalcare a legii copyrightului; reformularea stirii cu propriile cuvinte este permisa;
- faptul ca citarea nu are ca scop obtinerea de bani nu justifica plagiatul;
- faptul ca si altii plagiaza, iarasi, nu justifica plagiatul; un furt nu va justifica niciodata alt furt.

Plagiatul reprezintă însuşirea ideilor, metodelor, procedurilor, tehnologiilor, rezultatelor sau textelor unei alte persoane, indiferent de calea prin care acestea au fost obţinute, prezentându-le drept creaţie proprii.
Etimologie

Etimologic, cuvântul „plagiat“ vine din latinescul „plagium“, care se traduce prin „a vinde altora sclavi furaţi sau care nu aparţin vânzătorului“. Termenul şi-a păstrat până acum sensul originar, pentru că el este, din punct de vedere semantic, sinonim cu furt.
În România, existenţa contrafacerii sau a plagiatului se stabileşte, în principiu, pe baza de asemănări şi nu de deosebiri. Simpla existenţă a unor deosebiri nu apără de învinuirea de plagiat, dacă se dovedeşte existenţa şi importanţa asemănărilor. Stabilirea existenţei plagiatului este, prin urmare, o "problemă de fapt" .
În Statele Unite ale Americii
În Statele Unite ale Americii, un student care copiază pentru a trece un examen sau pentru a obţine un calificativ bun la o materie de studiu este pedepsit prin eliminarea din toate universităţile statului pe teritoriul căruia s-a petrecut fapta de plagiat. Pedeapsa este deosebit de gravă, deoarece orice cetăţean al SUA beneficiază de reduceri de taxe numai în statul în care trăieşte. Dacă este obligat să plece din statul în care trăieşte, nu-şi poate face studiile decât prin plata integrală a taxelor universitare:O

Si , daca e sa fim obiectivi, toti profesorii care isi tiparesc cursuri universitare, chiar daca citeaza sursele, nu sunt mai presus, devreme ce nu vin cu prea multe idei proprii B-)

Acum , fiind dat faptul ca am venit cu copy paste-uri, sper sa nu fiu si eu acuzata de cava B-)
Ultima modificare: Vineri, 24 Iunie 2011
ContSters181996, utilizator
@emma_woodhouse
:) Nu e e plagiat daca autorul nu sustine ca el a scris.

Ca raspunsuri:
- Legea 8/1996 nu spune nicaieri ca "atata timp cat e specificata sursa , nu se poate pune problema de plagiat!!!"
- Chiar daca ai pus in bibliografie sursele, bibliografia indica ce ai citit pentru a-ti forma parerile din lucrare (spunea cineva foarte bine ca bibliografia e o forma de dezvinovatire). Bibliografia nu indica de unde ai copiat, este interzis sa copiezi.
- Cand citezi, trebuie sa pui ghilimele. Nu e nevoie de o regula speciala, e la fel de elementara ca a pune "." (punct) intre propozitii.

Prin urmare, daca ati copiat mot-a-mot dintr-o carte fara a face clar ca citati (fie prin ghilimele, spatieri sau aliniere gen quoting), este indreptatita acuzatia de plagiat. Puteti contesta decizia la rectorat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plagiat disertatie nastaseanamaria nastaseanamaria Buna ziua. Ieri trebuia sa-mi sustin lucrarea de disertatie. In schimb, fara a exista o lista initiala cu persoanele care sunt respinse pe motiv de plagiat, ... (vezi toată discuția)
Am facut o lucrare de licenta si e plagiata 16% elenasimona85 elenasimona85 am facut o lucrare de licenta si e plagiata 16%, cum pot sa repar greseala ,legile existand pe internet si fiind sursa mea de scriere astept raspuns cat mai ... (vezi toată discuția)
Cum sa nu plagiezi la proiectul de diploma? bluehillday bluehillday Exista vreo limitare in copierea unui text dintr-o carte de exemplu? Poti copia o pagina sau doua atata timp cat citezi sursa? lucrarea are 2 parti ,una ... (vezi toată discuția)