avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare cu plata in rate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare cu plata in rate

Am cumparat mobila cu plata in rate .Contractul de vanzare cu plata in rate l-am semnat in mai 2006 si s-a incheiat pe 26.05.2008 cand am platit ultima rata.Dar pe 24.07.2008 primesc un plic acasa in care primesc o factura si o informare cum ca la dobanda prevazuta in contract trebuie sa platesc TVA.Prin urmare dupa incheierea contractului eu trebuie sa mai platesc TVA la dobanda.
Va intreb asa:
1) daca contractul s-a incheiat de drept odata cu plata ultimei rate mai pot ei sa vina in iulie sa imi ceara acest TVA?
2) daca contractul a fost incheiat inainte de ian 2007 totusi se aplica TVA la dobanda?
3) ce pot sa fac acum pentru ca nu mi se pare corect ca dupa expirarea contractului sa vina sa imi ceara acest TVA.
Puteau sa ma anunte si sa platesc o data cu ratele acest TVA daca au dreptate, mai ales ca modificarile aduse la codul fiscal sunt din ian 2007.Se trezesc dupa terminarea contractului in iul 2008 ca mai au de cerut TVA? Nu mi se pare corect.
Am mai citit prin Codul Fiscal dar nu sunt lamurit si e si greoi al naibii.Clar nu este pt mine.
Cu stima,
ddodoneatza
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 08:47, 7 August 2008
Nu, daca s-a finalizat contractul si v-ati achitat ratele conform scadentarului, ultima rata fiind achitata in urma cu 2 luni, nu au ce sa va faca,CONTRACTUL A INCETAT. Important este sa nu fi semnat vreo confirmare de primire a scrisorii sau facturii lor.Daca nu ati semnat, nu au nici macar cum sa faca dovada ca ati primit-o. E greseala lor ca nu au introdus in rate si valoare TVA-ului aplicat la dobanda.
Temeiul legal il gasim in Legea nr.343/2006 pentru modificarea si completarea Codului Fiscal art.161 alin.15: “ In cazul contractelor de vanzare de bunuri cu plata in rate, incheiate valabil, anterior datei de 31 decembrie 2006 inclusiv, care se deruleaza si dupa data aderarii, exigibilitatea taxei aferente ratelor scadente dupa data aderarii intervine la fiecare dintre datele specificate in contract pentru plata ratelor. In cazul contractelor de leasing incheiate valabil, anterior datei de 31 decembrie 2006 inclusiv, si care se
deruleaza si dupa data aderarii, dobanzile aferente ratelor scadente dupa data aderarii nu se cuprind in baza de impozitare a taxei.”
Dar, atentie! Legea 343/2006 a fost publicata in M.Of. nr. 662/1 aug. 2006 cu Rectificare in M.Of. nr. 765/7 sep. 2006, deci creditorul dvs. a avut suficient timp sa ia la cunostinta si sa aplice prevederea de la 1 ianuarie 2007.Daca nu a facut-o, raspunderea se afla “in gradina” lui!
Aşa cum spune textul de lege: "exigibilitatea taxei aferente ratelor scadente dupa data aderarii intervine la fiecare dintre datele specificate in contract pentru plata ratelor". Astfel, nu vă puteţi fofila de la plata acestei taxe impuse de legiuitor, după încheierea contractului şi care se aplcă doar ratelor scadente după data de 01.01.2007, această valoare TVA se va prescrie abia în ianuarie 2010, pentru rata din ianuarie 2007 etc. Creditorul v-a înştiinţat că sunteţi bună de plată, nu este nici o culpă de natură a vă exonera de obligaţia plăţii acestei TVA, faptul că nu v-a adus la cunoştinţă acest aspect în 2007...Dacă nu veţi achita sumele de bună-voie, veţi suporta şi cheltuielile de executare. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva aferenta dobanzilor incepand cu 01.01.2007 iozefinab iozefinab cum se aplica acest TVA, in cazul contractelor de vanzare cumparare pe credit, cu plata in rate? si care este data de la care se aplica acest TVA? (vezi toată discuția)
Tva 24% pentru un contract existent? ramonel78 ramonel78 Am achizitionat un apartament prin ogu19 in 2004 pentru care platesc rate egale si a carui valoare s-a estimat si calculat in 2004.Am achitat si un avans de ... (vezi toată discuția)
Contracte de vanzare cumparare apartamente cu plata in rate incheiate in 2005. cota de tva ? ionutght ionutght O societate comerciala a vandut in 2005 cu plata in rate lunare apartamente pe care le-a facturat integral cu TVA 19% (conform contract vanzare-cumparare). ... (vezi toată discuția)