avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intoducerea succesiunii dupa termenul legal de 6 luni
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intoducerea succesiunii dupa termenul legal de 6 luni


Va rog sa ma lamuriti privind urmatoarea situatie:
tatal meu a decedat acum 7 ani, iar bunici mei de 3 ani(parintii tatalui meu). Bunurile sunt trecute pe numele bunicului meu. iar pt mostenire suntem 3 persoane: eu, mama mea si fratele meu vitreg(provinde din prima casatorie a tatalui meu)
Ce situatii pot aparea in acest caz? Este prea tarziu?
Cum sa procedam?

va multumesc anticipat


niciodata nu este prea tarziu, insa pentru o "imparteala" corecta, lucrurile trebuiesc cunoascute in detaliu.E bine sa mergeti cu documentele la un notar si acesta va poate lamuri.
Nu exista un termen legal pentru inceperea dezbaterii succesorale. Succesiunea se deschide prin moarte.

Daca dezbateti succesiunea dupa 2 ani de la deces veti plati un impozit de 1% catre stat. Termenul de 6 luni se aplica doar acceptarii sau renuntarii la mostenire.
as vrea sa stiu ce cota parte ii revine fiecarui mostenitor?
Intrucat tatal dvs. a decedat inaintea bunicilor, mama dvs. nu are drepturi succesorale. Prin urmare mostenitori sunteti doar dvs. si fratele dvs. vitreg, cu cote egale de 1/2.
Daca fratele dvs. vitreg nu a acceptat succesiunea in termen, iar dvs. ati facut acte de acceptare ale succesiunii si daca intentionati sa il inlaturati de la mostenire, invocati impotriva lui exceptia prescriptiei dreptului de optiune succesorala.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator
fratele meu a plecat in strainatate dupa moartea tatalui.. si nu stiu daca a facut vreun act de acceptare a mostenirii .. as putea sa verific acest lucru? iar in privinta mea conteaza perioada de timp in care am facut acte de acceptare a succesiunii?

Alte discuții în legătură

Acceptarea tacita a succesiunii! andreescovic andreescovic Buna ziua! Am o speta si as dori sa va rog sa ma ajutati cu ceva sfaturi, mentionez ca nu sunt jurist! Bunicii mei, sunt ambii decedati, cu doi fii ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa sora iuzer iuzer Buna ziua, Sora mea a decedat luna aceasta. Avand in vedere ca dupa noul cod civil s-a prelungit termenul de succesiune de la 6 luni la 1 an, nu mai exista ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire vovy vovy Intrbuintez terenul agricol si casa tatalui meu, de la moartea sa. Nimeni nu a facut nici un demers pana acum (20 de luni de la deces). Vreau sa aflu daca ... (vezi toată discuția)