Va rog sa ma lamuriti privind urmatoarea situatie:
tatal meu a decedat acum 7 ani, iar bunici mei de 3 ani(parintii tatalui meu). Bunurile sunt trecute pe numele bunicului meu. iar pt mostenire suntem 3 persoane: eu, mama mea si fratele meu vitreg(provinde din prima casatorie a tatalui meu)
Ce situatii pot aparea in acest caz? Este prea tarziu?
Cum sa procedam?
Mostenitorii lui de cujus sunt obligati ca in termen de 6 luni, sa isi manifeste expres (ori tacit) acceptarea succesiunii sau renuntarea la ea. Nerespectarea acestui termen atrage sanctiunea decaderii din dreptul de a mai exercita dreptul de optiune succesorala, iar persoana devine straina de succesiune.
Dezbaterea succesiunii si iesirea din indiviziune sunt operatiuni ce pot fi realizate oricand , dupa decesul autorului dumneavoastra.
Conditia ce trebuie intrunita este cea a acceptarii mostenirii ( manifestarea de vointa fiind facuta tacit , implicit, prin posesia bunurilor ).
Nu sunteti strain de succesiune prin renuntare, conform art. 700 din codul civil.
Succesiune dupa sora
iuzer
Buna ziua,
Sora mea a decedat luna aceasta. Avand in vedere ca dupa noul cod civil s-a prelungit termenul de succesiune de la 6 luni la 1 an, nu mai exista ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire
vovy
Intrbuintez terenul agricol si casa tatalui meu, de la moartea sa.
Nimeni nu a facut nici un demers pana acum (20 de luni de la deces).
Vreau sa aflu daca ... (vezi toată discuția)