avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere mostenire

Intrbuintez terenul agricol si casa tatalui meu, de la moartea sa.
Nimeni nu a facut nici un demers pana acum (20 de luni de la deces).
Vreau sa aflu daca pot pastra casa si terenul in conditiile in care mai am 3 frati cu drept de mostenire. Fratii avand 3/4 pot vinde fara acordul meu proprietatea?
Stiti cum procedeaza instanta in cazul in care nu exista acord intre parti?
Va rog sa-mi raspundeti daca v-ati confruntat cu o astfel de situatie!

Multumesc tare mult!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:52, 24 Octombrie 2013
Buna ziua,
Fara sa se dezbata succesiunea nimeni nu poate vinde nimic.
Dupa dezbaterea succesiunii fiecare isi poate vinde partea sa.
Da, solicitati ca in lotul dumneavoastra sa fie inclusa casa.
La demararea dezbaterii succesiunii vedeti daca nu va puteti prevala de neacceptarea tacita sau expresa a acesteia de catre fratii dumneavoastra in termenul legal.
Puteti sa solicitati sa va fie atribuite in natura atat casa cat si terenul dar veti fi obligat la plata sultelor catre frati, asta daca nu opereaza ce am scris mai sus si anume neacceptarea succesiunii de catre frati in termenul legal.
Gabriel Klein Kiritescu
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).


Odata ce nu este individualizata cota-parte din dreptul de proprietate, ea nu poate fi instrainata de ceilalti comostenitori,catre terte persoane.


Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.

Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.

In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).


Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.



In termen de sase luni , sucesorii au acceptat, expres sau tacit, succesiunea .(actele de acceptare implicita trebuie demonstrate, spre exemple, prin vointa neindoielnica de a succede, in acest sens amintesc preluarea bunurilor de catre succesibili , in scopul detinerii lor).

Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.


Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .


Succes.

Ce vreti dvs si ce vor fratii ?
Termenul de optiune succesorala e de un an, posibil ca fratii sa fi acceptat tacit succesiunea.

Eu vreau sa pastrez totul de la parinti pentru ca m-am mutat si am investit la tara.
Fratii vor sa vanda si sa-si imparta banii, ei fiind plecati in strainatate.
Nu stiu cum sa fi acceptat tacit succesiunea fratii mei, pentru ca dupa moartea mamei nimeni nu a facut nici un demers, toate bunurile fiind administrate de tata pana la deces.

In cazul nentelegerii privind valoarea mostenirii instanta poate stabili / indica un pret de vanzare? Instanta poate da hotarare de plata in rate catre ceilalti maosenitori ?
Se poate cere compensare pentru faptul ca in ultimii 2 ani de viata tata a fost ingrijit de mine, si ca inmormantarea si toate cele crestinesti le-am suportat eu ?

Va multumesc !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Termenul de opţiune succesorală era prevăzut în art. 700 din Codul civil ( succesiunea a fost deschisa prin moarte acum 20 de ani) este de 6 luni, în care putea fi acceptată moştenirea sau se putea renunţa la ea.

(. Termenul de optiune succesorala este de 6 luni pentru mostenirile deschise inainte de 1 octombrie, anul 2011 si de 1 an pentru mostenirile deschise dupa aceasta data).


Ultima modificare: Miercuri, 23 Octombrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Succesiune galileo43 galileo43 Parintii mei erau proprietarii unui apartament,in acte era trecut tatal meu ca proprietar.Primul a decedat tatal meu,mentionez ca mai am un frate. Eu sant de ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa de catre mostenitori ionut_mystic ionut_mystic Buna seara, am o cunostinta care vrea sa vanda casa mamei sale care a decedat. Persoana in cauza si fratele sau sunt singurii mostenitori, fiind amandoi de ... (vezi toată discuția)