avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Acordare adeverinta grupa a II-a de munca anterior ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Acordare adeverinta grupa a II-a de munca anterior anului 1990

Buna Ziua! Tatal meu a lucrat din 1973 pana in anul 2009 la o societate in Bucuresti in functia de vopsitor. Acum cand s-a apropiat vertiginos de iesirea la pensie a constatat ca nu are trecut in cartea de munca nici o referire cu privire la acordarea grupei a-2-a , nu are trecuta decat functia, salariul, spor vechime!(Stiu din cate imi amintesc ca avea pe fluturasii de salariu sporul de toxicitate).Cei de la societatea respectiva (falimentata) i-au eliberat dupa mai multe tergiversari o adeverinta in care scrie ca: salariatul P.V. a fost salariat al societatii noastre (fosta ....) a lucrat in perioada 16.07.1973 - 14.05.2009 ca vopsitor cu program de 8 ore/zi.In perioada lucrata a beneficiat de Spor de fidelitate, Spor de vechime (...)si SPOR PENTRU CONDITII NOCIVE (TOXICITATE) cf.art.68 (1) din Legea 57/1974 si art.4 din Decret-Lege nr. 35/1990 - precum si anexa la contractul colectiv de munca la nivelul societatii incheiat cu anul 1991 pe baza prevederilor contractului colectiv la niv. national si al contr. incheiat la nivelul ramurii de morarit si panificatie, dupa cum urmeaza (...)Spor ptr. toxicitate din iulie 1990 pana in martie 2001! Bun, dar in momentul in care il intreaba pe directorul societatii si de perioada de pana la revolutie (iulie 1990), acesta ii spune ca el nu poate elibera decat aceasta adeverinta cu perioada de dupa revolutie (1990) de cand a preluat el societatea si nu poate sa elibereze si in perioada 1973 - 1990 cand nu a fost el acolo si sa caute tata prin arhive (arhive care s-au mutat in afara Bucurestiului).Acum vin si intreb, ce se mai poate face pentru a obtine adeverinta si cu perioada 1973-1990 cu sporul de toxicitate (sau gr. a-2-a )? (perioada care sa-i fie luata in evidenta la depunerea dosarului de pensie.Caci pierde o multime de ani de lucru in cadru toxic!)
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:25, 29 Iulie 2011
Adeverinţele se eliberează pe baza documentelor verificabile aflate în evidenţele angajatorilor sau ale deţinătorilor de arhive. Prin deţinătorii de arhive se înţelege persoana juridică în a cărei păstrare se află documente în baza cărora se poate întocmi şi elibera adeverinţa în speţă.

Cererile prin care persoanele interesate solicită eliberarea adeverinţelor prin care se atestă faptul că în anumite perioade anterioare datei de 1 aprilie 2001 şi–au desfăşurat activitatea în locuri de muncă încadrate în grupele I şi/sau a II–a de muncă se depun la angajatori sau la deţinătorii arhivelor acestora, după caz.
Multumesc ptr. raspuns!

M-am interesat la detinatorul arhivei (perioada de interes 1973 - 1989) si am primit un raspuns socant: tata nu are trecut spor de toxicitate decat pentru anii 1973, 1974 si 1975 precum si 1990-2001!!! Din 1976 pana in 1989 VID ...si ne intrebam cum se poate asa ceva? Ce s-a putut intampla in perioada comunista cu sporul ca doar tot acolo a lucrat, tot aceeasi functie de vopsitor a avut si tot aceleasi substante toxice a manevrat! Ore conducerea comunista a intreprinderii din perioada aceea au fost atat de nesimtiti si si-au batut joc de unii angajati??? Mai e ceva de facut? Pe cine sa dai in judecata si sa acuzi de.... neglijenta ori incompetenta sau poate chiar rea credinta (vechea firma nu mai exista practic) ??? Multumesc si va urez o zi buna!
Daca a avut spor de toxicitate nu inseamna ca a lucrat si in grupa a II-a de munca. Sunt doua lucruri distincte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor de toxicitate inainte de 1990. buna ziua, care este baza legală in care se acorda sporul de ... calina82 calina82 Buna ziua, care este baza legală in care se acorda sporul de toxicitate inainte de 1990? Pentru un vopsitor incadrat în perioada 1983 - 1990 la o ... (vezi toată discuția)
Ce elemente din dosarul de pensie pot modifica punctajul cand pensionarul se transfera dintr-un judet in altul? ion + ion + Am aflat de procedura si actele de transfer ale dosarului de pensionare dintr-un judet in altul. Eu sunt acum in aceasta situatie; sa-l mut din Prahova in ... (vezi toată discuția)
Perioade lucrate in grupe de munca, ordinul nr. 125/1990 titi13 titi13 tatal meu lucreaza din 1977am cerut adeverinta cu grupa de munca si am primit o adeverinta cu grupa de munca doar pe perioad 1990 pana 2001 se incadreaza in ... (vezi toată discuția)