avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... contopirea pedepselor- nelamurire
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

contopirea pedepselor- nelamurire

buna ziua....o persoana care are de executat o pedeapsa de 3 ani si 2 luni(primita cu suspendare)pt lovire si alte violente i se poate contopi pedeapsa veche(cea cu suspendare) cu cea pt ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice?pt cea de-a doua ce pedeapsa se poate da?

Multumesc si o zi buna!!!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 01:08, 5 August 2011
1. Nu se poate face contopire, ci se revoca suspendarea si apoi se aduna cele doua pedepse aritmetic.

Codul penal:
ART. 83
Revocarea în cazul săvârşirii unei infracţiuni
Dacă în cursul termenului de încercare cel condamnat a săvârşit din nou o infracţiune, pentru care s-a pronunţat o condamnare definitivă chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă suspendarea condiţionată, dispunând executarea în întregime a pedepsei, care nu se contopeşte cu pedeapsa aplicată pentru noua infracţiune.
Revocarea suspendării pedepsei nu are loc însă, dacă infracţiunea săvârşită ulterior a fost descoperită după expirarea termenului de încercare.
Dacă infracţiunea ulterioară este săvârşită din culpă, se poate aplica suspendarea condiţionată a executării pedepsei chiar dacă infractorul a fost condamnat anterior cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei. În acest caz nu mai are loc revocarea primei suspendări.
La stabilirea pedepsei pentru infracţiunea săvârşită după rămânerea definitivă a hotărârii de suspendare nu se mai aplică sporul prevăzut de lege pentru recidivă.

2. ART. 321
Ultrajul contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice
Fapta persoanei care, în public, săvârşeşte acte sau gesturi, proferează cuvinte ori expresii, sau se dedă la orice alte manifestări prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal public ori se tulbură, în alt mod, liniştea şi ordinea publică, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Dacă prin fapta prevăzută la alin. 1 s-au tulburat grav liniştea şi ordinea publică, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Daca faptele sunt concurente_a se vedea art 33 C.penal, se pot contopi.
Daca cea de-a doua fapta s-a savarsit dupa prima condamnare, faptele nu se pot contopi.
Cat priveste suspendarea conditionata a executarii pedepsei in cazul dvs se va revoca.
De ce? Fiindca doar daca pedeapsa rezultata in cazul contopirii( daca e posibila contopirea, caci nu cunosc concret cum si cand s-au savarsit faptele) este mai mica de 2 ani se poate dispune suspendarea executarii acesteia.
Cum dvs aveti deja 3 ani si 2 luni...
In cazul doamnei Monica nu este vorba de fapte concurente.
Este vorba de recidiva.Va executa vechea pedeapsa plus noua pedeapsa care urmeaza a se aplica.
va multumesc pentru raspunsuri!!in cazul pedepsei cu suspendare, cea de 3 ani si 2 luni, o va executa fix 3 ani si 2 luni nu se poate face nimic in privinta aceasta?
Nu se poate face nimic.Dar poate ca nu e bine sa ii spuneti decat intr_un moment potrivit.
Important este sa primeasca o pedeapsa cat mai mica pt noua infractiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pluralitate infractiuni florinamed florinamed buna seara datele problemei ar fii: perioada de suspendare 2,6 ani acum s-a sacarsit o nou infractiune in perioada asta de incercare conducere fara permis + ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa cu suspendare in termenul de incercare? daniela_dany88 daniela_dany88 Sotul meu a condus fara permis si a fost prins, i s-a dat o pedeapsa de 10 luni cu suspendare. Acum cateva luni a condus iarasi fara permis si a fost prins. Ce ... (vezi toată discuția)
Suspendare Happynes Happynes cum se executa pedeapsa cu suspendare?in penitenciar sau acasa de exemplu la 7 ani rog raspuns (vezi toată discuția)