avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Pedeapsa cu suspendare in termenul de incercare?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Pedeapsa cu suspendare in termenul de incercare?

Sotul meu a condus fara permis si a fost prins, i s-a dat o pedeapsa de 10 luni cu suspendare. Acum cateva luni a condus iarasi fara permis si a fost prins. Ce sanse mai are sa primeasaca suspendare?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 16:48, 1 Februarie 2012
numai daca prima ped. de 10 luni nu a ramas definitiva la data comiterii celei de-a doua
a ramas definitiva pt ca atrecut un an de atunci
poate sa primeasca cu suspendare conditionata a executarii pedepsei daca pentru cele doua infractiuni aflate in concurs se aplica o pedeapsa cu inchisoare de cel mult de 2 ani de zile sau sa primeasca tot la cerere o pedeapsa cu suspendarea sub supraveghere daca pt cele doua pedepse se aplica o pedeapsa rezultanta de cel mult 3 ani
Termenul de incercare in cazul pedepsei de 10 luni cu suspendare este de 2 ani si 10 luni de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Daca cea de-a doua fapta este comisa in termenul de incercare ( si inteleg ca este), nu mai exista posibilitatea aplicarii unui pedepse cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Mai mult decat atat, in situatia condamnarii pentru aceasta noua fapta, instanta va revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei si pe langa pedeapsa aplicata pentru noua infractiune care se va executa in regim de detentie , va executa si pedeapsa anterioara de 10 luni care nu se va contopi cu pedeapsa aplicata.
De aceea in hotararea anterioara exista o mentiune privitoare la disp. art 83 c.pen.in sensul ca "instanta atrage atentia asupra disp. art 83 c.pen." care prevad ceea ce am aratat mai sus.
Art. 83 c.pen.
Revocarea în cazul savârsirii unei infractiuni
Daca în cursul termenului de încercare cel condamnat a savârsit din nou o infractiune, pentru care s-a pronuntat o condamnare definitiva chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea conditionata, dispunând executarea în întregime a pedepsei, care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.

Revocarea suspendarii pedepsei nu are loc însa, daca infractiunea savârsita ulterior a fost descoperita dupa expirarea termenului de încercare.

Daca infractiunea ulterioara este savârsita din culpa, se poate aplica suspendarea conditionata a executarii pedepsei chiar daca infractorul a fost condamnat anterior cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei. În acest caz nu mai are loc revocarea primei suspendari.

La stabilirea pedepsei pentru infractiunea savârsita dupa ramânerea definitiva a hotarârii de suspendare nu se mai aplica sporul prevazut de lege pentru recidiva.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condamnare cu suspendare pentru conducere fara permis si sub influenta alcoolului geanniopris geanniopris daca in sentinta de judecata s-a hotarat urmatoarele : 8 luni inchisoare si doi ani cu suspendare. ce inseamna asta? 8 luni trebuie executati si apoi doi ani ... (vezi toată discuția)
Detalii sentinta de condamnare pentru art 87 al.1 din oug.195/2002 alecs_busty alecs_busty Solutie: În baza art. 87 alin. 1 din O.U.G. 195/2002., cu aplicarea art.320 indice 1 alin.7 C.p.p. condamnă pe inculpatul P A M la pedeapsa de 8 luni ... (vezi toată discuția)
De ce anume este conditionata suspendarea executarii pedepsei? fiddy fiddy Solutie: În baza art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002, republicată, cu aplicarea art. 320/1 C.p.p. condamnă pe inculpatul x, la o pedeapsă de 1 an şi 6 ... (vezi toată discuția)