avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 180 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ordonanþã preºedinþialã - încredinþare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ordonanþã preºedinþialã - încredinþare minor

Prin ordonanţă preşedinţială s-a încredinţat minorul, spre creştere şi educare, reclamantei spre creşte
Ordonanţa preşedinţială este suficientă pentru a se putea face paşaport pe numele copilului?
Menţionez că părţile au trăit în relaţie de concubinaj şi cererea de încredinţare are primul termen doar in octombrie.
În legea 248/2005, se arată că, in cazul în care nu exista consimţământul unui părinte, trebuie hot. jud. definitivă şi irevocabila de încredinţare. Practic, ordonanţa preşedinţială este hot. jud. definitivă, irevocabilă şi executorie. În lege nu se specifică ca hot. jud- de încredinţare trebuie să fie definitivă, şi conform bine-cunoscutului principiu Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus, nu putem să interpretăm în sens restricitv.
Daca aveţi practica în acest sens , v-aş fi maui mult decat recunoscătoare dacă m-aţi putea ajuta.
Vă mulţumesc

Cel mai recent răspuns: moldovanlaura , utilizator 21:16, 26 Septembrie 2011
da ordonanta este suficienta pentru a-i putea face minorului pasaport si mai mult mama poate scoate copilul din tara fara acordul tatalui(practic pana la finalizarea actiunii de incredintare ordonanta o suplineste )
pentru o mai mare acoprerire poate ca ar fi trebuit ca prin ordonanta sa se fi dispus si ca aceatsa suplineste acordul tatalui pentru plecare minorului din tara
Ultima modificare: Marți, 2 August 2011
Cab.Av.Doroiman Camelia, Avocat
Daca ar fi sa luam textul ad literam, ar trebui sa poate sa iasa, insa cum practica ne omoara , ma indoiesc ca va putea iesi din tara, motivat de faptul ca vorbim de o masura de incredintare provizorie si nu una definitiva si irevocabila pe dreptul comun.
A mai fost deshis aici pe forum o discutie pe exact aceeasi tema ( nu o mai gasesc acum) iar in final mama ne-a informat ca nu a putut sa iasa din tara, desi se afla in posesia unei ordonante definitive si irevocabile.
În legea 248/2005, se arată că, in cazul în care nu exista consimţământul unui părinte, trebuie hot. jud. definitivă şi irevocabila de încredinţare



Acesta este si punctul meu de vedere .Hotararea judecatoreasca , definitiva si irevocabila fiind , e suficienta pentru a parasi tara reprezentantul legal impreuna cu minorul.
In situatii de urgenta , spre exemplu, efectuarea unei interventii chirurgicale in strainatate , se impune transarea diferendului pe cale de ordonanta presedintiala.

Insa , cum a amintit @simonette mai sus, e posibil sa apara probleme la parasirea tarii , avand in vedere ca efectele ordonantei presedintiala se intind cand hotararea judecatoreasca , pe calea dreptului comun este definitiva si irevocabila.

Vă mulţumesc pentru răspunsurile date .
S-a rezolvat problemat . S-a eliberat un paşaport provizoriu, şi nu au fost probleme nici la hotar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare teoretica the_pandemic the_pandemic Buna ziua. As vrea sa stiu daca art. 72, alin. 2, lit. f din legea 215/2001 care spune ca mandatul primarului inceteaza de drept daca a fost condamnat, prin ... (vezi toată discuția)
Plata diferente salariale stabite prin hotarare judecatoreasca - functionari publici Shiminutza Shiminutza Buna ziua! Va rog sa ma ajutati pentru clarificarea urmatoarei situatii: cum se face plata diferentelor salariale dispusa prin hotarare judecatoresca pentru o ... (vezi toată discuția)
Ordonanta prezidentiala de incredintare si iesirea din tara a minorului marafx marafx Pe aceasta cale comunic tuturor celor care pot avea nedumeriri rezultatele avute de mine in urma apelului telefonic catre numarul 021.9590 al politiei de ... (vezi toată discuția)