avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare succesiune

Buna ziua,
am o mare problema, tatal a decedat in septembrie 2010 eu sunt singurul copil, in termen de 6 luni am facut declaratii de acceptare succesiune-mama si eu de renuntare, problema este ca la intocmirea declaratiilor notara nu mi-a spus ca eu ca si copil al defunctului daca renunt au dreptul alte rude cum ar fii fratele tatalui meu, daca stiam nu facem renuntare. Acum cand sa facem succesiunea ne-a cerut si declaratie a fratelui tatalui meu, daca in termen de acele 6 luni nu a mai intervenit nimeni asupra succesiunii ne mai trebuie si alte declaratii?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 18:31, 3 August 2011
Daca in termen de 6 luni fratele tatalui dvs nu face declaratie de accept are a succesiunii sau nu dovedeste ca acceptat tacit succesiunea, adica nu a facut acte de adminstrare sau conservare a bunurilor mostenirii este decazut din dreptul de optiune si astfel strain de aceasta.

In acest caz mama dvs ramane singura mostenitoare, insa daca in cele 6 luni acesta accepta expres mostenirea prin declaratie notariala atunci vine in concurs cu mama dvs la succesiune.

E greu de presupus din moment ce exista so tie ca fratele tatalui a acceptat tacit, adica s a ingrijit de bunurile succesiunii, platind impozite, inchiriind bunuri, etc.
Oricare dintre rudele din clasele II-IV (deci, pana la gradul de var primar cu defunctul) ar fi acceptat succesiunea, expres sau tacit, in cele sase luni de la deces, ea va veni la succesiune in concurs cu sotia supravietuitoare.

Desigur, acceptarea trebuie dovedita fie prin declaratie expresa de acceptare, fie prin ceea ce codul civil defineste a fi acceptarea tacita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune MGabriel MGabriel Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate. Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)
Intrebare referitoare la succesiune boudica boudica Buna seara, Mama a decedat in urma cu 6 luni. Ea a cumparat locuinta impreuna cu tatal meu vitreg (eu nu sunt adoptata de catre el). As dori sa stiu ce se ... (vezi toată discuția)
Renuntare mostenire prnguido prnguido Suntem trei copii mostenitori dupa tata si mama traieste. Mama renunta in favoarea a doi copii. Unul din copii vrea sa renunte la mostenire. Care este forma de ... (vezi toată discuția)