avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare Mostenire

Suntem trei copii mostenitori dupa tata si mama traieste. Mama renunta in favoarea a doi copii. Unul din copii vrea sa renunte la mostenire. Care este forma de renuntare si cine are drept de mostenire tinand cont ca mai sunt doi copii.
Va rog ajutati-ma cu un raspuns.

Multumesc,
La dezbaterea succesiunii la notariat, mama va formula declaratie de renuntare la mostenire, la fel si fratele care renunta.
Mostenirea va reveni celorlalti doi copii care accepta mostenirea.
In primul rand trebuie deschisa succesiunea,printr-o cerere adresata notarului unde a avut ultimul domiciliu defunctul sau la instanta din acelas loc.
Dezbaterea mostenirii dupa defunct o poate cere oricare din mostenitori.
Copii defunctului sunt mostenitori de gradul I si sunt mostenitori rezervatari,acestia si sotul supravietuitor vin la mostenire impreuna.
Renuntarea la mostenire poate fi facuta in doua modalitati : tacit si expres.
Taci se poate renunta la mostenire lasand pur si simplu pe ceilalti mostenitori sa preia bunurile lasate de catre defunct,fara a mai intervenii in preluarea de catre acestia a succesiunii.
Expres se poate renunta la mostenire in forma scrisa sub semnatura in fata notarului public sau instantei.
Forma cea mai sigura este cea in fata notarului prin dezbaterea succesiunii in termen.
Termenul este de 6 luni de la moartea celui care lasa mostenire.

Succesiunea a fost deja deschisa prin decesul defunctului. Nu exista un termen de dezbatere a succesiunii, aceasta fiind imprescriptibila.

In termen de 6 luni de la decesul defunctului mama si fratele pot da declaratie notariala de renuntare a mostenirii, ei nu pot renunta la o parte sau in favoare cuiva la mostenire. Ceilalti 2 frati accepta de asemenea mostenirea (de preferat sub beneficiu de inventar).

Ulterior sau in aceleasi timp se poate dezbate succesiunea iar mostenirea se va imparti intre cei doi frati acceptanti.

Nu exista renuntare tacita la mostenire ci doar posibilitatea de a nu accepta mostenirea in termen de 6 luni, dupa care respectivul este declarat strain de succesiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune MGabriel MGabriel Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate. Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)
Succesiune nmtcatalina nmtcatalina Tatal meu a murit in luna iulie 2009. Mostenitori suntem mama, fratele si eu. Nu vrem sa facem succesiunea. Suntem obligati prin lege? Ce se poate intampla ... (vezi toată discuția)
Mosteniri ella2010 ella2010 daca fratele meu in urmatoarele 6 luni,nu isi exprima dorinta de a participa la succesiune dupa mama noastra [tata a murit mai demult] mai are dreptul ... (vezi toată discuția)