avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... crr renuntare acordare personalitate juridica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

crr renuntare acordare personalitate juridica

Ma confrunt cu o situatie noua pentru mine, asa ca apelez din nou la ajutorul colegilor cu o exeprienta mai mare.

In urma cu ceva timp am depus la judecatorie actele pentru infiintarea unei asociatii.
De la data depunerii si pana la termenul acordat unul dintre membrii fondatori (asociatia avand 3 membrii fondatori), s-a razgandit si nu mai doreste ca aceasta asociatie sa se infiinteze asa ca a facut o cerere in calitate de "presedinte" al asociatiei prin care solicita renuntarea la judecata. In urma cererii de renuntare (la termen nu s-a prezentat nimeni) instanta a acordat un nou termen pentru ca "presedintele" sa depuna la dosar imputernicirea din partea celorlalti membrii fondatori pentru renuntarea la judecata.
Problema este ca ceilalti membrii fondatori nu sunt de acord cu renuntarea la judecata.
CE POT FACE CA ACEASTA ASOCIATIE SA NU SE INFIINTEZE?

Din cate am citit in OG 26/2000 actul constitutiv trebuie sa contin acordul de vointa din partea tuturor membrilor fondatori, acord care trebuie sa subziste la data pronuntarii asa ca ma gandesc ca pt termenul urmator sa fac niste note scrise pt cel care nu doreste sa se infiinteze asociatia prin care sa arat ca nu isi da acordul (in felul asta asociati nici nu mai are numarul minim de membrii fondatori). Oare este ok?
Pe langa cele mentionate rezervarea de denumire a exirat (a fost valabila la data inregistrarii dosarului insa pana la pr termen a expirat) si nu mai poate fi prelungita pt ca intre tp a fost rezervata de alta persoana (adica de MINE).

Nu stiu cum este cel mai bine sa procedez. Ce parere aveti?

Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 23:38, 3 August 2011

Art. 3.
Actele juridice de constituire a asociatiilor si fundatiilor, incheiate in conditiile prezentei ordonante, sunt guvernate de legea civila.

1. Actul constitutiv este, asadar, o conventie iar conventia legal incheiata are caracter obligatoriu pentru oricare din partile contractante si poate fi revocata fie prin acord mutual, fie pentru cauze autorizate de lege (969 C. civ.)
2. Trebuie facuta distinctia intre ceea ce se obliga asociatul consimtind la incheierea actului constitutiv: "sa constituie impreuna cu altii o asociatie" si ceea ce se obliga el consimtind la statut, pentru ca au consecinte juridice foarte diferite. Dupa ce asociatia este constituita el se poate retrage oricand doreste insa ulterior momentului in care a consimtit la actul constitutiv nu poate sa revoce unilateral aceasta conventie fara a viola principiul pacta sunt servanda. Asadar, odata ce s-a angajat impreuna cu alte doua persoane sa constituie o asociatie, denuntarea unilaterala a acestei conventii este imposibila. Fie ca doreste, fie ca nu mai doreste, asociatia se va constitui iar el se poate retrage din asociatie imediat dupa ce aceasta s-a constituit. Desigur ca anterior incheierii de constituire a asociatiei, sau dupa ce aceasta incheiere se pronunta, asociatul poate cere desfiintarea actului constitutiv putandu-se invoca o cauza de nulitate relativa sau absoluta a acestuia.
3. Nu cred ca puteti impiedica infiintarea asociatiei pentru ca art. 8-10 din OG 26/2000 arata ca daca nu sunt indeplinite conditiile legale pentru infiintare se acorda un termen pentru remedierea neregularitatilor. Imprejurarea ca a expirat rezervarea de denumire si ca unul din asociati nu mai doreste sa faca parte din asociatie pot fi inlaturate cat se poate de usor, rezervand o alta denumire care nu a fost acordata si chiar prin primirea unui alt membru fondator in locul celui care doreste sa se retraga (daca el nu poate revoca unilateral actul constitutiv, acordul sau poare fi revocat cu consimtamantul celorlalti membrii care pot sa primeasca apoi o alta persoana pana la termenul fixat de judecator in temeiul art. 9)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare acordare personalitate juridica vidus vidus Ma confrunt cu o situatie noua pentru mine, asa ca apelez din nou la ajutorul colegilor cu o exeprienta mai mare. In urma cu ceva timp am depus la ... (vezi toată discuția)
Convocarea adunarii generale Offset Offset Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta. Am infiintat o Asociatie ONG in decembrie 2020, 3 membrii fondatori. Acum, unul din membrii fondatori ... (vezi toată discuția)
Retragere membrii fondatori Marilena56 Marilena56 Pentru o asociatie,nou infiintata, daca un membru fondator din 3 doreste sa se retraga, care este procedeul? Mentionez ca asociatia are doar 4 membri, membrul ... (vezi toată discuția)