avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Convocarea adunarii generale
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Convocarea adunarii generale

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta.
Am infiintat o Asociatie ONG in decembrie 2020, 3 membrii fondatori.
Acum, unul din membrii fondatori vrea sa se retraga si il vom inlocui.
Din tot ce am citit pe acest forum, procedura este urmatoarea:
Se intruneste AG, se analizeaza Cererea de Adeziune a Noului membru si se accepta in asociatie. In cadrul aceleasi sedinte, se analizezeaza cererea de iesire din asociatie si se exclude membrul respectiv.
Pentru ca fac aceste modificari, voi schimba si numele Asociatiei, deci a treia Hotarare va contine modificarea numelui.
Practic, ce intreb:
1. Membrii vor semna pe fiecare Hotarare in parte?
2. Se face Proces verbal de sedinta cu datele tuturor membrilor si acela se semneaza de toti (in afara de cel exclus)?
3. In instanta se va trimite dosarul complet (hotarari AG, cereri, caziere, rezervare denumire, etc) CU NOUL Statut si NOUL Act Constitutiv? Adica le voi reface cu noua denumire, si noii membrii? Desi in Act Consitutiv si Statut face clar referire la membrii fondatori si la infiintarea propriu zisa.... ori trec noul membru un locul primului? Exista si acel patrimoniu la infiintare prin contributia respectivilor membrii. Ar trebui reformulat?
Sau se face un act aditional la Statut si Act constitutiv cu modificarile acestea?
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 19:25, 3 Martie 2021
Nu in Adunarea Generala ci in sedinta anterioara a Comitetului Director care va aproba convocarea si ordinea de zi a Adunarii Generale (cu toate materialele necesare) mai intai se ia act de Cererea de retragere a membrului fondator din calitatea de membru al asociatiei si apoi se analizeaza Cererea de adeziune a noului membru si se accepta sau nu in asociatie. Altfel nu are dreptul de a fi convocat si de a participa la acea Adunare Generala respectiva persoana.
Actul constituiv initial nu va fi modifit cu nicio virgula macar.
Procesul verbal de sedinta cu datele tuturor membrilor se semneaza de toti cei prezenti (in afara de cel care s-a retras).
Veti modifica doar statutul. Apelati la un avocat (caci oricum va trebui sa ajute) si va pregati el dosarul.
Acel membru poate sa se retraga oricand din asociatie, nu e obligat sa ramana pana va gasiti inlocuitor. Nu are AG ce sa analizeze cererea de retragere a cuiva, ca e un act unilateral, care produce efecte automat, de la comunciarea retragerii.... asociatia doar ia act ca el nu mai e membru in asociatie si nici in CD daca era memhru CD. Daca se retrage, nu ai cum sa il excluzi,,, excluderea e o sanctiune disciplinara, dar nu are obiect daca cel in cauza a notificat deja retragerea imediarta, ca ea produce efect automat la momentul comunciarii ei catre asociatie.... Asociatia paote ramane si cu numai doi membri, dar maximum trei luni. Depinde mult de prevederile din statutul asocaiatiei - daca ati prevazut ca primirea de noi membri e atributia AG, atunci trebuie sa convocati AG ca sa primiti un nou membru. Puteti pune pe ordinea de zi a acelei AG si primirea de noi membri si alegeri pt completarea locului devenit vacant in CD. PV de sedinta AG se semneaza cum ati prevazut in Statut. Daca sunt doar cateva persoane e recomandabil sa semneze toti, dar daca optati sa atestati avocatial extras de PV sedinta AG poate semna unul singur... E recomandabil ca AG sa adopte forma actualizata de Statut ( Act Constitutiv nu se mai face la ONG-uri in urma modificarilor intrate in vigoare in 5 decembrie) si se depune la instanta cererea de incuviintare modificare acte constitutive avand anexat PV sau extras PV AG continand hotararile AG relevante, dovada disponibilitate denumire, copii CI noi membri si certificat cazier fiscal noi membri daca ii alegeti si in CD, forma actualizata de statut, dovada achitare taxa de timbru 100 lei.... Am auzit ca ar fi judecatorii care cer act aditional sau si act aditional nu (doar) forma actualizata - in opinia mea acele cerinte sunt abuzive. Si da, statutul ar trebui sa prevada in doua tabele separate atat fondatorii cat si membrii la data variantei actualizate.... caci calitatea de membru la momentul infiintarii e o situatie de fapt care nu mai poate fi modificata ulterior, nu poti sa renunti sau sa ti se ia calitatea de fondator, chiar daca intre timp te=ai retras sau ai fost exclus sau ai decedat etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incheiere acte retragere membru fondator asociatie ClaudeStoica ClaudeStoica Buna ziua, in situatia in care un membru fondator al unei asociatii isi manifesta dorinta de retragere din Asociatie(asociatia are doar 3 membri, in cadrul ... (vezi toată discuția)
Modificare consiliu director Lumi_Elena Lumi_Elena Bună ziua, Vă rog să mă ajutaţi in următoarea situaţie. Un ong infiintat in 2015 are 3 membri fondatori. Tot ei au constituit si consiliul director, ... (vezi toată discuția)
Schimbare membru fondator / presedinte puuv puuv Buna ziua, La infiintare am facut urmatoarele: acord de asociere intre cei 3 membri fondatori depus fiecare in banca aportul initial gasit un ... (vezi toată discuția)