avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Comert on line
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Comert on line

Cum se poate inregistra in contabilitate un produs vandut on line,trimis prin curier sau serviciu de curierat?
Produsul sa il expediez cu o factura proforma ?
Va rog sa mi spuneti in detaliu procedura corecta.
Va multumesc!
simplu ca sa emiteti respectati codul fiscal art.55 cuprinsul facturii, scadeti din gestiune la data emiterii facturii, si inregistrati plata in data emiterii chitantei de catre firma care va transporta marfa.
Ultima modificare: Joi, 11 August 2011
minodora76, utilizator
Daniela Cioroianu a scris:

Cum se poate inregistra in contabilitate un produs vandut on line,trimis prin curier sau serviciu de curierat?
Produsul sa il expediez cu o factura proforma ?
Va rog sa mi spuneti in detaliu procedura corecta.
Va multumesc!


Odata cu trimiterea produsului se intocmeste factura fiscala care se da curierului sau se introduce inauntrul coletului. Conform intelegerii, la destinatie acesta incaseaza valoarea facturii si a serviciului de curierat eliberandu-i destinatarului o chitanta care le cuprinde pe ambele. Dupa aceea, contravaloarea facturii o va vira in contul meu sau mi-i va aduce numerar si eu ii voi da chitanta.

Daca destinatarul refuza coletul, la intoarcerea acestuia se va storna factura emisa specificandu-se cauza.

Daniela Cioroianu a scris:

Sunt persoane ce comanda on line,persoane juridice cu preponderenta.Sunt persoane ce platesc si prin banca cu acestea cum se va proceda?
Va multumesc!:vishenka:


Cei care platesc prin banca o fac cu cardul si o fac inaintea livrarii. In acest caz, se va incasa si serviciul de curierat urmand ca, ulterior, sa-l achit eu curierului.
Ultima modificare: Joi, 11 August 2011
Iulian MANEA, Contabil
Sunt si eu foarte interesata de acest subiect , pentru ca doresc sa-mi deschid magazin on-line. Nu cred ca e corect ca factura sa fie emisa de mine, adica de cel care vinde produsul si chitanta sa fie emisa de transportator, unde include si valoarea produsului si valoarea transportului. Suntem doua societati diferite , ar insemna ca clientul sa nu aibe dovada platii facturii emisa de societatea mea. Eu ma gandeam ca in pretul produsului afisat sa includ si transportul, urmand ca o data pe luna sa ma socotesc cu transportatorul, sa emit factura si chitanta pe care sa o atasez la colet cu vloarea totatla. In cazul in care clientul nu face plata sau refuza coletul, acestea se intorc la mine si pot sa le stornez.
Din cate stiu eu, la cumparaturile online, pe factura se trece si valoarea transportului, separat de marfa. Ceea ce inseamna ca furnizorul produselor a incheiat un contract cu firma de curierat, cu un anumit pret pe o anumita distanta. Plata produselor la cumparaturile online se face cu card, sau in sistem ramburs. Intr-adevar transportatorul va emite chitanta, pe care este specificat furnizorul produselor si valoarea totala a facturii.
Daca clientul refuza marfa, conform legislatiei in vigoare, se intocmeste factura de stornare si, indiferent de modalitatea de plata, se restituie suma platita de client.
Parerea mea.
In acelasi timp este posibil ca societatea furnizoare sa doreasca sa suporte contravaloarea transportului. Sunt multe firme care procedeaza in acest mod, tocmai in scopul atragerii clientilor. Bine...poate fi si mascata aceasta oferta.:)

Alte discuții în legătură

Magazin online - trebuie sa trimit si chitanta odata cu factura ? ririana ririana Buna seara. Apelez la bunavointa si la cunostintele dvs. In cazul unui magazin online care trimite colete cu marfa prin sistemul ramburs al postei romane, ... (vezi toată discuția)
Am emis chitanta dar am incasat prin banca vioviod vioviod Vand marfa in tara prin firme de curierat. 1. eu am trimis coletul cu marfa iar in colet am bagat factura si chitanta care reprezinta contravaloarea ... (vezi toată discuția)
Comert la distanta - contabilitate just_me_12345 just_me_12345 Buna ziua! As dori sa trimit un pachet de la firma la particular, cu ramburs, iar valoarea incasata sa fie exact valoarea marfii. Cum trebuie procedat in ... (vezi toată discuția)