avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale ordinea stingerii obligatiilor fiscale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

ordinea stingerii obligatiilor fiscale

Buna dimineata!
De curand am avut un control fiscal in urma caruia a fost emisa o decizie de impunere cuprinzand obligatiile fiscale pe categorii impreuna cu majorarile aferente. Fiind suma foarte mare, nu am putut plati pana la termenul fixat de organul fiscal, ramanand de plata doar majorarile ( am achitat debitele pana la data scatenta pentru a evita aparitia altor majorari). Am fost in audienta la directorul ANAF pentru a cere o esalonare dar ni s-a spus ca nu exista cadru legal pentru acest lucru, dar ne-am luat angajamentul ca vom plati si dansul ne-a promis ca nu ne va face poprire pe conturi. Acum avem obligatiile din luna de platit si functionara de la fisa platitorului mi-a spus ca platile acestea vor stinge obligatiile mai vechi ( cele aferente deciziei de impunere) si prin urmare ni se vor aplica dobanzi si penalitati la obligatiile din luna pe care noi le platim in termen.
Oare functionarele de la fisa platitorului nu pot opera in calculator stingerea obligatiilor dupa cum rezulta din declaratia 100 si 102 sau nu vor pentru ca explicatia " asa le stinge calculatorul " nu mi se pare plauzibila.
Va rog sa-mi spuneti daca este corecta interpretarea mea sau legea e facuta doar ca sa ia banii contribuabilului care e la ananghie sau functionarele platite din banii nostri nu isi fac treaba asa cum trebuie?
Va multumesc si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 15:32, 22 August 2008
Incepand cu 1 ianuarie 2008, conform modificarilor aduse Codului de procedura fiscala de Ordonanta nr. 47 din 28/08/2007 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale, daca un contribuabil datoreaza mai multe tipuri de impozite, taxe, contributii si alte sume reprezentand creante fiscale iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate datoriile, ...


... atunci se sting datoriile corelative acelui tip de creanta fiscala principala pe care o stabileste contribuabilul sau care este distribuita de catre organul fiscal competent (atunci cand se face plata in contul unic), dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine:

1. sumele datorate in contul ratei din luna curenta din graficul de plata a obligatiei fiscale pentru care s-a aprobat esalonare la plata, precum si majorarea de intarziere datorata in luna curenta din grafic sau suma amanata la plata, impreuna cu majorarile de intarziere datorate pe perioada amanarii, in cazul in care termenul de plata se implineste in luna curenta, precum si obligatiile fiscale curente de a caror plata depinde mentinerea valabilitatii inlesnirii acordate;

2. obligatiile fiscale principale sau accesorii, in ordinea vechimii, cu exceptia cazului in care s-a inceput executarea silita, cand se aplica prevederile art. 169 din Codul de procedura fiscala in mod corespunzator;

3. sumele datorate in contul urmatoarelor rate din graficul de plata a obligatiei fiscale pentru care s-a aprobat esalonare, pana la concurenta cu suma esalonata la plata sau pana la concurenta cu suma achitata, dupa caz, precum si suma amanata la plata impreuna cu majorarile de intarziere datorate pe perioada amanarii, dupa caz;

4. obligatiile cu scadente viitoare, la solicitarea contribuabilului.

Vechimea obligatiilor fiscale de plata se stabileste dupa cum urmeaza:

* in functie de scadenta, pentru obligatiile fiscale principale;
* in functie de data comunicarii, pentru diferentele de obligatii fiscale principale stabilite de organele competente, precum si pentru obligatiile fiscale accesorii;
* in functie de data depunerii la organul fiscal a declaratiilor fiscale rectificative, pentru diferentele de obligatii fiscale principale stabilite de contribuabil.

Pentru debitorii care se afla sub incidenta Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile ulterioare, ordinea de stingere este urmatoarea:

1. obligatii fiscale cu termene de plata dupa data confirmarii planului de reorganizare, in ordinea vechimii;

2. sume datorate in contul ratelor din programele de plati a obligatiilor fiscale, cuprinse in planul de reorganizare judiciara confirmat, precum si obligatiile accesorii datorate pe perioada reorganizarii, daca in plan s-au prevazut calcularea si plata acestora;

3. obligatii fiscale datorate si neachitate cu termene de plata intre data deschiderii procedurii insolventei, pana la data confirmarii planului de reorganizare, in ordinea vechimii, pana la stingerea integrala a acestora, altele decat cele prevazute la pct.2.

Pentru creantele fiscale administrate de autoritatile administratiei publice locale, orice plata facuta dupa comunicarea somatiei in cadrul executarii silite va stinge mai intai obligatiile fiscale cuprinse in titlul executoriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinea stingerii datoriilor nitmar nitmar Conform noului cod fiscal se sting mai intai creantele principale in ordinea vechimii si apoi accesoriile; dar daca anterior modificarilor din codul fiscal ... (vezi toată discuția)
In ce ordine se sting creantele fiscale? Ana Popescu Ana Popescu Este vorba despre un PFA care inregistreaza restante catre ANAF constand din creante fiscale principale cat si creante accesorii. In cazul in care se plateste ... (vezi toată discuția)
Cum se incaseaza impozitele si taxele locale ioanacatanas ioanacatanas Ordinea incasari datoriilor catre bugetul local. Cum se incaseaza impozitele si taxele datorate catre bugetul local daca am o amenda din 2010 si impozitul pe ... (vezi toată discuția)