avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care ar fi valoarea unui cec de 5000 lei din 1981 in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care ar fi valoarea unui cec de 5000 lei din 1981 in zilele noastre?

Buna ziua!

In 1981 bunicii mi-au facut un cec in valoare de 5000lei de care probabil au uitat.Titulara cec-lui sunt eu,bunicul fiind imputernicit.Dupa decesul bunicilor am dat peste acest cec.Pana in 1999 vad ca are dobanda pusa (valoarea ajungand la 6140 lei). Zilele trecute am mers la cec sa pun dobanda si mi s-a spus ca acest cec nu mai este valabil pentru ca pe el nu mai exista nici o suma.
Din cate imi amintesc intre 1990 si 2011 au avut loc cateva modificari in ceea ce priveste valoarea banilor.
As dori sa-mi dati un sfat,o idee , sa-mi spuneti ce as putea sa fac pentru ca statul s-a folosit de acesti bani atatia ani ,iar valaorea banilor s-a modificat in acest interval de ani.


Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Emki , utilizator 18:17, 22 Decembrie 2013
e o mica mare problema care intervine..acel cetatean nu era un cetatean roman,era un cetatean german,probabil chiar mandru de a fi cetatean al unei tari care il tuteleaza....o mica mare diferenta

mery69 a scris:

Referitor la mesajul dumneavoastra transmis pe office@cec.ro va comunicam urmatoarele:
Depunerea si pastrarea disponibilitatilor banesti la banca este o decizie personala si voluntara a fiecarui deponent, in functie de interesele sale.
Faptul ca la data prezentei, sumele depuse de dumneavoastra pe libretele de economii nu mai reflecta valoarea lor initiala, nu poate fi imputat Bancii, intrucat CEC Bank, ca de altfel orice banca, nu despagubeste, nu compenseaza si nu indexeaza sumele depuse de clienti, pentru a le pastra puterea de cumparare din momentul depunerii si pana la restituire.
In hotararea asupra cererii nr. 34746-97, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) intrunita in sedinta din 10 iulie 2001, a statuat ca nu este “o obligatie generala a Statelor de a mentine, printr-o indexare sistematica puterea de cumparare a sumelor depuse la anumite organisme bancare sau financiare” si nici “de a mentine constanta puterea de cumparare a sumelor liber depuse la anumite organisme bancare sau financiare”, respectiv ca titularii conturilor, vazand “eroziunea capitalului economisit datorita inflatiei” care a afectat dupa 1989 toata populatia Romaniei “ca urmare a tranzitiei la economia de piata” si “conjunctura economica generala a tarii”, puteau “in orice moment sa obtina rambursarea economiilor lor plus dobanda” agreata cu institutia de credit la semnarea contractului de depozit sau economisire.
In urma aplicarii prevederilor Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale, incepand cu 1 iulie 2005, sumele depuse in conturi la banci au fost supuse prevederilor acestei legi, respectiv au fost convertite in noua unitate monetara. Suma exprimata in moneda veche a fost inlocuita cu suma exprimata in moneda noua, prin impartire la 10.000 (ex. suma de 10.000 lei a devenit 1 RON, iar 5.000 lei a devenit 0,5 RON).
Rezulta ca sumele depuse pe libretele de economii sau in alte conturi au fost în permanenta la dispozitia dumneavoastra si puteati sa le retrageti oricand si sa le dati destinatia dorita, in cazul in care avantajele oferite de produsul respectiv nu mai corespundeau dorintelor dumneavoastra sau cand ati constatat deteriorarea puterii de cumparare a banilor dumneavoastra (in contextul perioadei de dupa 1989). Banca nu are posibilitatea pe o piata libera, sa mentina puterea de cumparare a monedei si nici sa asigure depunatorii impotriva inflatiei, acestea fiind parghii de politica monetara, care nu fac obiectul de activitate al bancilor comerciale.
In ceea ce priveste modificarea dobanzilor, clientii au fost informati prin comunicate de presa, afisare pe site-ul bancii, precum si prin anunturi expuse vizibil in toate unitatile teritoriale.

Cu stima,
Domnica Ciobanescu
Referent, Directia Marketing si Comunicare




Decizia Curtii de Apel Bucuresti din 27 iunie 1996 a clarificat natura juridica a conturilor deschise la CEC, rezultatul concluziilor acesteia fiind acela ca prin depunerea sumelor de bani la CEC s-a incheiat un contract de depozit neregulat in temeiul caruia depozitarul se obliga sa pastreze suma depusa si sa o restituie la cererea deponentului cu dobanzile aferente atat in cazul depunerii in scop de economisire cat si in cazul depunerii cu destinatie speciala.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat ca deponentii sunt titulari de cont si pot obtine in orice moment restituirea sumelor,la care se calculeaza dobanzi.

In conformitate cu prevederile art. 1604 alin(2) din Codul Civil, depozitarul este obligat sa restituie numai suma depusa cu dobanzile aferente, fara a tine seama de devalorizarea monedei nationale intrucat restituirea se face”in acele monede in care s-a facut depozitul,atat in cazul de sporire cat si in acela de scadere a valorii” .
Depozitarul este tinut de obligatia de a restitui suma de bani in moneda nationala indiferent de devalorizarea acesteia, Legea 348/2004 nestatuand devalorizarea monedei nationale ci numai denominarea inscrisurilor monetare.

In cazul in speta a avut loc o reducere a valorii nominale a inscrisurilor monetare(fiind o simpla operatiune aritmetica) si nicidecum o devalorizare a monedei nationale (care presupune diminuarea valorii circulatorii a monedei nationale in raport cu una sau mai multe valute de referinta sau cu pretul aurului,aceasta diminuare nefiind de 10.000 de ori in nici un caz !).

Pe de alta parte,conform art. 1578 alin(2) din Codul Civil “ intamplandu-se o sporire sau o scadere a pretului menedelor inainte de a sosi epoca platii. debitorul trebuie sa restituie suma numerica imprumutata si nu este obligat a restitui aceasta suma decat in speciile aflatoare in curs in momentul platii”.

Conform art. 1 din Codul Civil din 26 Noiembrie 1864,actualizat pana in 1997, “Legea dispune numai pentru viitor; ea n-are putere retroactiva (C.Civil 1589; 1911)” si in consecinta legea 348/2004 nu ar trebui sa se aplice sumelor depuse anterior intrarii ei in vigoare .

In conformitate cu prevederile statutului Casei de Economii si Consemnatiuni cuprins in anexa la Decretul nr. 371/1958 privind organizarea si functionarea Casei de Economii si Consemnatiuni a Republicii Populare Romane, depunerile persoanelor fizice la CEC nu sunt supuse prescriptiei.

Aceasta prevedere a fost mentinuta si in actele normative ulterioare care au reglementat activitatea CEC.

Legea 66/1996 privind reorganizarea Casei de Economii si Consemnatiuni din Romania in societate bancara pe actiuni,republicata,la art.4 alin(2) prevede ca sumele depuse de persoanele fizice la CEC-SA, cu orice titlu, precum si dobanzile si castigurile cuvenite pentru acestea sunt garantate de stat.
Acestea se restituie la cererea titularilor sau reprezentantilor legali ai acestora.
Drepturile de creanta asupra sumelor depuse, dobanzilor si castigurilor sunt imprescriptibile.




Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2013
nrosu, utilizator
Am vazut ca parerile sunt impartite pe acest forum si alt spatiu virtual elocvent in aceasta materie nu am gasit. In final, se pot incasa aceste cecuri? Eu am un cec de 5000 si din cate observ s-au mai facut depuneri dupa 1990.
Ultima modificare: Duminică, 22 Decembrie 2013
Emki, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cec libret de economii kitto kitto Am o intrebare , am varsta de 19 ani ,iar cand m-am nascut tatal meu mi-a facut un cec unde mi-a depus suma de 5000 de lei ,suma destul de importanta atunci ... (vezi toată discuția)
Cec-libret de economii cu dobanda si castiguri in autoturisme MirceaVleoanga MirceaVleoanga Buna ziua, Sunt \\"fericitul\\" detinator a 4 bucati carnete CEC-Libret de Economii cu dobanda si castiguri in autoturisme cu valoare 5000 lei, puse in ... (vezi toată discuția)
Pot recupera intr-un fel sau altul niste bani depusi la vechiul cec? Carmen Holbanel Carmen Holbanel In vara anului 1990 am depus la CEC 45000 lei pe 9 carnete cu castiguri in autoturisme. La acea data suma reprezenta salariul meu pe 2 ani. Nu am incasat ... (vezi toată discuția)