avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cheltuieli de judecata

Buna ziua!

Daca imi actionez in judecata fostul angajator si pierd procesul, pot fi obligat sa platesc cheltuieli de judecata? Daca da, cam care este cuantumul acestora si de ce variabile depinde? Are legatura cu totalul sumei pe care o revendic? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters83715 , utilizator 19:21, 5 Septembrie 2011
da, daca angajatorul este reprezentat de catre un avocat. daca este reprezentat de catre un consilier juridic nu se acorda cheltuieli de judecata.

chetuielile se stabilesc de catre avocat cu clientul sau insa instanta le poate reduce daca considera ca sunt excesiv de mari. insa la litigii de munca nu am prea vazut asemenea cazuri - de reducere a cheltuielilor de judecata.
Da, daca pierdeti litigiul puteti fi obligat la plata cheltuielilor de judecata ... In art.274 alin.1 C.proc.civ. este consacrat principiul suportarii cheltuielilor de judecata de catre partea care a pierdut procesul. Potrivit textului, partea care cade in pretentii va fi obligata la cerere, sa plateasca cheltuielile de judecata. Prin urmare, la baza acordarii cheltuielilor de judecată sta culpa procesuală a partii care a pierdut procesul . Aceasta va suporta atat cheltuielile facute de ea, cat si cele facute de partea care a castigat procesul .
sigur ca daca pierdeti platiti si cheltuielile de judecata

cheltuielide de judecata sunt
onorariul avocatului partii adverse,
taxe judiciare
expertize
ionescua65 a scris:

.......
cheltuielide de judecata sunt
onorariul avocatului partii adverse,
taxe judiciare
expertize


Nu numai aceasta pot constitui cheluieli de judecata ... Cheltuielile de judecata reprezinta sumele de bani pe care trebuie sa le suporte partile in legatură cu activitatea lor procesuala si se compun din:
- taxele judiciare de timbru si timbrul judiciar;
- sumele cheltuite pentru administrarea probelor;
- sumele cheltuite pentru deplasarea partilor si martorilor la instanta, eventual si cazarea lor;
- onorariile avocatilor si expertilor;
- sumele platite pentru deplasarea instantei cu ocazia cercetarii locale;
- salariul cuvenit partilor sau martorilor pentru ziua cand s-au deplasat la instanta si pe care nu l-au incasat de la locul de muncă.
etc.

Multumesc pentru raspunsuri. M-ati oprit la timp :)

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata Eva57 Eva57 Buna ziua , Va rog sa-mi spuneti quantumul cheltuielilor de judecata care pot pretinse a fii achitate , in cazul unui proces de litigiu de munca intentat ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata aditz aditz Buna ziua! Am si eu o intrebare. La cat se ridica cheltuielile de judecata in cazul unui proces intentat de angajator angajatului pentru recuperarea unor ... (vezi toată discuția)
Solicitarea unor daune de la angajator adrian28051980 adrian28051980 Buna ziua! Am lucrat pentru o firma timp de 1 an si 6 luni , dar nu am avut CM decat dupa 6 luni , mai mult nu am avut drept la concediu pentru perioada ... (vezi toată discuția)