avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am introdus o acțiune în instanță, in contencios ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am introdus o acțiune în instanță, in contencios ...

Bună ziua! Am introdus o acțiune în instanță, in contencios administrativ și fiscal, privind anulare act administrativ.Am acționat împotriva UAT, Consiliului local și Primarului. Aceste instituții sunt reprezentate de un avocat, cu contract de prestări servicii, aprobat de către Consiliul local, precizez că nu există în organigrama consilier juridic. Întrebarea este:poate primarul /UAT/consiliul local reprezentat
prin avocat, care are împuternicire avocaționala, să-mi ceară cheltuieli de judecată?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:26, 5 Septembrie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua

oate primarul /UAT/consiliul local reprezentat prin avocat, care are împuternicire avocaționala, să-mi ceară cheltuieli de judecată?

Bineinteles ca da.
S-a platit un onorariu pentru acea reprezentare.
Avocatul are un contract semnat, bănuiesc, care probabil , pt a apela la serviciile acestuia, indiferent de litigiu,care sa reprezinte UAT/Consiliul local, poate sa ceara cheltuieli de judecată? Menționez că am mai fost in litigiu, UAT reprezentat tot de avocat, și nu au solicitat cheltuieli de judecată. Conform cărei legislații , are dreptul să ceară, având în vedere că este deja platit din bugetul instituției pt serviciile pe care le face, indiferent de litigiu.
Poate UAT a renuntat la acel contract general ( cum banuiti dvs. ca a avut ) si pe care - ai/nu ai litigii - trebuie sa-l platesti si , de aceasta data , a facut cu avocatul contract punctual pe acest litigiu . Daca cer cheltuieli de judecata , vor trebui sa le justifice cu chitanta taiata de avocat . In contextul actual , de reducere drastica a cheltuielilor , nici nu ar fi de mirare … Acesta e si rolul acordarii acestor cheltuieli celui care castiga procesul : sa acopere paguba acestuia , ca a avut de facut cheltuieli degeaba , si , de asemenea , sa descurajeze persoanele care apeleaza la instanta doar pentru ca pot si nu au ceva mai bun de facut . Justitia costa .
Ultima modificare: Vineri, 5 Septembrie 2025
CHKa, utilizator
Partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părţii care a câştigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată.

Cheltuielile de judecată constau în taxele judiciare de timbru şi timbrul judiciar, onorariile avocaţilor, etc.

Instanţa poate, chiar şi din oficiu, să reducă motivat partea din cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocaţilor, atunci când acesta este vădit disproporţionat în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfăşurată de avocat, ţinând seama şi de circumstanţele cauzei. Măsura luată de instanţă nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat şi clientul său.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

- care sunt cheltuieli de judecată ? vă rugăm să ne ajutați ... oanaportar oanaportar - care sunt cheltuieli de judecată ? Vă rugăm să ne ajutați cu un răspuns cu privire la următoarele probleme : Pârâtul a câștigat un proces. ... (vezi toată discuția)
Onorariu avocat angajat de primărie Luci321 Luci321 Primărie de comună, chemată în judecată pentru refuz comunicare informații de interes public e reprezentată de avocat. În întâmpinarea depusă pentru ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca ytalyanu ytalyanu in cazul in care voi pierde procesul cu o societate pe actiuni in legatura cu desfacerea contractului de munca,e posibil sa-mi ceara cheltuieli de ... (vezi toată discuția)