avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie imobiliara / Vanzare / Vanzare partiala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie imobiliara / Vanzare / Vanzare partiala

Salut pe toti cei de pe forum , si mai ales pe consultanti !
Am nevoie de sfatul dvs. !
Parintii mei au facut "Contract de donatie imobiliara" mie si surorii mele , pentru apartamentul in care locuiesc eu cu parintii mei ! Sora mea are locuinta proprie !
A aparut o problema ! Mama mea ameninta cu vanzarea apartamentului , desi mi-a tot spus sa investesc bani in acest apartament , si mai ales mi-am platit partea la cheltuielile casei ( intretinere,gaze,electrica,etc ) !
Intrebarea mea este daca mama mea are posibilitatea de a vinde apartamentul !
Si daca da , ce pot face eu ca sa impiedic vanzarea ?
Prin ce mijloc ma poate ajuta tatal meu sa opresc vanzarea apartamentului , el fiind de partea mea !
Poate tatal meu sa-mi faca mie contract de vanzare/cumparare pe jumatatea lui de apartament ? Trebuie si acordul mamei ? Cum trebuie sa procedez , existand deja acel "Contract de donatie imobiliara" ??? Ce acte trebuie sa am ? Mai ales din partea surorii mele !
Mai exista si alte cai de a primi legal jumatatea tatalui meu , fara a le implica pe mama si sora mea ?

Multumesc anticipat !
Ultima modificare: Miercuri, 3 Septembrie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
1. Actul de donatie se poate revoca, oricand de catre donator! 2. Parintii fiind in viata, au tot dreptul sa-si vanda proprietatea oricui doresc, nu neaaparat rudelor sau copiil. Raspunsul la ultima intrebare este ca nu prea exista nicio alta cale legala de a primi jumatatea tatalui, fara implicarea mamei si aorei.
multumesc pentru raspuns!
astept si alte sfaturi!
Problema e dificila. Intr-o situatie asemanatoare este o cunostinta a mea: tatal vrea sa cedeze partea lui fiicei cu care locuieste in apartament. Sora ei (cealalta fiica)are apartamentul ei. Cu toate ca fiica ce locuieste cu parintii proprietari a investit in apartament (centrala termica, termopane, zugraveli, cheltuieli de intretinere in proportie de 70% - ca na- ei sunt 3 si parintii doar 2 si pensionari, mama a dat o replica monumentala: "e munca mea si o vand cui vreau" . Nu am ce sfat sa dau, dar poate ne da cineva un sfat. Ca asemenea situatii te aduc la nebunie.
Ce sfaturi se pot da intr-o asemenea situatie in care parintii dunt in relatii foarte proste cu proprii copii?
Daca fiica a investit in acel apartament si detine facturi, bonuri fiscale, etc. care au legatura cu cheltuielile facute pentru apartament, ar fi o solutie sa-si recupereze banii. Altfel...
Fiecare problema are o rezolvare... ideea e sa apelezi la specialisti si nu sa pui o intrebare unei cunostinte, alta unui var, una pe net si gata! Sa spui ca e legea proasta si ca nu se poate face nimic.

In cazul initial, mama nu poate vinde nimic. Aveti act de donatie, l-ati intabulat? Platiti impozitul pe acel imobil? El e al dv., nu al mamei.
Asa incat, mama nu poate vinde ceva ce nu e al ei.
Ca ar putea desface in instanta donatia, ok, dar asta e alta mancare de peste si cam dificil de preparat... caci donatia e un act irevocabil, in principiu.
Revocarea unei donatii se face in situatii exceptionale si foarte bine delimitate de lege, nu asa, ca vrea donatorul!

Asa incat, sanatate si drum bun! Imobilul e al dv. si al surorii dv.

Cu privire la copiii care investesc in casa parintilor, sperand ca aceasta le va reveni intr-o zi si pierzand din vedere ca nu e a lor... sunt sanse de recuperare a banilor, chiar daca ei au gresit de la bun inceput cand nu au facut un contract etc. pentru a sta in casa, cand au presupus ca parintii aceia nu vor sa dispuna vreodata de bunul lor...
Astfel, daca nu au trecut 3 ani de la investitie, dovada se face cu orice mijloc de proba: martori., prezumtii, acte...
Daca mama are 100 de lei pensie si tata 200, e clar ca nu au cumparat centrala ei, nu?
Si tot asa, banii se recupereaza daca demersurile se fac in timp util.

Alte discuții în legătură

Donatie redactata gresit ?? anapopana anapopana Buna. Tatal meu (decedat din 2006) i-a lasat in 2004 uneia dintre nepoatele sale (fata uneia dintre fiicele sale) cu act de donatie, o casa si ceva pamant ... (vezi toată discuția)
Donatie matusa la nepot de la verisoara primara catalina.p catalina.p SPETA: O persoana , lucida si zdravana nu mai are mostenitori principali ( sotul-decedat 2007 si fiul decedat-2011 , fiul necasatorit si fara copii) , a ... (vezi toată discuția)
Ziua, În 2013 părinții vând un apartament uneia din fiice, ... Ålesund Ålesund ziua, În 2013 părinții vând un apartament uneia din fiice, contract de vânzare cumpărare cu uzufruct viager. Cealaltă fiică primise deja în 1995 ... (vezi toată discuția)