avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie redactata gresit ??
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie redactata gresit ??

Buna. Tatal meu (decedat din 2006) i-a lasat in 2004 uneia dintre nepoatele sale (fata uneia dintre fiicele sale) cu act de donatie, o casa si ceva pamant intravilan. (mai putin de jumatate din averea sa). In actul de donatie scrie ca ii lasa nepoatei sale cele de mai sus si ca declara expres ca in afara de donatara mai are mostenitori rezervatari doi copii. Ceea ce asa este, doar ca nu apare nicaieri cea de-a treia fiica a sa, adica mama nepoatei sale. Ea nu mai este mostenitor rezervatar? Sau donatia nu trebuia facuta pentru sora mea ?
PS. pe titlul actului este urmatoarul: act de donatie si partaj si contract de defalcare. Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2011
anapopana, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 15:39, 1 Aprilie 2011
toti copiii decedatului sunt mostenitori rezervatari.
cotitatea disponibila e 1/4 din avere, restul e rezerva acestor copii. daca prin donatie s-a incalcat acesta rezerva, puteti cere in instanta reductiunea .
daca mama fetei nu are pretentii la mostenirea dupa tatal sau, se poate ajunge ca restul din averea tatalui sa ajunga numai la ceilalti 2 copii
Dar a fost actul redactat corect? De ce s-a facut donatia direct pe nepoata (fiica surorii mele) ? De ce nu apare ca e si ea (sora) mostenitor rezervatar ? Cine se mai prezinta in cazul asta la succesiune? Nu trebuia sa se faca donatia pe una din fiice (iar aceasta daca vroia sa intabuleze proprietatea pe fiica..dreptul ei), si abia apoi sa declare ca mai sunt 2 copii mostenitori rezervatari? Sau sa faca direct pe nepoata donatia, dar sa scrie ca sunt 3 mostenitori rezervatari? Ce parere aveti?
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2011
anapopana, utilizator
probabil nepoatei a vrut tatal dvs sa doneze, putea dona astfel oricui, chiar daca nu era din familie.
faptul ca a donat nepoatei, nu inseamna ca mama ei nu mai e mostenitorul tatalui dvs.
la dezbaterea succesiunii se prezinta mostenitorii rezervatari ai tatalui, adica toti copiii lui, 3 sau cati sunt. de impartit aveti ce i-a ramas tatalui din avere dupa donatie.
daca nu sunteti de acord cu respectiva donatie, va incalca rezerva succesorala, va adresati instantei de judecata
In timpul vietii dispunem cum dorim de bunurile noastre. Actul a fost redactat conform vointei donatorului. Faptul ca a declarat doar 2 rezervatari in loc de mai multi, nu inseamna nimic. Putea declara doar ca exista, nu si numarul lor.
De mentionat ca si nepoata e mostenitor rezervatar, ca descendent ( de orice grad). Si sotia supravietuitoare...parintii lui in lipsa altora, deci numarul e irelevant.

Nu revin asupra faptului ca ar fi atacabila sau nu, s-a raspuns mai sus.
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2011
Ana-Maria Dutescu, Avocat
Daca numarul nu este relevant inseamna ca la succesiune se poate prezenta cine cum vrea. Eu continui sa cred ca n-a fost redactata corect. Altfel scria ca are tre fiice mostenitoare. Sau nu scria deloc, decat sa scrie doar de doua As vrea totusi parerea unui avocat, daca binevoieste cineva sa ma ajute in chestiunea asta. Multumesc.

Alte discuții în legătură

Succesiune bojucris bojucris Matusa mea (sora cu mama mea) a decedat in data de 17.06.2011, in 1992 a facut un act testamentar prin care a lasat drept mostenire apartamentul ei cu o ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare, testament sau altceva...? pdulau pdulau Buna. Situatia noastra este in felul urmator: doi copii, parintii decedati, mama singurul copil la parinti. Tatal mamei mort (bunicul copiilor). Sora mai ... (vezi toată discuția)
Mama are testament de la bunicul pe întreaga lui avere, dar sora ei vrea jumătate. ce se poate întâmpla? gheorghemonica80 gheorghemonica80 buna ziua, mama are un testament de la tatal ei, din anul 2008. are o sora, careia tatal nu i-a lasat nimic prin testament. mama a avut grija de bunicul ... (vezi toată discuția)