avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas cumulata !
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas cumulata !

Buna ziua !

Am 22 ani, sunt orfan de ambii parinti si de anul acesta m-am inscris si la facultate, deci conform legii ar trebui sa beneficiez de pensie de urmas.
Conform "Art. 90 - Cuantumul pensiei de urmas, in cazul orfanilor de ambii parinti, se stabileste prin insumarea drepturilor de pensie de urmas, calculate dupa fiecare parinte. " inteleg ca pot beneficia de pensie de urmas de pe urma ambilor parinti.
Doar ca din anul 1993 (parintii mei au decedat in 1991) am luat pensie de urmas de pe urma mamei pentru ca era mai mare si am inteles ca asa era legea atunci, dar conform legii 19 din 17 martie 2000, modificat apoi in anul 2010, inteleg ca am dreptul sa cumulez pensia de pe urma mamei cu cea de pe urma tatalui sau cel putin asa inteleg eu din lege, este adevarat ?
Si daca este asa, pot s-o iau (pensia cumulata) retroactiv ?

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:32, 12 Octombrie 2011
Da, dvs. puteati sa solicitati incepand cu 1 aprilie 2001, data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000, pensie de urmas de pe urma ambilor parinti decedati (cu conditia desigur, sa va aflati in continuarea studiilor, dupa varsta de 16 ani).

Acum puteti sa solicitati acordarea pensiei de urmas conform art. 90 din Legea nr. 263/2010, insa nu veti primi drepturi retroactiv. De principiu, drepturile de pensie se cuvin de la data indeplinirii conditiilor prevazute de Legea nr. 263/2010 si se acorda de la data inregistrarii cererii la casa de pensii (art. 104 din acelasi act normativ).

In cazul pensiei de urmas drepturile de pensie se acorda si de la alte date, cu conditia depunerii cererii la casa de pensii in termen de 30 de zile de la data decesului. Intrucat nu va mai aflati in acest termen, veti primi drepturi de pensie de la data inregistrarii cererii la casa de pensii.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Octombrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas Dune D Dune D Am 22 de ani , sunt student si lucrez cu carte de munca intr-un hipermarket... In urma cu 2 ani ambi parinti au decedat intr-un accident. Am primit pensie de ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie de urmas - salariu Alin-Ionut Alin-Ionut Sunt orfan de ambii parinti si totodata student, de aici rezulta o pensie de urmas de 550 lei. Pot cumula pensia cu un salariu daca m-as angaja? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Tutela si pensie de urmas sorinabucos sorinabucos Buna ziua. acum 6 ani mama a decedat iar eu si sora mea am primit pensie de urmas dupa mama.. eu am terminat scoala,nu am mai primit,iar pensia era pe ... (vezi toată discuția)