avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dreptul de a beneficia de pensie de urmas din pensia ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dreptul de a beneficia de pensie de urmas din pensia unui urmas

va rog sa-mi spune-ti daca copiii
pot avea drept la pensia de urmas dupa
decesul mamei care la randul ei a beneficiat
de pensie de urmas al sotului
va multumesc
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 11:43, 24 Martie 2012
Legea nr. 263/2010 prevede:


ART. 89
(1) Pensia de urmaş se stabileşte, dupã caz, din:
a) pensia pentru limitã de vârstã aflatã în platã sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinãtorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susţinãtorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limitã de vârstã.
(2) Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din punctajul mediu anual realizat de susţinãtor, aferent pensiei prevãzute la alin. (1), în funcţie de numãrul urmaşilor îndreptãţiţi, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmaş;
b) 75% - pentru 2 urmaşi;
c) 100% - pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.

ART. 90
Cuantumul pensiei de urmaş, în cazul orfanilor de ambii pãrinţi, se stabileşte prin însumarea drepturilor de pensie de urmaş, calculate dupã fiecare pãrinte.


Copiii ar putea beneficia de pensie de urmas dupa ambii parinti conform art.90, daca fiecare parinte ar fi avut dreptul la pensie pentru limita de varsta conform art.89, alin. (1), lit. a).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi pensionari italianu10 italianu10 Dupa decesul tatalui copilul poate beneficia de un oarecare procent din pensia parintelui (vezi toată discuția)
Stabilire pensie urmas romanik romanik Am 17 ani si de cand aveam 5 luni parintii mei au divortat. Tatal meu mi-a platit pensie alimentara pana pe la 12 ani.Dupa aceea si-a schimbat locul de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas acordata minorilor florinplaton florinplaton Care sunt conditiile de acordare a pensiei de urmas minorilor care si0-au pierdut unul dintre parinti, acesta nefiind angajat niciodata. Parintele decedat a ... (vezi toată discuția)