avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia de boala/Pensia la limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia de boala/Pensia la limita de varsta

Buna ziua. Mama mea are pensie de boala si a implinit varsta de 59 de ani(in aprilie)si am inteles ca nu ar trebui sa faca nici un demers pentru a fi incadrata la pensie de limita de varsta,ci sa astepte 6 luni pana sa ii vina decizia de pensionare definitiva. Ce parere aveti? Si ca sa faca pensie de urmas dupa tata, ce acte ar avea nevoie? Multumesc
Cel mai recent răspuns: FloryRody , utilizator 20:45, 23 Septembrie 2011
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas :
A Tot timpul vietii dupa implinirea varstei standard de pensionare daca perioada casatoriei a fost de cel putin 15 ani.Daca perioada casatoriei este intre 10 si 15 ani cuantumul pensiei se diminuiaza cu 0,5 % pentru fiecare luna, respectiv cu 6 % pentru fiecare an, in minus fata de 15 ani.
B Pe tot timpul invaliditatii de gr. I sau II daca perioada casatoriei a fost mai mare de 1 an.
C Pe tot timpul vietii si indiferent de varsta daca sotul a decedat din cauza unui accident de munca, boala profesionala sau tuberculoza.
D Numai 6 luni daca sotia nu se incadreaza in pozitiile a si b.
E Pana cand ultimul copil implineste varsta de 7 ani daca la data decesului sotul supravietuitor avea in intretinere copii sub 7 ani si nu se incadreaza in pozitiile a si b.
Pensia de urmas de la pozitiile c, d si e se asigura numai daca sotul supravietuitor nu realizeaza venituri dintr-o activitate profesionala sau acestea sunt mai mici de un sfert din salariul mediu pe economie.

Sotul supravietuitor care are dreptul la propria pensie si la cea de urmas poate opta pentru una sau cealalta.
Pentru mai multe detalii nu ar strica o intrebare la Casa de pensii.
Sa mergeti la Casa de pensii sa vedeti ce trebuie facut nu asteptati..e mai indicat:hm:
tot acolo veti sti ce trebuie si pt. pensie de urmas..
succes
Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie femei cory27 cory27 mama mea a auzit pe nu stiu unde ca sunt femei care, desi nu au avut servici dar au crescut mai multi copii, au o pensie minima de vreo 300 lei. stie cineva ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas andra_puyshor andra_puyshor o cunostinta e casatorita de 11 ani cu o persoana care e pensionara.Poate primi pensie de urmas dupa moartea lui?(ea este casnica nu a lucrat niciodata) Au si ... (vezi toată discuția)
Optiune pensie de urmas-pensie pentru limita de varsta machita machita Socrul mae a decedat.Avea o pensie de 900 lei,mama soacra are o pensie de 400 lei,poate renunta la pensia dansei pentru o pensie mai mare [o cota parte din ... (vezi toată discuția)