avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Este legal? (amenda 2000-5000 daca nu raspundeti ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Este legal? (amenda 2000-5000 daca nu raspundeti recenzorilor)


Riscați amenzi între 2.000 și 5.000 de lei dacă nu răspundeți la întrebările recenzorilor.

"Cetățenii vor da răspunsuri recenzorilor pe propria răspundere, fără a fi nevoie să prezinte acte doveditoare. Totuși, ei vor fi obligați să răspundă întrebărilor, în caz contrar riscând amenzi contravenționale cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei: “Recenzorii vor avea o legitimaţie şi o geantă specială, nu vor solicita niciun fel de document cetăţenilor recenzaţi. Datele colectate sunt confidenţiale, iar cine încalcă această confidenţialitate va suporta rigorile legii. Datele nu vor fi folosite în justiţie, fiscalitate sau de partidele politice” a spus preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil VoineaguDin punctul meu de vedere este incorect si ilegal daca sa aplica o amenda in cazul in care nu vreau sa dau niciun raspuns la intrebarile recenzorilor (in sau afara imobilului meu). Chiar daca raspunsurile mele sunt "anonim" eu nu consider ca nu pot sa primesc o amenda daca nu vreau sa dau informatii privind viata mea privata indiferent ce fel de intrebari sunt.

Chiar consider ca in cazul asta s-a incalcat art 26 din Constitutia Romaniei ("Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată") si
si mai important si art 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului ("Dreptul la respectarea vietii private si de familie 1. Orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale. 2. Nu este admis amestecul unei autoritati publice în exercitarea acestui drept decât în masura în care acest amestec este prevazut de lege si daca constituie o masura care, într-o societate democratica, este necesara pentru securitatea nationala, siguranta publica, bunastarea economica a tarii, apararea ordinii si prevenirii faptelor penale, protejarea sanatatii sau a moralei, ori protejarea drepturilor si libertatilor altora")

Vorbim aici despre un caz de principiu. Daca eu nu doresc sa raspund la intrebarile recenzorilor (in cazul in care vine unul la mine la usa), si este decizia mea si dreptul meu, si nu pot fiu amendat de nimeni ....

Sunteti de acord, sau am gresit eu? ;-) (inca o data vorbesc despre un caz de principiu!)

Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 23:05, 6 Octombrie 2011
Puteti sa nu fiti acasa de ex, dc chiar nu doriti sa raspundeti.
Stiu.

Dar daca eu refuz sa dau raspunsuri la intrebarii recenzorilor, si voi primi o amenda intrebarea mea ramana aceeasi:

- O amenda in acest caz este sau nu este ilegal/neconstitutional ?

Vorbesc despre un caz de principiu ....
O amenda in acest caz este legala.Vorbiti despre un principiu care poate avea exceptii,ca orice principiu.
Amestecul in viata privata este prevazut de o lege:Legea statisticii.Cei care realizeaza recensamantul indeplinesc o functie publica ce implica exercitiul autoritatii de stat.
Vrem sa fim in Europa,am aderat la UE. Recensamantul este obligatoriu pentru toate tarile din UE.
Avem obligativitatea,trebuia cuprinsa si sanctiunea altfel statul ramane neputincios (o sa ziceti ca oricum este...)

Ati scris despre art.8 din Conventie si atunci voi puncta ceea ce consider ca permite exceptia la principiu:

2.Nu este admis amestecul unei autoritati publice în exercitarea acestui drept decât în masura în care acest amestec este PREVAZUT DE LEGE si daca constituie o masura care, într-o societate democratica, este necesara pentru securitatea nationala, siguranta publica, BUNASTAREA ECONOMICA A TARII...


Care 'vrem' ?
Nu vrem. Aia care vor au ajuns sa fie in minoritate. Daca nu ma credeti, faceti un sondaj. Cu ce ne-a ajutat UE pana acum ?
Referitor la subiect, masura poate parea oarecum abuziva, dar totusi trebuie sa stim si noi cati mai suntem de fapt in tara asta. Despre corectitudina acestei masuri am putea discuta mai pe larg daca am cunoaste toate intrebarile ce vor fi puse.
Dar in fine, daca nu ne convine dam raspunsuri doar de dragul de a le da, cum se poarta si de catre cei mai sus-pusi.
Ultima modificare: Marți, 4 Octombrie 2011
BX, utilizator
BX a scris:

Care 'vrem' ?
Nu vrem. Aia care vor au ajuns sa fie in minoritate. Daca nu ma credeti, faceti un sondaj. Cu ce ne-a ajutat UE pana acum ?
Referitor la subiect, masura poate parea oarecum abuziva, dar totusi trebuie sa stim si noi cati mai suntem de fapt in tara asta. Despre corectitudina acestei masuri am putea discuta mai pe larg daca am cunoaste toate intrebarile ce vor fi puse.
Dar in fine, daca nu ne convine dam raspunsuri doar de dragul de a le da, cum se poarta si de catre cei mai sus-pusi.


chiar asa, vreau in ue, cand mi se vor respecta drepturile ca in ue... cata vreme am obligatii de negru pe plantatie ca sa fiu in ue, nu vreau!
vreau salariu ca in ue, vreau politica la nivel ue, decenta de nivel ue, apoi mai vedem... X-(
Altfel, raspund intrebarilor cu date false. Cum se poate verifica daca sunt reale? Sa inteleg ca doar daca nu deschid gura sau raspund cu "nu raspund/refuz sa raspund la intrebare" sunt pasibila de amenda?!
Ultima modificare: Marți, 4 Octombrie 2011
elena138, utilizator

Alte discuții în legătură

Recensamant 2011: voi fi amendat daca am lapsus? cum sunt recenzati romanii stabiliti in strainatate? ce dovada am ca am fost recenzat? VapAndrei VapAndrei Buna Ziua, As dori sa stiu daca la recensamantul care a inceput astazi, institutiile statului ar avea baza legala de a ma amenda cand nu imi voi aminti ... (vezi toată discuția)
Vi se pare normal sa completam rubrica cnp sau considerati ca e abuz ? Roland Mindrila Roland Mindrila Romanii sunt obligati, prin lege, sa le comunice codul numeric personal (CNP) recenzorilor, in caz contrar urmand sa raspunda ... (vezi toată discuția)
Recensamant... (e legal sa-mi fie cerute datele personale de oricine?) ilie0001 ilie0001 Daca la recensamant se cer date confidentiale (CNP, Serie si nr.BI, etc) este legal sau nu avand in vedere ca unii recenzori sar putea sa nu fie ... (vezi toată discuția)