avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intelegere pe cale \"amiabila\" - Cum se procedeaza?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intelegere pe cale "amiabila" - Cum se procedeaza?

Buna ziua! Va rog ajutor sau sfaturi in urmatoarea problema: Suntem intr-un process de succesiune/partaj/iesire de indiviziune din 2005. Pe fond sentinta a fost uzucapiunea dar sentinta fiind atacata si sa repus pe rol dosarul pentru rejudecare. De atunci suntem in rejudecare cu mai multe suspendari (si momentan este suspendat cauza).
Noi suntem paratii, noi locuim in imobilul in litigiu. am vrea sa incheiem a tranzactie ca sa terminam odata aceasta poveste care a inceput sa devina foarte urata!
Stiu ca si judecatorii ar vrea sa ne intelegem (patru judecatori au judecat pana acum cauza, dar inca nu avem o sentina pe fond.) La ultimul recurs impotriva suspendarii am fost intrebati de ce nu incercam sa ne intelegem, recurs de altfel respins.

Cum se procedeaza in acest caz?
Personal nu se poate pentru ca nu mai vorbim.
Am depus oferta de tranzactie la ultima sedinta de judecata inainte de suspendare dar nimic.
Se poate cere ajutorul unui mediator! (stiu ca la inceput ar fi trebuit sa cerem ajutor DAR.. )

Cel mai recent răspuns: Calina Sorescu , Mediator 14:00, 30 Septembrie 2011
daca sunteti cu totii de acord puteti incheia o tranzactie, si sa o depuneti la instanta pana la solutionarea irevocabila a litigiului.
in caz contrar, hotararea instantei va fi executorie si asa va ramane imparteala.
Buna ziua!
Potrivit L 192/2006 se poate recurge la mediere în orice domeniu cu privire la drepturi asupra carora părţile pot dispune. Asadar, puteti cere ajutorul unui mediator pentru a gasi o solutie problemelor dumneavoastra.
In situatia in care, asa cum spuneti, comunicarea intre parti este intrerupta, va sugerez sa contactati un mediator care, la solicitarea dumneavoastra, va face orice demers legal pe care il considera necesar pentru a invita cealalta parte la mediere. Avand in vedere ca informarea si consilierea privind medierea este gratuita, va recomand sa contactati un mediator, sunati si stabiliti o intalnire. Dupa ce ii veti explica acestuia situatia, va va putea spune concret cum si in ce fel va poate ajuta.
Va felicit pentru ca va ganditi sa apelati la calea dialogului, a negocierii intereselor dumneavoastra!
Sa auzim doar de bine!
Problema este ca nu suntem de acord cu toti. Dar cum pot sa ofer ceva daca nu stiu care sunt pretentile partii adverse. Nici nu stu care vor fi bunurile sau terenurile care se impartesc. Este vorba de mostenirea din partea bunicului din 1973. A fost o evaluare la inceputul procesului dar atunci nu sa impartit, au admis uzucapiunea! Am oferit mai mult decat s-ar fi cuvenit conform evaluarii dar nu au acceptat. Ce sa fac? Inca nu am pierdut procesul ca sa-i achit si cheltuielile de judecata.
La mediere se apeleaza tocmai pentru a se ajunge la un acord in avantajul tuturor partilor, prin negocierea intereselor legitime pe care le au. Adica, veti avea prilejul sa stati la masa dialogului, a negocierilor, sa va exprimati fiecare interesele, sa cautati si sa gasiti solutii care sa va ofere maxim de satisfactie tuturor, avand ajutor profesionist.
Deoarece particularitatile si detaliile, precum si situatia care a generat acest conflict sunt foarte importante, nu va pot spune mai mult decat am facut-o deja. Insa, cu certitudine, daca veti da aceste informatii unui mediator, va sti și va va spune in ce mod va poate ajuta.
In ce priveste procesul, este util sa stiti ca, partile pot solicita suspendarea procesului pe perioada desfasurarii procedurii de mediere (art. 62, L 192/2006). Cererea de repunere pe rol, in cazul in care nu ajungeti la un acord prin mediere, este scutita de taxa judiciar de timbru.
Numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune la mediator TANASENASTASA TANASENASTASA daca am proces in instanta pt o succesiune,nu mai pot apela la un mediator,este mai usor?care este rolul mediatorului?va multumesc (vezi toată discuția)
Despre mediere - litigiu de munca actb actb Doresc sa aflu urmatorul lucru: daca s-a pronuntat deja o hotarare intr-un litigiu de munca, se mai poate apela la un mediator pentru a nu se ajunge la recurs ... (vezi toată discuția)
Lamuriri partaj judiciar sivik sivik Bună ziua, Întrebare: Într-un proces de partaj judiciar sunt suficiente întâmpinările trimise de pârâți privind situația terenului ... (vezi toată discuția)