avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... pot avea angajati,si cati,incalitate de pfa
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

pot avea angajati,si cati,incalitate de pfa

detin un pfa neplatitor tva cod CAEN 4334 si 4339 caruia i-am suspendat activitatea pe 3 ani(sunt inca in perioada de suspendare) si doresc sa incep activitate in domeniul comertului cu haine,impreuna cu sotia mea ca vanzatoare.Precizez ca nici unul din noi nu are calificare in domeniul comertului.Doresc sa stiu:Data fiind situatia pot reactiva pfa-ul adaugandu-i si codurile CAEN necesare,angajandu-mi sotia ? Daca nu ,care sunt celelalte posibilitati pentru a putea desfasura aceasta activitate intr-un cadru legal.Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez? P.S.odata cu schimbarea starii civile mi s-a modificat si numele prin alaturarea numelui sotiei,ce trebuie facut? Multumesc anticipat,su stima Attila M.
Cel mai recent răspuns: georgeenciu , utilizator 20:25, 9 Octombrie 2011
Buna..,

Persoanele fizice pot desfăşura activităţile economice după cum urmează: individual şi independent, ca persoane fizice autorizate (PFA); ca întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale; ca membri ai unei întreprinderi familiale.

PFA nu poate angaja cu contract de muncă terţe persoane pentru desfăşurarea activităţii pentru care a fost autorizată şi nici nu va fi considerată un angajat al unor terţe persoane cu care colaborează, chiar dacă colaborarea este exclusivă. Întreprinzătorul persoană fizică titular al întreprinderii individuale este comerciant persoană fizică de la data înregistrării sale în registrul comerţului.

Pentru organizarea şi exploatarea întreprinderii sale, întreprinzătorul persoană fizică, în calitate de angajator persoană fizică, poate angaja terţe persoane cu contract individual de muncă, înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă şi poate colabora cu alte PFA, cu alţi întreprinzători persoane fizice titulari ai unor întreprinderi individuale sau reprezentanţi ai unor întreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activităţi economice, fără ca aceasta să îi schimbe statutul juridic dobîndit.

Întreprinderea familială este constituită din doi sau mai mulţi membri ai unei familii. Membrii unei întreprinderi familiale pot fi simultan PFA sau titulari ai unor întreprinderi individuale, însă întreprinderea familială nu poate angaja terţe persoane cu contract de muncă.

Atît PFA-urile cît şi membrii unei întreprinderi familiale pot cumula şi calitatea de salariat al unei terţe persoane. Persoanele fizice şi asociaţiile familiale autorizate şi înregistrate în registrul comerţului în temeiul unor acte normative anterioare OUG 44/25.04.2008 pot funcţiona încă un an de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, fiind obligate ca în acest timp să opteze pentru desfăşurarea activităţii în una dintre formele prevăzute de OUG 44/25.04.2008.

Cu stima...,:)
OUG 44/2008 privind functionarea PFA prevedea initial acest lucru, insa OUG 46/2011 modifica articolul 17 dupa cum urmeaza


1. Alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Art. 17. – (1) PFA isi poate desfasura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, incheiat in conditiile legii.”
2. Dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
“(3) PFA nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 16, chiar daca colaborarea este exclusiva.”


Asadar, PFA poate angaja in conditiile legii terte persoane. Nu se specifica limita de persoane pe care PFA le poate angaja.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa poate angaja ? Florin-E Florin-E 1. P.F.A cu obiect de activitate vanzare cu amanuntul intr-un magazin (cod CAEN I4762) , poate angaja un vanzator ? in baza carui act normativ ? (vezi toată discuția)
Instructor auto pfa poate face angajari? viorelus viorelus Instructorul auto autorizat PFA poate angaja un instructor auto incepator cu atestat valabil? (vezi toată discuția)
Pfa poate avea angajati? cercetasa cercetasa sotul meu are un pfa pe un contract de inchiriere spatiu la un vecin in curtea lui, avand un atelier de termopane as vrea sa deschidem un swourum intr o ... (vezi toată discuția)