avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA poate avea angajati?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA poate avea angajati?

sotul meu are un pfa pe un contract de inchiriere spatiu la un vecin in curtea lui, avand un atelier de termopane
as vrea sa deschidem un swourum intr o piata adica sa inchiriem un chiosc.
pfa este cu cota fixa platita in 4 semestre la fisc si asigurari de sanatate la cas,la fel in 4 semestre.
pot sa fiu eu sotia lui angajata in chiosc si actele facute tot pe acelasi pfa sau trebuie alt pfa sau sc
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 15:13, 19 Noiembrie 2009
Oug 44/2008:

SECŢIUNEA 1
Regimul juridic al PFA

Art. 16. - In scopul exercitarii activitatii pentru care a fost autorizata, PFA poate colabora cu alte persoane fizice autorizate ca PFA, intreprinzatori persoane fizice titulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane fizice sau juridice, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni.

Art. 17. - (1) PFA nu poate angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata si nici nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 16, chiar daca colaborarea este exclusiva.
(2) Cu toate acestea, o persoana poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.


SECŢIUNEA a 2-a
Regimul juridic al intreprinzatorului persoana fizica titular al intreprinderii individuale

Art. 22. - Intreprinderea individuala nu dobandeste personalitate juridica prin inregistrarea in registrul comertului.

Art. 23. - Intreprinzatorul persoana fizica titular al intreprinderii individuale este comerciant persoana fizica de la data inregistrarii sale in registrul comertului.

Art. 24. - Pentru organizarea si exploatarea intreprinderii sale, intreprinzatorul persoana fizica, in calitate de angajator persoana fizica, poate angaja terte persoane cu contract individual de munca, inregistrat la inspectoratul teritorial de munca, potrivit legii, si poate colabora cu alte PFA, cu alti intreprinzatori persoane fizice titulari ai unor intreprinderi individuale sau reprezentanti ai unor intreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta intre persoana fizica autorizata si intreprindere individuala valdomate valdomate va rog sa-mi spuneti ,care e diferenta dintre pfa si intreprindere individuala! (vezi toată discuția)
Intrepinderi individuale - doi asociati? ContSters127664 ContSters127664 POT FI DOI ASOCIATI LA INTREPRINDEREA INDIVIDUALA ? SE POT ANGAJA ALTE PERSOANE CA LA SRL? VA MULTUMESC MULT. (vezi toată discuția)
Ca intreprindere individuala e obligatoriu sa am angajati? koho83 koho83 buna ziua de curand mi-am infiintat o intreprindere individuala si am o nedumerire.trebuie sa ai neaparat un angajat sau se poate si fara?multumesc anticipat (vezi toată discuția)