avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit dividende firma
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit dividende firma

Buna ziua,

Am si eu doua intrebari:
-Cand se impoziteaza dividendele unei firme? Cu cat?
-Cum se impoziteaza profitul unei firme? Cu cat?


Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: maria3000 , utilizator 00:38, 27 Septembrie 2008
Atat impozitul pe dividente, cat si impozitul pe profit (asta in cazul incare societatea e platitoare de impozit pe profit si nu pe venit) este de 16%.

Daca societatea este platitoare de impozit pe venit atunci procentul este de cca 3% (nu stiu exact), cu conditia ca in termen de 30 de zile de la infiinatre sociatatea sa angajeze cel putin o persoana, in cazul in care nu este indeplinita aceasta conditie societatea va plati impozit pe venit de 16%, ceea ce nu este prea avantajos.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Septembrie 2008
Denisa Stanca, Avocat
Daca abordam dividendele din punctul de vedere al Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 67 alin. (1), dividendul reprezinta cota parte din profit ce se distribuie fiecarui asociat.

Ca si sfera de impozitare, Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 7 pct. 12 incadreaza in categoria dividendelor orice distribuire in bani sau in natura, efectuata de catre o persoana juridica unui participant la persoana juridica, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica, cu urmatoarele exceptii:

distribuirea de titluri de participare suplimentare care nu modifica procentul de detinere a titlurilor de participare;
distribuirea, in bani sau in natura, efectuata in legatura cu rascumpararea titlurilor de participare, ce nu modifica procentul de detinere a titlurilor pentru niciun participant;
distribuirea, in bani sau in natura, efectuata in legatura cu lichidarea persoanei juridice;
distribuirea, in bani sau in natura, efectuata cu ocazia reducerii capitalului social constituit efectiv de catre participanti.
Se observa deci, ca prevederile legislatiei fiscale in materie de dividende sunt mult mai cuprinzatoare decat cele ale legii de organizare si functionare a societatilor comerciale.

Cine sunt beneficiarii dividendelor?


Orice persoana, fizica sau juridica, rezidenta sau nerezidenta poate beneficia de plata dividendelor, in conditiile detinerii de titluri de participare la o persoana juridica.

Cine are obligatia stabilirii si distribuirii dividendelor?


Art. 1172 din Codul fiscal stabileste ca obligatia de propunere si de repartizare a dividendelor revine Adunarii Generale a Asociatilor sau Actionarilor (AGA).

Conditii pentru repartizarea dividendelor

Nu se pot distribui dividende din profituri fictive sau in conditiile in care entitatea inregistreaza pierdere.

Termenul de prescriere


Legea nr. 31/1990 stabileste ca termenul de prescriere in cazul dividendelor neridicate este de 3 ani.

EXEMPLU


Se considera o entitate „A” cu 4 actionari, structura actionariatului precum cotele de detinere prezentandu-se astfel:

o entitate persoana juridica romana „B”, cota de detinere 60% din capitalul social, perioada in care s-a detinut aceasta cota fiind mai mare de 3 ani;
o entitate persoana juridica straina „C”, cota de detinere 20% din capitalul social, perioada in care s-a detinut aceasta cota fiind mai mare de un 1 an;
o persoana fizica romana „D”, cota de detinere 10% din capitalul social;
o persoana fizica nerezidenta „E”, cota de detinere 10% din capitalul social.
La sfarsitul anului 2007, entitatea inregistreaza un profit net de 100.000 lei. In adunarea de aprobare a situatiilor financiare ale anului 2007, AGA decide sa repartizeze respectivul rezultat, astfel:

- 10% la rezerve legale;

- 5% la alte rezerve;

- restul la dividende.


Reflectarea in contabilitate a repartizarii rezultatului anului 2007


Trebuie mentionat faptul ca, in ceea ce priveste problematica dividendelor, se opereaza cu 3 momente calendaristice:

data declararii, reprezentand data la care Adunarea Generala a Actionarilor aproba repartizarea profitului in dividende;
data inregistrarii, respectiv data la care se evidentiaza dreptul de a ridica dividendele;
data platii, respectiv data la care dividendele sunt platite efectiv actionarilor.
ATENTIE!

Ceea ce este foarte important de retinut este faptul ca in contabilitate, dividendele produc inregistrari contabile numai dupa aprobarea repartizarii rezultatului, si nu la data bilantului. Astfel, ca o consecinta, la data bilantului dividendele nu sunt recunoscute ca datorie in bilantul anului caruia ii revin, ele fiind inregistrate in contul 117 „Rezultatul reportat”, urmand ca la momentul aprobarii situatiilor financiare de catre AGA acestea sa se reflecte ca o datorie catre actionari, in conformitate cu prevederile pct. 222 alin. (4) din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.

Impozitul pe dividende se declara si se plateste la buget pana pe 25 ale lunii urmatoare celei in care s-a efectuat plata.

Toate sumele distribuite sub forma de dividende vor fi inscrise in Declaratia 100 privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat. De asemenea, pentru dividendele distribuite persoanelor fizice, entitatea va intocmi si va depune, pana la data de 30 iunie a anului curent pentru anul precedent, Declaratia 205 – declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa.

Buna seara tuturor!!!
Eu nu inteleg ceva si pace:
"Astfel, in conformitate cu prevederile art. 36 din Codul fiscal, dividendele platite de o persoana juridica romana catre o alta persoana juridica romana sunt impozitate prin aplicarea unei cote de 10% asupra dividendului brut platit de catre o persoana juridica romana. "
ce inseamna ce am subliniat?
Multumesc mult anticipat!
Dividendul este cota parte din profitul societăţii ce se plăteşte acţionarilor. Societatile comerciale cu sediul juridic in Romania sunt persoane juridice romane. Daca o asemenea societate comerciala este actionara la o alta societate comerciala - persoana juridica romana - , atunci impozitul pe dividente este de 16%.
offfff.......cred ca in seara asta mintea mea refuza sa gandeasca. tot nu am inteles si imi cer mii de scuze.
cum adica "persoana juridica" da altei "pers.j." dividende si se impoziteaza cu 10%? adica de la o firma la alta?#-o
va rog sa ma scuzati ca insist si sper sa nu va suparati. partea cu 16% am inteles-o.
Multumesc mult elis pentru intelegere,multumesc mult tuturor!!

Alte discuții în legătură

Contabilitate liliana alba liliana alba buna ziua, am o societate care are profit nerepartizat din 2007, acum patronul vrea dividende, cu ce cota impozitez acestea cu 10 sau 16%?persoana juridica ... (vezi toată discuția)
Impozit pe dividende ? mimiz mimiz Buna Daca stiu bine impozitul pe profit este de 16 %, iar impozitul pe dividende este la fel 16%. In cazul in care asociatul unic al unei firme este o ... (vezi toată discuția)
Dividende filip lumi filip lumi In anul 2009 am repartizat o parte din profitul net, aferent anului 2008, in contul 117, la cerintele banci. Pot repartiza acum , in 2010, aceasta suma in ... (vezi toată discuția)