avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... pfa-pfi contributii la stat doar pt nov-dec 2011
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

pfa-pfi contributii la stat doar pt nov-dec 2011

Buna ziua,
Am un Pfa caruia i-am intrerupt activitatea pe 3 ani, anul acesta nu am avut activitate deloc . Daca acum, in noiembrie incep activitatea,in asigurari, Va rog mult sa-mi raspundeti cum e mai bine sa procedez, sa lucrez ca pfa sau ca pfi? Care sunt contributiile catre stat pt nov-dec 2011? Voi plati toate darile ca si cum as fi lucrat 12 luni, adica salariul minim x12 sau doar pt lunile lucrate? Poate ca in nov voi castiga sub salariul minim si in dec mai mult.Va rog mult sa-mi raspundeti.

Cu deosebit respect,

Va doresc o zi minunata in continuare
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 21:40, 20 Octombrie 2011
Obligatii fiscale ale PFA

Veniturile realizate de persoanele fizice care desfasoara, venituri comerciale, profesii libere din activitatea desfasurata in mod independent sunt tratate din punct de vedere fiscal drept venituri din activitati independente si supuse regulilor prevazute la art. 48 din Codul fiscal.

Impozitul pe venit datorat de persoanele fizice care desfasoara activitati independente se plateste in cursul anului de catre acestea prin efectuarea de plati anticipate cu titlu de impozit urmare a depunerii declaratiei privind veniturile si cheltuielile estimate (formularul 220 – Declaratie privind venitul estimat – conform OMEF 2371/2007) sau pe baza veniturilor din anul precedent. In cursul anului persoana fizica este supusa astfel platilor anticipate trimestriale efectuate in contul impozitului anual pe venit, potrivit art. 82 alin. (3) din Codul fiscal.


Impozitul pe venitul net anual impozabil datorat este declarat de persoana fizica prin completarea declaratiei de impunere (formularul 200 – Declaratie privind veniturile realizate). Pentru declararea veniturilor realizate in anul 2011 declaratia de impunere se va depune pana la data de 15 mai 2012. Persoana fizica are obligatia determinarii si declararii venitului net anual si a impozitului datorat pe venitul net anual impozabil si a stabilirii diferentelor de impozit anual rezultat din regularizarea impozitului anual datorat cu platile anticipate.

In ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii datorate pentru veniturile realizate de persoanele fizice care desfasoara profesii libere dupa data de 10 septembrie 2010, aceastea sunt platite de insasi persoana fizica, datorandu-se urmatoarele contributii obligatorii:

a) contributia la asigurarile sociale, potrivit art. 6 alin. (1) pct. IV. lit. c) din Legea 263/2010

Persoane autorizate sa desfasoare activitati independente sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii in sistemul public de asigurari sociale, avand prin urmare obligativitatea contribuirii la acest sistem. Persoane autorizate sa desfasoare activitati independente au obligatia sa depuna declaratie de asigurare la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau de resedinta, venitul lunar asigurat fiind cel stabilit de insasi persoana fizica prin declaratia de asigurare. Persoana fizica datoreaza cota integrala de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor de munca in care isi desfasoara activitatea. Venitul minim in anul 2011 este 708 lei iar cota este 31,3%, aplicabila la acest venit minim.

b) contributia la asigurarile sociale de sanatate, in temeiul art. 257 alin. (2) lit. b) din Legea 95/2006.

Persoanele care realizeaza venituri impozabile din activitati independente care se supun impozitului pe venit au obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate. Daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.

Legea introduce o limita minima pentru contributia la asigurarile sociale de sanatate in situatia in care venitul din activitati independente este singurul venit asupra caruia se calculeaza contributia. Aceasta limita de venit este la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara, lunar si obliga persoanele care realizeaza pierdere din activitatea independenta sa contribuie totusi la sistemul asigurarilor sociale de sanatate la nivelul minim.

c) contributia pentru concedii si indemnizatii potrivit art. 1 alin. (2) din OUG 158/2005, optional PFA sa desfasoare activitati independente datoreaza si achita in nume propriu cota de contributie pentru concedii si indemnizatii de 0,85%.

Baza lunara de calcul a contributiei pentru concedii si indemnizatii nu poate depasi plafonul a 12 salarii minime brute pe tara (garantate in plata). Pentru a beneficia de concedii si indemnizatii, persoanele mentionate mai sus sunt obligate sa depuna declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii la casa de asigurari de sanatate la care acestia sunt luati in evidenta ca platitori de contributie de asigurari sociale de sanatate.

Persoanele care nu vor sa beneficieze de concediile si indemnizatiile prevazute de OUG 158/2005 au posibilitatea de retragere a declaratiei de asigurare pentru concedii si indemnizatii prin depunerea unui formular tip de solicitare de retragere a declaratiei de asigurare pentru concedii si indemnizatii (model prevazut de anexa 6 la OMS si PCNAS nr. 60/32/2006).

In concluzie, impozitul pe venit 16% si contributia de asigurari sociale de sanate 5,5% sunt obligatorii, acestea achitandu-se anticipat pe baza declaratiei de venit estimat (220), iar plata se face trimestrial (15 martie, 15 iunie, 15 septembrie, 15 decembrie). Regularizarea se face in anul urmator pe baza declaratiei 200 privind venitul realizat. Contributia de asigurari de sanatate nu se declara pentru platile anticipate, ci anual pana la da de 15 martie anului urmator, respectiv 15.03.2012 pentru anul 2011. La acelasi termen se face si plata diferentei intre contributia de sanatate platita pe baza venitului estimat si venitului realizat determinat pe baza evidentelor din contabilitatea in partida simpla.

Sursa: fiscalitatea.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa obligatii fiscale georgianamoroi georgianamoroi Ce obligatii fiscale are un PFA , (somaj, pensii, sanatate) si ce cote? Stiu ca trebuie sa plateasca 16% impozitul, dar nu stiu exact celelalte obligatii pe ... (vezi toată discuția)
Ce cotizatii se mai platesc la pfa? soarebv soarebv Buna ziua: As avea cateva intrebari: 1. se mai plateste cota la CASS din PFA? (Activitati de servici) 2. La CAS? 3 Somaj? 4.Pensi? 5. se pot face ceva ... (vezi toată discuția)
Pfa şi contribuţiile sociale 2016 - articol avocatnet Laura Ciobeica Laura Ciobeica Persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie sa plătească pentru veniturile pe care le realizează un impozit de 16%. În plus, această categorie de ... (vezi toată discuția)