avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Certificat de Nastere
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Certificat de Nastere

Buna ziua!

Va rog sa-mi spuneti daca pot ridica eu,de la Starea Civila,certificatul de nastere al nepotelului meu,nascut pe 18.10.2011. si ce acte ami sunt necesare ?
Mentionez ca fiul si nora mea nu sunt casatoriti civil,el este la munca in Danemarca,iar nora ,din cauza celui mic,nu poate sa se ocupe de acte si m-au rugat pe mine.

Va multumesc si va doresc o zi excelenta!
Cel mai recent răspuns: Justitiarul71 , utilizator 15:13, 29 Octombrie 2011
Buna dimineata!


Declararea nou-nascutului se poate face de catre parinti, medicul, persoanele care au asistat la nastere sau de oricare alta persoana care a aflat despre nasterea acelui copil.

Nou-nascutul trebuie declarat in termen de 15 zile de la nastere.

Trebuie sa va prezentati la Oficiul de stare civila, la Biroul de inregistrare a nasterilor din sectorul sau localitatea in care se afla maternitatea in care s-a nascut copilul, cu urmatoarele documente:
1. Certificatul medical constatator al nasterii, de la spital
2. Certificatul de nastere si actul de identitate al mamei si /sau actul de identitate al celui care declara nou-nascutul, in cazul in care nu este vorba de mama.

In cazul in care parintii copilului nu sunt casatoriti, dar tatal doreste sa il recunoasca, acesta trebuie sa se adreseze ofiterului de stare civila, acolo unde se incheie declaratia de recunoastere a paternitatii. Pentru ca acest document sa se incheie, este nevoie de actul de identitate al tatalui si de un acord scris al mamei.

Dupa indeplinirea acestor formalitati, certificatul de nastere se elibereaza doar unuia dintre parinti.

Daca nasterea nu este declarata in termenele prevazute de lege, persoanele care aveau obligatia sa faca declaratia sunt sanctionate cu amenda.
Ultima modificare: Luni, 24 Octombrie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
daca doriti sa ridicati certificatul de nastere ade la Starea Civila raspunsul este nu pt ca se poate ridica doar de catre parintii copilului.
daca este primul certificat de nastere, cel obtinut dupa declararea nasterii, se poate ridica doar de parintele care a facut cererea de inregistrare a copilului.
Fiul dvs. poate da o declaratie la un notar din Danemarca, care are apostila de la Haga sau la ambasada sau consulatul Romaniei din Danemarca, prin care recunoaste copilul ca fiind al sau si face referire la numele copilului . Consimtamantul mamei se poate da de asemenea la notar unde mama va mentiona si numele copilului si unde acesta va avea domiciliul.Dvs sa aveti certificatul constatator al nasterii copilului, buletinele si certificatele de nastere ale parintilor , buletinul dvs. declaratiile pe proprie raspundere ale parintilor si imputernicire din partea unuia dintre parinti ca sa ridicati certificatul de nastere. Termenul de inregistrare a nasterii este de 15 zile de la data nasterii. Sa va traiasca nepotelul!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere nou nascut - tata absent florent@ florent@ Buna ziua, Trebuie sa inregistrez copilul nou nascut la starea civila si nu am buletinul de identitate al tatalui. Cum procedez? Se poate si fara buletinul ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere si alocatie nou nascut mikyangel mikyangel Buna ziua, 1.As dori sa stiu in cazul unui nou nascut a carui parintii nu sunt casatoriti ce acte sunt necesare pentru certificatul de nastere si ... (vezi toată discuția)
Buna ziua Adriana Eveline Adriana Eveline Am si eu o intrebare,sotul e plecat in afara iar eu am nascut in decembrie,trebuie sa fac certificatul celei mici,cum pot proceda? noi nefiind casatoriti! El ... (vezi toată discuția)