avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune/Titlu Proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune/Titlu Proprietate

Buna ziua,
Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat, o indrumare, cazul de mai jos fiind destul de complicat.
Dupa moartea tatalui meu am fost chemata la succesiune impreuna cu cei doi nepoti ai mei (copiii unicei mele surori decedate) mama mea fiind decedata de mai multa vreme.
Tatal meu mai are o singura sora care este in viata.
Mostenirea ramasa este casa parintilor mei, unde locuieste cumnatul meu (sotul surorii mele) si unul dintre cei doi nepoti, si terenuri agricole cu suprafata de 12 hectare.
Pe certificatul de mostenitor primit in urma succesiunii figurez eu, nepotii mei si matusa mea (sora tatalui meu) care apare si in calitate de vecin la pamanturile ramase mostenire.
Situatia impartirii terenurilor agricole dintre tatal meu si sora lui (matusa mea) a fost clarificata cata vreme tatal meu traia.
Acum ramane ca eu impreuna cu nepotii mei sa ajungem la o impartire corecta a bunurilor mostenite (am renuntat la partea din casa parinteasca care mi se cuvine, cu dorinta de a primi doar jumatate din suprafata terenurilor agricole),
ceea ce ei nu sunt de acord.
Nepotii mei detin titlu de proprietate pe terenurile respective emis pe numele tatalui meu impreuna cu matusa mea (sora tatei).
Vreau sa incep un proces de iesire din indiviziune doar ca pe certificatul de mostenitor apare si matusa mea (sora tatalui meu)in calitate de mostenitor dar si de vecin.
Matusa mea si-a facut cerere de eliberare a titlului de proprietate pe pamanturile ei cu cativa ani in urma doar ca niciodata nu si l-a ridicat de la Primarie. Cei de la Primarie spun ca acum ei nu mai pot elibera titlu de proprietate, iar matusa mea fiind batrana a renuntat in a mai continua procesul necesar obtinerii unui nou titlu.
Cert e ca pe mine ma incurca foarte tare acest lucru si nu stiu ce sa fac. Nu inteleg de ce matusa mea apare si in calitate de mostenitor si de vecin. Cum sa clarific situatia titlului de proprietate ca sa pot continua demersurile inceperii procesului iesirii din indiviziune cu nepotii mei.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Maria100 , utilizator 18:42, 2 Noiembrie 2011
Varianta propusa de dvs., o actiune in instanta pentru iesirea din indiviziune este cea mai buna. In cadrul procesului se face o expertiza si sunt stabilite loturile, pe mai multe variante. Mult suces!
Vreau sa deschid proces de iesire din indiviziune cu nepotii mei, doar ca am inteles ca ar fi indicat sa clarific problema titlului de propritate inainte. Nu stiu daca se poate rezolva problema titlului de proprietate in acelasi proces sau trebuie deschis un altul separat.Ar trebui sa deschid un proces de nulitate al titlului de proprietate existent? Daca raspunsul este da, ce pasi trebuie urmati?
Multumesc
buna ziua.
la care titlu de proprietate va referiti?
daca matusa dvs. a renuntat la procesul cu Primaria si titlul de proprietate pentru terenurile retrocedate nu s-a eliberat, at. acest titlu nu exista .
matusa dvs. , in mod normal ar fii trebuit sa fie inlatura de la succesiune, avand in vedere existenta clasei I de succesori legali, descendentii. dar probabil ca defunctul a instituit un testament sau donatie in favoarea dansei, acest lucru conferindu-i vocatie succesorala la succesiunea defunctului, in concurs cu descendentii.
Buna,
Tatal meu si sora lui si-au impartit pamantul mostenit de la parintii lor cu multi ani in urma (perioada de dupa revolutie)...si-au facut amandoi cerere pt eliberare de titlu de proprietate fiecare pe pamantul lui...doar ca Primaria a eliberat un singur titlu de proprietate...pe numele amandurora...si doar pe partea de pamant al tatalui meu (deci titlul nu este pe partea de pamant apartinand matusii mele) Mai tarziu matusa mea a facut cerere catre Primarie pt eliberarea unui nou titlu de proprietate separat de tatal meu si doar pe partea ei de pamant...dar nu si l-a mai scos niciodata.
Deci nu exista nici un testament sau donatie care sa-i confere vocatie succesorala, doar greseala Primariei de a elibera un titlu de proprietate fals( ca nu stiu cum sa-l numesc altfel)
La succesiune s-a tinut cont de acest titlu de proprietate, matusa mea nici macar nu a fost prezenta.Si ma intreb daca D-na notar care a eliberat certificatul de mostenitor si pe numele ei matusii mele), a facut-o legal.
Vreau sa clarific situatia aceasta inainte de a deschide un proces de iesire din indiviziune cu nepotii mei, sau pot sa le rezolv pe toate intr-un singur proces
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte teren agricol: succesiune sau uzucapiune? danimik danimik In 1991 tatal meu, fratele lui si verisoara lor au facut cerere (individual) la primaria din localitate pentru retrocedarea a 12 ha de teren agricol care au ... (vezi toată discuția)
Succesiune ylona ylona Buna ziua, Am o intrebare ce ma preocupa de mai mult timp. Mama provine dintr-o familie cu 6 surori si un frate. Acum cativa ani fratele a decedat. Exista o ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune , ce trebuie sa fac transstefan transstefan 2 terenuri intravilan si un teren 1 ha si 3300 mp extravilan este trecut in titlu de propietate al decedatului mostenitori 2 ( adica doua surori) . am ... (vezi toată discuția)