avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1266 soluții astăzi
LIVE, ACUM (129 PARTICIPANȚI) GDPR în activitatea de zi cu zi: Managementul consimțământului, breșele de securitate și marketingul direct
Accesează live evenimentul
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj sau nu?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj sau nu?

Buna ziua!

Sunt asociat cu inca o persoana la un SC, dar din cauza crizei nu a mai mers asa cum am sperat si am fost nevoit sa ma angajez. Anul trecut am avut un contract de munca pe o perioada de 8 luni(martie-noiembrie) iar anul acesta m-au chemat la aceiasi firma si am avut tot un contract de munca pe perioada determinata(tot martie- noiembrie). Intrebarea mea este urmatoarea: pot beneficia de ajutorul de somaj? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:26, 31 Octombrie 2011
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie ca in ultimele 24 de luni sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
2. Din datele prezentatede dvs. reiese ca indepliniti aceasta conditie (in perioada dec.2009 - nov.2011 aveti cele 12 luni necesare).

Ultima modificare: Duminică, 30 Octombrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
am cele 12 luni dar nu stiu daca pot beneficia de somaj intrucat sunt administrator/asociat la firma mea.
Acordarea indemnizatiei de somaj nu are nicio legatura cu faptul ca sunteti asociat / administrator intr-o societate comerciala, intrucat se poate cumula indemnizatia de somaj cu venituri a caror valoare nu depaseste valoare indicatorului social de referinta in vigoare ...
Nu prea inteleg, poate reusiti sa ma faceti sa pricep, va rog. Daca eu realizez venituri cu firma (sa zicem 1000 lei lunar) pot lua si ajutor de somaj?
1. - Nu este vorba de veniturile firmei ci de veniturile dvs. personale.
- Daca nu aveti venit personal lunar, ca administrator, puteti beneficia de indemnizatie de somaj.

2. Din Legea76/2002:
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

3. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

4. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

5. Mergeti si la Agentia de Somaj de care apartineti cu domiciliul, sa va interesati.

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj oroles2010 oroles2010 Buna ziua! In conditiile in care detin un PFA pot beneficia de ajutor de somaj? (vezi toată discuția)
Compatibilitate INVICTUS_5 INVICTUS_5 daca sunt angajat la o firma cu cim pe 8 ore, insa imi fac propria firma , societatea unde sunt angajat ma poate trimite in somaj? (vezi toată discuția)
Intrerupere somaj perioada determinata CELENAROM CELENAROM daca sunt in somaj si ma angajez cu contract de munca pe perioada determinata sa zicem 3 luni la o firma iar ulterior ma angajez la o alta firma tot pe ... (vezi toată discuția)