avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1248 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... compatibilitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

compatibilitate

daca sunt angajat la o firma cu cim pe 8 ore, insa imi fac propria firma , societatea unde sunt angajat ma poate trimite in somaj?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:30, 25 Noiembrie 2011
1. Daca va inceteaza CIM din motive neimputabile puteti beneficia de indemnizatie de somaj.

2. Dar tineti cont si de ce spune Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
...
3. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

4. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

5. - Asadar depinde ce fel de firma aveti si ce fel de venituri obtineti de la acesta.
- Din cate imi dau seama trebuie sa renuntati la activitatea din firma daca doriti sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
Eu cred ca sensul intrebarii era altul,din moment ce se vorbeste despre compatibilitate si anume daca respectiva persoana poate in acelasi timp sa fie angajata la o firma cu un contract full time si in acelasi timp sa -si infiinteze si propria firma.
Daca acesta era sensul intrebarii, raspunsul este ca depinde si de domeniul de activitate al firmei in care isi desfasoara activitatea si domeniul firmei pe care doreste sa si-o infiinteze,daca este o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său,
si mai ales daca s-a semnat si o clauza de neconcurenta,nu este indicat ,pot aparea complicatii de natura juridica.
Daca este vorba despre o alta activitate,daca angajatul isi indeplineste sarcinile de serviciu corespunzator,daca nu se suprapun activitatile din firma privata peste programul de lucru ,nu cred ca angajatorul are un temei sa concedieze un angajat aflat intr-o atare situatie.
INVICTUS_5 a scris:

daca sunt angajat la o firma cu cim pe 8 ore, insa imi fac propria firma , societatea unde sunt angajat ma poate trimite in somaj?

Puteti beneficia de somaj daca societatea la care sunteti angajat va inceteaza raportul de munca inceteaza din motive neimputabile dvs si aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimel 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii ...

Daca va deschideti o societate nu trebuie sa realizati venituri sau sa realizati venituri, ca persoana fizica, mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficiez sau nu de somaj? fify1 fify1 Buna ziua, doresc sa stiu daca am fost angajat pana acum la o societate si intre timp am deschis o societate pe numele meu iar societatea veche ma concediaza ... (vezi toată discuția)
Somaj emy2014 emy2014 buna ziua.vreau sa aflu daca pot beneficia de indemnizatia de somaj pt ca firma la care lucrez a intrat in insoleventa,dar eu am infiintat un p.f.a in 2013. (vezi toată discuția)
Somaj sau nu? steriel steriel Buna ziua! Sunt asociat cu inca o persoana la un SC, dar din cauza crizei nu a mai mers asa cum am sperat si am fost nevoit sa ma angajez. Anul trecut am ... (vezi toată discuția)