avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intrerupere somaj perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intrerupere somaj perioada determinata

daca sunt in somaj si ma angajez cu contract de munca pe perioada determinata sa zicem 3 luni la o firma iar ulterior ma angajez la o alta firma tot pe perioada determinata 6 luni,la incetarea contractului de munca pot relua somajul? daca salariul pe care il incasez este de 340lei, pot beneficia si de somaj in acelasi timp? multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:39, 4 Ianuarie 2013
1. Daca durata c.i.m. incheiat pe perioada determinata este de cel mult 12 luni, atunci plata indemnizatiei pentru somaj a fi suspendata.

Din Legea nr.76/2002:
Art.44 (1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
....
c) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pe o perioadã de cel mult 12 luni;
......
(3) Repunerea în platã, dupã suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. b), c) şi e)-i), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetãrii situaţiei care a condus la suspendare.
.....


2. - Încetarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc la data când realizati, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare - 500 lei.

Asadar, daca realizati, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare, atunci aceste venituri se pot cumula cu indemnizatia de somaj.

Din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002:
Art. 15.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 din lege, care realizeazã venituri din activitãţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj în condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacã dovedesc cã acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depãşesc valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã în vigoare în luna pentru care se face dovada.

(2) Prin activitãţi autorizate potrivit legii se înţelege activitãţile economice desfãşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.



Care este perioada pentru care aveti decizie de somaj indemnizat?
340 de lei este brut sau net?Este vorba de contract de munca pe timp partial?
Deci , avand CIM pe perioada determinata sub perioada in care aveti dreptul de indemnizatie de somaj,trebuie sa depuneti cerere de suspendare a indemnizatiei conform art 45 din L 76/2002
Art. 45

(1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:

a) la data la care nu şi-a îndeplinit obligaţia prevăzută la art. 41 alin. (1) lit. a);

b) pe perioada îndeplinirii obligaţiilor militare;

c) la data încadrării în muncă, conform legii, pe o perioadă de cel mult 12 luni;


Ultima modificare: Vineri, 4 Ianuarie 2013
Daniela Bolog, Consultant credite si finantari
CELENAROM a scris:

.... daca salariul pe care il incasez este de 340lei, pot beneficia si de somaj in acelasi timp? multumesc!



Nu se poate cumula indemnizatia de somaj cu salariul ... art.15 alin.2 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede expres care sunt activitatile autorizate potrivit legii care va pot da posibilitatea de a cumula veniturile cu somajul, exceptie facand situatia in care aceste venituri depasesc valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare , care in prezent este de 500 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa lucrez daca beneficiez de somaj? stere_adamache stere_adamache daca am indemnizatie de somaj 550 ron pot in acelasi timp sa lucrez cu un salariu de 500 ron? (jumatate de norma...etc.) (vezi toată discuția)
Somerul poate fi recenzor? doru1961 doru1961 O persoana ce primeste indemnizatie de somaj se poate angaja cu contract civil pentru a fi recenzor la recesamantul persoanelor din octombrie 2011 sau daca se ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj oroles2010 oroles2010 Buna ziua! In conditiile in care detin un PFA pot beneficia de ajutor de somaj? (vezi toată discuția)