avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit pe venit din vanzare apartament
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit pe venit din vanzare apartament

Buna ziua,
Va prezint urmatoarea situatie:
Am primit prin donatie un apartament de la parinti (in loc Craiova, in anul 2007). Doresc sa il vind pentru a cu cumpara un apartament (mai scump) in Bucuresti.
Stiu ca trebuie sa platesc impozit pe venitul obtinut din tranzactia imobiliara, dar practic in total eu nu voi incasa nimic deoarece voi plati mai mult pentru ceea ce cumpar.

Exista o posibilitate legala de a evita aceasta taxa in conditiile mentionate?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 15:06, 24 Septembrie 2008
La transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza astfel:

a) pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv:

- 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;

b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobandite la o data mai mare de 3 ani:

- 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.

(2) Impozitul prevazut la alin. (1) nu se datoreaza in urmatoarele cazuri:

a) la dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legilor speciale;

b) la dobandirea dreptului de proprietate cu titlul de donatie intre rude si afini pana la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti.

(3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozitul prevazut la alin. (1), daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

(4) Impozitul prevazut la alin. (1) si (3) se calculeaza la valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele sale. In cazul in care valoarea declarata este inferioara valorii orientative stabilite prin expertiza intocmita de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la aceasta valoare.

(5) Camerele notarilor publici vor actualiza, o data pe an, expertizele privind valoarea de circulatie a bunurilor imobile care vor fi comunicate la directiile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.

(6) Impozitul prevazut la alin. (1) si (3) se va calcula si se va incasa de notarul public inainte de autentificarea actului sau, dupa caz, intocmirea incheierii de finalizare a succesiunii. In cazul in care transferul dreptului de proprietate sau al dezmembramintelor acestuia, pentru situatiile prevazute la alin. (1) si (3), se va realiza printr-o hotarare judecatoreasca, impozitul prevazut la alin. (1) si (3) se va calcula si se va incasa de catre instantele judecatoresti la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii. Impozitul calculat si incasat se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Pentru inscrierea drepturilor dobandite in baza actelor autentificate de notarii publici ori a certificatelor de mostenitor sau, dupa caz, a hotararilor judecatoresti, registratorii de la birourile de carte funciara vor verifica indeplinirea obligatiei de plata a impozitului prevazut la alin. (1) si (3) si, in cazul in care nu se va face dovada achitarii acestui impozit, vor respinge cererea de inscriere pana la plata impozitului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe tranzactii imobiliare? ilegal aplicat? abby abby Un notar mi-a zis ca la o vanzare cumparare vanzatorul plateste impozitul catre stat pentru tranzactie si cumparatorul taxele notariale. Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Impozit pe vanzare unui teren? dima_fl dima_fl Un teren ,dobandit prin mostenire de la tata,daca il vand pana la 1 ianuarie 2011,platesc impozit pe suma incasata,sau nu? (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare BURTOIU DOINITA BURTOIU DOINITA La vanzarea unui imobil de catre un parinte spre copilul sau se mai percepe impozit pe venitul care practic nu exista? (vezi toată discuția)