avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... principii de drept
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

principii de drept

"nimeni nu se poate prevala de necunoasterea legii". Va rog unde pot gasi mai multe despre acest principiu? Ma ajutati sa il dezvolt putin??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:52, 24 Septembrie 2008
[ link extern ]

[ link extern ]

O simplă căutare pe gugăl :) pentru nemo censetur ignorare legem

Liviu S.Bordaş
Nimeni nu poate invoca necunoaşterea sau ignorarea dreptului (nemo ignorare legem censetur) – principiu impus de rolul dreptului în realizarea ordinii sociale, funcţionarea societăţii şi asigurarea progresului social.
În condiţiile în care, potrivit principiului că nimeni nu se poate apăra invocând necunoaşterea legii ("nemo ignorare legem censetur"), titularul unui drept este prezumat că a avut cunoştinţă de reglementarea care prevedea că valorificarea dreptului său se circumscrie unui anumit termen - pe care, de altfel, în această materie, legiuitorul l-a prelungit în două rânduri -, fără a înţelege să îl respecte, acesta nu are decât a-şi imputa propriei lipse de diligenţă consecinţele negative pe care este ţinut să le suporte şi câtuşi de puţin textului de lege criticat. Art. 46 alin. (5) din Legea nr. 10/2001 recunoaşte dreptul titularului la exercitarea acţiunii în constatarea nulităţii absolute a actelor juridice de înstrăinare a imobilelor preluate în mod abuziv şi asigură posibilitatea de valorificare a acestuia în cadrul unui termen, impus de raţiuni sociale majore, respectiv de evitarea unor stări de incertitudine prelungite în ceea ce priveşte raporturile juridice civile, precum şi de asigurarea stabilităţii şi securităţii acestora, cu atât mai importante cu cât au ca obiect dreptul de proprietate (Curtea Constitutionala , Decizie nr. 272 din 24/06/2004 , publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 723 din 11/08/2004).

Vezi si materialul publicat pe [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depunerea cartilor de munca cerica2007 cerica2007 Am inteles ca 30 septembrie a fost ultima zi de depunere a cartilor/carnetelor de munca la pensii pt a fi trecuti intr-o baza de date.Eu sunt persoana fizica, ... (vezi toată discuția)
Amnistia fiscala mame ksandra33 ksandra33 Buna ziua! In anul 2010 am fost in CIC; in aceasta perioada am avut si venituri din asigurari; cand am depus dosarul la Primarie pt obtinerea indemnizatiei ... (vezi toată discuția)
Acordare salariu mediu pe unitate pentru nastere copil mariana_pakai mariana_pakai Buna, Am nascut pe data de 01.06.2008 si nu am stiut ca trebuie sa fac cerere pentru a obtine un salariu mediu pe unitate pentru cresterea copilului conform ... (vezi toată discuția)