avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi salariale pentru bugetari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi salariale pentru bugetari

Toti cei care lucram in sectorul bugetar stim ce salarii mizere avem .... exemplu concret , sunt consilier juridic pentru Municipiul Arad,asistent 2, iar venitul meu net este de 600 lei lunar. Cum sa traim cu banii astia ?!
Nu intru mai adanc in subiect pentru ca nu ar ajunge spatiu pentru a motiva de ce ar trebui sa avem venituri decente.
Propun sa impartasim fiecare (cine doreste), modalitati, actiuni si orice alte mijloace pentru obtinerea de sporuri suplimente premii sau orice alte sume de bani pentru bugetari .
Am sa incep eu astfel
- spor de dispozitiv - 25 % din salarul de incadrare - am obtinut castig de cauza in prima instanta dar la recurs nu se stie ce se intampla
- suplimentul postului si al treptei de salarizare - cate 25 % fiecare - suntem in faza de procedura prealabila dar peste tot in tara s-a castigat, eu nu am si nu am auzit despre vreo hotarare potrivnica
- spor de calculator pe care noi nu il primim dar trebuie obtinut poate are cineva o sentinta in acest sens
- spor de antena - 10% din salarul de incadrare - si aici noi nu l-am obtinut dar sunt anumite directii care il iau si probabil ca in instanta poate fi obtinut daca sunt indeplinite anumite conditii.
- spor de mobilitate - nu cunosc cuantumul dar este prevazut in legislatie
- spor de confidentialitate care de asemenea nu cunosc cuantumul dar ar trebui luat
acestea sunt cele care imi vin acum in minte si pe care noi nu le primim dar suntem pregatiti sa le cerem in instanta . Sper sa achiesati la propunerea mea si sa ne ajutam reciproc unii pe altii ... doar suntem colegi de suferinta :)
Ultima modificare: Vineri, 26 Septembrie 2008
Mircea Peres, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: simo.s , utilizator 21:06, 17 Februarie 2010

Referitor la Spor de dispozitiv

Primăria Timişoara , spor , dispozitiv , primării ,
Sursa: [ link extern ]
Aparut in: 2008-02-27 16:44:22
Scris de: florescu.silviu@renasterea.ro

Angajaţii din Primăria Municipiului Timişoara au obţinut, pe cale judecătorească, cu ceva timp în urmă, acordarea unui spor de dispozitiv, în valoare de 25 la sută din salariul de încadrare. Acest ”bonus” le-a fost oferit funcţionarilor publici în baza unui act normativ mai vechi, care se referea la angajaţii fostului Minister de Interne. Apărând Ministerul de Interne şi al Reformei Administrative, au fost incluşi şi funcţionarii din primării, care au solicitat aceleaşi sporuri. Chestiunea e mai mult decât discutabilă, întrucât funcţionarul de la biroul de stare civilă al primăriei, de exemplu, nu va fi chemat niciodată inopinat la lucru, aşa cum se întâmplă cu un poliţist. Cert este însă că cei din Primăria Timişoara au obţinut această majorare, iar exemplul a fost preluat şi de alte primării, care s-au aliat la sindicatul angajaţilor din Primăria Timişoara, condus de Tiberiu Negrei. Este vorba de peste 80 de localităţi, unde sindicatul a câştigat procesul de acordare a sporului în discuţie, însă prefectul a făcut recurs. Curtea de Apel Timişoara a respins, zilele trecute, acţiunea lui Ovidiu Drăgănescu, aşa că funcţionarii publici urmează să-şi primească drepturile băneşti, inclusiv retroactiv, începând din 2004. în litigiu se mai află doar câteva primării, dar şi sindicatul din Consiliul Judeţean Timiş, care a pierdut procesul, în primă instanţă. Dacă însă, recursul le va fi admis, liderul sindicaliştilor din CJT, Dan Păduraru, apreciază că este normal să crească şi exigenţele, iar angajaţii să nu mai protesteze, atunci când vine vorba de sarcini de serviciu suplimentare. Ne îndoim, însă, că va fi ceva agitaţie, prin Palatul Adminsitrativ, după orele amiezii, pentru că nici funcţionarii din primărie nu se remarcă printr-o prezenţă mai mare, chiar dacă primesc spor de dispozitiv.

Articolul citat este interesant dar este ]ntocmit asa cum de altfel ne-am obisnuit din partea jurnalistilor, fara pic de profesionalism si fara putina munca de informare si cercetare. Si noi (Sindicatul angajatilor primaria Arad) am castigat in prima instanta si urmeaza sa se judece recursul la Curte.
Noi cei care muincim in administratia publica locala putem spune cel mai bine si cred ca noi suntem cei care stim foarte bine ca atunci candeste nevoie de noi (si nu odata se intampla) ne prezentam la locul de munca indiferent de ora sau ramanem peste program pentru a ne termina munca pe care o avem de facut. Un angajat din sectorul privat nu este si nu poate fi obligat sa faca ore suplimentare de aceea el nu primeste spor de dispozitiv pe cand noi (sectorul public) daca suntem chemati prin dispozitia primarului trebuie sa ne prezentam(daca sunt situatii deosebite cum ar fi inundatii, cutremure sau orice alte evenimente deosebite. Dealtfel nici politistii nu sunt permanent in dispozitiv decat daca sunt chemati din aceleasi motive, adica stari de urgenta) Mai mult consiliul discriminarii s-a pronuntat asupra acestei probleme si a constatat ca este DISCRIMINARE intre angajatii primariilor si angajatii prefecturilor care acestia din urma primesc sporul inca de la inceput. Sunt primarii care au pierdut acest spor la Curtea de apel dar nu se incheie aici si pot sa spun (nu lipsit de satisfactie) ca se ajunge la Curtea Eurpeana ori cum discriminarea este evidenta nu prea cred ca orasele sau comunele persoane juridice, dupa caz, sa aiba castigde cauza ori daca se ajunge pana acolo si acolo se ajunge .... sumele care vor trebuie date sunt uriase.
Mergand mai departe este imoral ca un functionar public cu studii superioare care poate mai si munceste (cineva tot trebuie sa munceasca) sa aibe un venit lunarde 500 lei.
Sa stii ca referitor la sporul de mobilitate si confidentialitate, exista o decizie a Inaltei Curti prin care se decide ca, noi cei din institutiile publice, consilieri juridici ma refer, nu avem dreptul sa le luam. Pentru ca sunt prevazute in codul muncii, nu au un cuantum definit, si prin urmare va trebui negociat , iar noi nu ne putem negocia veniturile.
Referitor la celelalte sporuri, noi in primaria Vaslui nu le-am obtinut in instanta, intrucat vechiul primar a fost de acord sa ni le plateasca. Avem un acord colectiv de munca iar acolo am prevazut la fel ca si voi spor de dispozitiv 25%, spor de antena 10%, spor de fidelitate, care merge pe aceleasi procente ca si sporul de vechime(5% pentru 5 ani vechime....). Insa noi mai avem prevazut in acest acord inca o suma de bani, pentru haine si "hrana". Daca nu ar fi aceste venituri suplimentare, as ridica 775 lei. Asta e salariul meu net. Si ar trebui sa platesc rata la apartament, masina, sa-mi cresc copilul. Cine nu lucreaza in administratie nu stie cat e de greu. :((
poti sa imi dai si mie hotarari cu suplimentul postului si al treptei de salarizare? cum ati fixat cuantumul ca in lege nu sunt stabilite.
M-ar interesa si pe mine cum ati obtinut suplimentul postului si al treptei de salarizare. Ne ajutati va rog?Multumim anticipat.

Alte discuții în legătură

Textul de lege care reglementeaza cele doua suplimente Adelinda Diaconu Adelinda Diaconu dores sa stiu textul de lege si normele metodologice de aplicare a legii , care reglementeaza cele doua sporuri ,cel al suplimentului postului de 25 % si a ... (vezi toată discuția)
Cuantum supliment post+treapta Tanjiani Tanjiani Speta: Sindicatul a cerut in instanta acordarea suplimentul postului (25%) si suplimentul treptei de salarizare (25) conform Legii nr. 188/1999 prvind ... (vezi toată discuția)
Calcul suplimentul postului si suplimentul treptei de salarizare ContSters46197 ContSters46197 Imi poate spune cineva cum se calculeaza suplimentul postului si suplimentul treptei de salarizare? (vezi toată discuția)