avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de somaj si plata contributiilor sociale
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de somaj si plata contributiilor sociale

Buna ziua,

va rog sa ma sfatuiti in 2 probleme :

1. O mamica lucreaza din 2005 pana in 2009 la o firma.Din 2009 pana in 2011 este in concediu de crestere al copilului. Nu se poate intoarce la munca dupa cei 2 ani (in iunie 2011) si renunta la job pt a ramane acasa cu copilul (datorita faptului ca nu are cu cine sa il lase in locul ei). Poate beneficia de indemnizatie de somaj ? Daca da, care ar fi cuantumul sau %-ul ?

2. Daca in 2013 mamica respectiva ar avea un al 2 lea copil, ar putea plati benevol contributiile sociale (fara sa aiba loc de munca) pt a putea indeplinii conditiile pt o noua indeminizatie de crestere a copilului pt periaoda 2013-2015 ? Daca da, care este cuntumul minim al contributiilor sociale (se plateste doar pt asigurari sociale sau si pt sanatate + somaj) ?

Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:16, 19 Ianuarie 2012
1. Cum i-a incetat CIM? Cu ce data si cu ce articol din Codul muncii?
2. Plata contributiilor sociale nu o ajuta sa beneficieze de indemnizatie pentru CCC ci numai existenta veniturilor profesionale impozabile (salarii, venituri din activitati independenta sau agricole).
Buna ziua,

in caz ca mamica isi face acte pt a deveni PFA, cum se pot platii contributiile sociale ?
Unde trebuie mers pt plata ?
Care este frecventa, lunar , anual ?
Dar suma minima/ % ?
Dupa un an de cotizatie se poate intra in concediu de crestere a copilului ?

Va multumesc.
1. La intrebarile referitoare la plata contributiilor la PFA o sa va raspunda un specialist in acest domeniu.

2. - V-am mai spus anterior ca plata contributiilor sociale nu reprezinta o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC, singura conditie fiind ca in cele 12 luni premerghatoare nasterii sa obtineti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole.
- Activitatea desfasurata de o PFA este o activitate independenta si, ca atare, veniturile obtinute va dau dreptul sa beneficiati de indemnizatie pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru mamicile care se intorc din strainatate si nasc in romania Maria2012spania Maria2012spania Buna seara, Sunt o viitoare mamica, traiesc in Spania si doresc sa aflu daca voi avea dreptul la indemnizatie dupa nasterea copilului. In prezent, lucrez in ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa beneficiez de indemnizatia de crestere copil? cez177 cez177 Buna ziua! Am si eu o intrebare la calcularea indemnizatie de crestere de copil se iau in calcul veniturile pe ultimele 12 luni lucrate. Problema mea este ... (vezi toată discuția)
P.f.a. si concediul de crestere a copilului cristilaur cristilaur O doamna titulara PFA (insarcinata) care isi plateste impozit pe venit la fisc si taxe de sanatate poate sa beneficieze de indemnizatia de crestere a ... (vezi toată discuția)