avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Un beneficiar de pensie pentru limita de varsta care ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Un beneficiar de pensie pentru limita de varsta care este angajat trebuie sa plateasca contributia la somaj?

Un pensionar limita de varsta este angajat cu contract indiv de munca trebuie sa plateasca contrib indiv de somaj ?
Cel mai recent răspuns: ContSters114404 , utilizator 18:43, 14 Noiembrie 2011
Nu, nu se retine ajutorul de somaj din venitul realizat de un pensionar limita de varsta angajat cu CIM.

Legea nr.76 din 2002 spune:
"ART. 18
(1) In sistemul asigurarilor pentru somaj sunt asigurate, in conditiile prezentei legi, persoanele fizice, denumite in continuare asigurati.
(2) Asiguratii pot fi:
a) cetatenii romani care sunt incadrati in munca sau realizeaza venituri in Romania, in conditiile legii, cu exceptia persoanelor care au calitatea de pensionari;

b) cetateni romani care lucreaza in strainatate, in conditiile legii;
c) cetateni straini sau apatrizi care, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta in Romania, sunt incadrati in munca sau realizeaza venituri, in conditiile legii.
(3) Asiguratii au obligatia sa plateasca contributiile de asigurari pentru somaj si au dreptul sa beneficieze de indemnizatie de somaj, conform prezentei legi."
Nu plateste, ( asa spune legea), asta pentru ca daca se fac restructurari si este dat afara ramane cu pensia si nu i se da somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contribuie somaj la angajatul pensionar radusimionescu radusimionescu Un angajat care este deja pensionat pentru limita de varsta trebuie sa plateasca contributia la somaj? Va multumesc (vezi toată discuția)
Plata contributii la somaj (0.5%) pentru pensionari paralela2015 paralela2015 Buna ziua, Stiind ca atat angajatorul cat si angajatul datoreaza la bugetul asigurarilor pentru somaj o contributie de 0.5%, va rog sa-mi spuneti daca pentru ... (vezi toată discuția)
Angajare pensionar tudorache_anca2000 tudorache_anca2000 Cum se procedeaza in cazul angajarii unui pensionar iesit la pensie in conditii normale ? Vreau sa stiu daca am voie sa-l angajez daca pe decizia de ... (vezi toată discuția)